Již od nepaměti je černý bez oblíbenou rostlinou užívanou v lidovém léčitelství. O jeho významu svědčí i staré české úsloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Bez černý je často používán pro podporu imunitního systému a jeho přirozené obranyschopnosti, zejména v rizikových částech roku. Plodu bezu černého je využíváno k výrobě šťáv, likérů, rozvařují se do povidel či marmelád a známé je i bezinkové víno. Pro plod je typická tmavě červenofialová barva. Jejím zdrojem jsou barviva – ceněné anthokyany. Tyto látky bychom nalezli např. také v borůvkách či plodu maqui. Bezinkové plody jsou silně antioxidační. Plod je nutné sbírat v plné zralosti cca v měsíci září. Použití:
Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu Složení:100% Sambucus nigra Dávkování a příprava:Jednu čajovou lžičku sušeného plodu zalít vroucí vodou a nechat 10 minut louhovat. Pít 1–2× denně. Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také... |