Kalabasa tykev přírodníZboží již není v nabídce
Podobné zboží naleznete v kategoriích:Pravá jihoamerická kalabasa k přípravě čaje maté. Jedná se tradiční specifiký druh tykve - Lagenaria siceraria používaný po stovky let k danému účelu. Nezapomeňme, že aby byl obřad pití maté úplný potřebuje bombillu se sítkem, jenž také nabízíme. Příprava čaje Maté: do kalabasy s bombillou uvnitř nasypeme 2 - 3 čajové lžičky lístků Maté. Voda ohřátá na 80 stupňů se lije po kovové slámce, což zajistí, že se Maté nespálí. Proces dolívání se opakuje dokud se Maté nevyluhuje. Maté můžeme pít i sladké tak, že na lístky maté v kalabase přidáme cukr. Údaje objem a výška nádoby jsou pouze orientační, každá kalabasa je originální, jedná se opřírodní materiál. Výška kalabasy se pohybuje v rozmezí od 9cm - 12cm, objem kalabasy je cca 400 ml. Příprava kalabasy – tykve k použití Kalabasa – (Kalabassa či Calebassa) je plodem Lagenárie (Lagenaria siceraria). Jedná se o jednoletou bylinu používanou lidstvem již přes 10 000 let - z listů se dělá např. špenát, plody chutí připomínají cuketu. Avšak nejvýznamnější je zpracovávání těchto plodů na různé nádoby, lžičky, misky. Díky dřevnaté slupce plodů se k tomuto účelu plody používají od dob, kdy lidé ještě neznali pálení hlíny. Pokud jste se stali čerstvými majiteli kalabasy vyrobené z tykve, možná nevíte, že kalabasu je třeba k používání připravit. Pokud není kalabasa níže popsaným způsobem upravena, může zapáchat, ze stěn se mohou odlupovat kousky dužiny a nápoj v ní připravený může mít různé pachuti. Jak tedy na to? Níže popsaný postup se nazývá Currádo - jinak také očištění kalabasy. Zakoupenou kalabasu naplníme ze dvou třetin sypaným maté – nejlépe druhem který z ní plánujeme pít. Ideální je vlastnit pro každý druh maté jinou kalabasu. Obsah zalijeme 70°C teplou vodou po vrch kalabasy a necháme 24hodin odstát. Poté obsah kalabasy vyhodíme a vnitřek kalabasy vyhladíme oblým předmětem – například čajovou lžičkou. Pokud místy odstávají kousky dužniny, tuto opatrně odrýpneme koncem lžíce. Dáváme si velký pozor, abychom do kalabasy neudělali díru. Kalabasu poté necháme vyschnout. Celý postup opakujeme ještě jednou. Nakonec celou kalabasu vylijeme karamelem. Buďto použijeme ohřátý karamel naředěný vodou, nebo karamel hustý, neředěný. Pokud zvolíme neředěný karamel, kalabasu nevylíváme karamelem celou, ale pouze po stěnách kalabasy. Po vychladnutí vypláchneme karamel horkou vodou… Místo karamelu můžeme zvolit i nahřátý med nebo javorový sirup. Necháme odstát opět 24 hodin a vnitřek vylijeme. Nyní je vaše kalabasa připravena k použití. Tento postup je tradiční příprava. Lze si ji ulehčit mnoha způsoby. Nicméně doporučujeme tradiční cestu. Vaše kalabasa pak vydrží mnoho let. Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také... |