Šafrán celý (Crocus sativus) je vzácné koření, jehož okrasné formy jsou známé jako „krokusy“. Vysoká cena šafránu je dána způsobem jeho sklizně, kdy se jednotlivé čnělky ručně odštipují z květů rostlin, a také malým množstvím koření, které se z květů získá. Původní domovinou šafránu je Asie. V současnosti se nejvíce pěstuje v Íránu, Španělsku a jižní Francii. Šafrán má charakteristickou kořeněnou chuť a specifickou vůni. Díky obsaženému barvivu, které je rozpustné ve vodě, dodává pokrmům typické žluté zbarvení. Šafrán se používá jako koření zejména v arabské, španělské a francouzské kuchyni. Je také oblíbenou součástí čínských a indických pokrmů. Využívá se i ve fytoterapii. Má pozitivní vliv na duševní zdraví. Jeho užívání pomáhá navozovat pozitivní náladu a pocit relaxace. U mužů má vliv na kvalitu spermií a plodnost, u žen podporuje (pre)menstruační komfort. Použití v kuchyni: Používá se k dochucení a obarvení rýže, omáček, polévek a dipů. Typická žlutá barva šafránu je charakteristická např. pro paellu. Koření – jednodruhové Složení:100% Crocus sativus Země původu: Írán Dávkování a příprava:Skladování: Uchovávejte v suchu a pečlivě uzavírejte. Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také... |