Černý rybíz, lat. Ribes nigrum, je keř dorůstající výšky až 1,5 m. Zdobí nejednu zahradu. Všechny části rostliny jsou silně aromatické. Listy rybízu jsou jednoduché, střídavé, široké 3–5 cm a podlouhlé, s pěti dlaňovitě seřazenými lalůčky se zoubkovanými okraji. Květenství je uspořádané po deseti až dvaceti jednotlivých, až 8 mm dlouhých květech, přičemž celé květenství může mít v průměru až 8 cm. Každý květ má chlupatý kalich se žlutými žlázkami složený z pěti lístků, které jsou delší než lístky okvětní. Domovinou rybízu je Asie, u nás se pěstuje už od pradávna. Černý rybíz podporuje vylučování vody z těla. Hraje roli při kontrole tělesné hmotnosti. Má pozitivní vliv na stav svalů a kloubů. Přispívá k osvěžení organismu, zejména při námaze a stresu. Patří mezi antioxidanty. Kuchařky přidávají několik lístečků rybízu do nakládané zeleniny – zlepšují její chuť a nekazí se. Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu Složení:100% Ribes nigrum Dávkování a příprava:Dvě čajové lžičky sušených plodů přelijeme 250 ml horké vody. Necháme odstát 10–15 min. Užíváme 1–3× denně. Možno povařit 2–3 min. na mírném ohni. Plody lze užívat přímo. Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také... |