Ibišek jedlý - Okra semena 6Ks

Zboží již není v nabídce

Tato teplomilná rostlina pochází z Indie nebo z Afriky, známá byla již ve 2. tisíciletí př. n. l. v Egyptě. Nepěstujeme ji sice mnoho, zato ve všech tropických a subtropických oblastech.

Jak okra vypadá? Střídavé, velké, dlanité listy s pěti nepravidelnými cípy. Oboupohlavní, krásně výrazné sírově žluté květy s výrazným „okem“, které vyrůstají v úžlabí listů.

Plodem je kuželovitá, podélně brázditá tobolka, dlouhá 6–20 cm, která je předmětem konzumu. Plody (tobolky) se sklízejí mladé, krátce po odkvětu (asi pátý den). Jsou velmi křehké, slizovité, asi 5–6 cm dlouhé, porostlé jemnými chloupky. Tobolky se v některých zemích bývalé Jugoslávie suší nebo konzervují, v USA se mrazí. U nás okra spolehlivě plodí pouze pod fóliovými kryty nebo ve vinorodých oblastech. Okra obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu, hodí se proto pro redukční diety.

Ibišek vyséváme koncem února a během března do kalíšků od jogurtů, vypěstované sazeničky vysazujeme po uplynutí nebezpečí květnových mrazů přímo na slunné stanoviště pod fóliové kryty nebo do PE pytlů se substrátem. Můžeme je pěstovat i na balkónech. Rostliny jsou mohutné a je nutné je vyvazovat k tyčkám. Vzdálenost mezi sazeničkami je nejméně 60 cm. Během růstu je třeba ibišky dostatečně zalévat a pravidelně hnojit kombinovaným hnojivem. Výborně roste mezi okurkami, se kterými má stejné nároky na pěstování.

Ke kuchyňskému použití se průběžně sklízí mladé tobolky (max. tří až šestidenní), pokud jsou ještě křehké a jemné. Uvnitř musí zůstat slizovité, bez semen. Obsah důležitých látek: 3 % bílkovin, 7 % tuků, asi 1 % minerálních látek a až 30 mg vitamínu C.

Kuchyňské využití ibišku: Ještě velmi mladé tobolky se mohou pojídat čerstvé, lze je i sušit, zmrazovat nebo jinak konzervovat v různých nálevech. Před smažením je potřeba odříznout špičky a stonky a povařit tobolky v osolené vodě asi 10 minut. Necháme je pečlivě okapat a před smažením dobře osušíme. Smažíme do křupava. Abychom předešli převaření a zeslizovatění tobolek, přidáme trochu citrónové šťávy.

Jedná se o zeleninu, která je charakteristická pro indickou a tureckou kuchyni. Před kuchyňskou přípravou se z okry nožem uříznou tobolky s kouskem stonku. Připravují se vařením v polévce, předkládají se jako dušené přílohy k masu i zapékané se sýrem.

Semena tropických rostlin vždy potřebují speciální podmínky ke klíčení. Před výsevem doporučujeme prostudovat další literaturu.


Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>