Ibišek jedlý - Okra semena 6Ks

Cena:  56 Kč
Přidat do košíku:

SKLADEM: Objednejte do v pondělí 12.12 do 6:00.
cas Zboží obdržíte v úterý 13.12.

Tato teplomilná rostlina pochází z Indie nebo z Afriky, známá byla již ve 2. tisíciletí př.n.l. v Egyptě. Nepěstujeme ji sice mnoho, zato ve všech tropických a subtropických oblastech.

Jak okra vypadá? Střídavé, velké, dlanité listy s pěti nepravidelnými cípy. Oboupohlavní, krásně výrazné sírově žluté květy s výrazným "okem", které vyrůstají v úžlabí listů.

Plodem je kuželovitá, podélně brázditá tobolka, dlouhá 6 - 20cm, která je předmětem konzumu. Plody (tobolky) se sklízejí mladé, krátce po odkvětu (asi 5. den). Jsou velmi křehké, slizovité, asi 5 - 6 cm dlouhé, porostlé jemnými chloupky. Tobolky se v některých zemích bývalé Jugoslávie suší nebo konzervují, v USA se mrazí. U nás se okra spolehlivě plodí pouze pod fóliovými kryty nebo ve vinorodých oblastech. Okra obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu, hodí se proto pro redukční diety. Pěstování ibišku jedlého Ibišek vyséváme koncem února a během března do kalíšků od jogurtů, vypěstované sazeničky vysazujeme po uplynutí nebezpečí květnových mrazů přímo na slunné stanoviště, pod fóliové kryty nebo do PE pytlů se substrátem. Můžeme je pěstovat i na balkónech. Rostliny jsou mohutné a je nutné je vyvazovat k tyčkám. Vzdálenost mezi sazeničkami nejméně 60 cm. Během růstu je třeba ibišky dostatečně zalévat a pravidelně hnojit kombinovaným hnojivem. Výborně roste mezi okurkami, se kterými má stejné nároky na pěstování.

Ke kuchyňskému použití se průběžně sklízí mladé tobolky (max. 3 až 6-ti denní), pokud jsou ještě křehké a jemné. Uvnitř musí zůstat slizovité, bez semen. Obsah důležitých látek: 3 % bílkovin, 7 % tuků, asi 1% minerálních látek a až 30mg % vitaminu C. Kuchyňské využití ibišku Ještě velmi mladé tobolky se mohou pojídat čerstvé, lze je i sušit, zmrazovat nebo jinak konzervovat v různých nálevech. Před smažením je potřeba odříznout špičky a stonky a povařit tobolky v osolené vodě asi 10 minut. Necháme je pečlivě okapat a před smažením dobře osušíme. Smažíme dokřupava. Abychom předešli převaření a zeslizovatění tobolek, přidáme trochu citronové šťávy.

Jedná se o zeleninu, která je charakteristická pro indickou a tureckou kuchyni. Před kuchyňskou přípravou se z okry nožem uříznou tobolky s kouskem stonku. Připravují se vařením v polévce, předkládají se jako dušené přílohy k masu i zapékané se sýrem.

Pěstování:

Ibišek vyséváme koncem února, během března a dubna do kalíšků od jogurtů, vypěstované sazeničky vysazujeme po uplynutí nebezpečí květnových mrazů přímo na slunné stanoviště, pod fóliové kryty nebo do PE pytlů se substrátem. Můžeme je pěstovat i na balkónech. Rostliny jsou mohutné a je nutné je vyvazovat k tyčkám. Vzdálenost mezi sazeničkami nejméně 60 cm. Během růstu je třeba ibišky dostatečně zalévat a pravidelně hnojit kombinovaným hnojivem. Výborně roste mezi okurkami, se kterými má stejné nároky na pěstování.

Semena tropických rostlin vždy potřebují speciální podmínky ke klíčení viz všeobecný návod: Klíčení semen - výsev.
Doporučujeme před výsevem prostudovat další literaturu.




Copyright © 2016 Obchod Salvia Paradise | Spravuje: Ucinnejsiweb