Anýz vonný, lat. Pimpinella anisum, je jednoletá bylina dorůstající výšky až 60 cm. Celá rostlina má zajímavou, silnou aromatickou vůni. Květenství je bílé, průměrně 3 mm velké, rozvrstvené do tvaru okolíku. Plodem anýzu je tvrdka, nazývaná také anýzové koření. Jako koření byl anýz využíván již ve starověku v oblasti Středozemního moře. Tato oblast se také považuje za jeho domovinu. Chutí připomíná lékořici, proto se využívá ve studené kuchyni, ale i při výrobě pečiva, omáček a dalších tepelně upravených pokrmů. Ve fytoterapii se anýz využívá pro podporu chuti k jídlu, trávení a funkce střevního traktu. Přispívá k udržení normálních funkcí dýchacího systému, ovlivňuje tvorbu mateřského mléka, je vhodný v období kojení. Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o dalších pozitivních účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře. Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu Složení:100% Pimpinella anisum Dávkování a příprava:Jednu čajovou lžičku sušeného plodu přelijeme 200 ml vroucí vody a necháme louhovat. Takto připravený nálev užíváme až 3× denně. Jako koření se užívá dle potřeby a chuti. Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také... |