Perex: Relaxační a uklidňující čajová kombinace tří rostlin
Botanický popis rostliny
Kakaovník je strom dosahující výšky až 10 metrů. Má široký kmen s plstnatými větvemi a lesklými, tmavými listy s délkou až 30 centimetrů.
Rooibos se připravuje z rostliny čajovec, což je vytrvalý stálezelený vzpřímený keř nebo keřík. Rostlina může mít jemné, červené větévky s jemně jehličkovitými zpeřenými lístky, které mají délku od 15 do 60 mm.
Máta marocká je vytrvalá bylina s výškou od 30 do 100 cm. Listy jsou přisedlé nebo s krátkými řapíky, jsou 5-9 cm dlouhé a čepel listu je kopinatá, podlouhlá, elipsoidní nebo vejčitá. Stonek má čtvercový půdorys a v horní části je bohatě větvená. Korunní lístky mají od světle růžové barvy po růžově fialovou.
Původ a rozšíření
Kakaovník pochází původně z Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje v tropických oblastech celého světa, přičemž nejvíce v Brazílii, Ghaně a Pobřeží slonoviny.
Historie rooibosu se začala psát během 16. a 17. století, odkdy začali evropští osadníci s cíleným pěstováním. V roce 1904 vedl Benjamin Ginsberg několik experimentů, jehož výsledkem je dnešní odrůda rooibosu podle čínské metody zpracovávání jemného čaje. S doktorem le Fras Notierem cíleně pěstovali rostlinu v místním prostředí, což dále vedlo oba k pobídnutí místních farmářů k pěstování rostliny s vědomím ekonomického profitu.
Původem je máta klasnatá zřejmě ze západní Evropy a je rozšířená zřejmě lidským přičiněním. Rostlina prosperuje v mírném podnebném pásu, ale daří se jí takřka globálně.
Využití
Kakaovník
Po zpracování se odděluje kakaové máslo a kakaový prášek. Obsahový teobromin vykazuje méně výrazný účinek na centrální nervový systém. Účinkuje na srdce a má mírný stimulační účinek na jeho aktivitu. Látka mírně snižuje tlak a zvyšuje odchod moči. Dříve byla látka využívána při léčbě aterosklerózy, anginy pectoris a vaskulárních chorob.
Tradičně se přisuzuje této látce její význam jako afrodiziaka. Mírná spojitost je mezi pravidelným užíváním teobrominu a zmenšením zvětšené prostaty a s ní spojených obtíží (snížená frekvence symptomů, snížení závažnosti). Látky kakaových bobů přímo ovlivňují psychickou pohodu, výkonnost organismu a přináší pocity uvolnění a štěstí.
Rooibos
Rooibosu se díky červenohnědé barvě nálevu říká "červený čaj". Příprava je podobná jako u čaje. Výtažek z rooibosu se doporučuje jako výborný prostředek na vypořádání se s nervovým napětím a stresem, alergiemi nebo trávicími potížemi. Látky rooibosu mají potenciál v léčbě dny. Flavonoidy rooibosu se v laboratorních podmínkách vyznačily účinkem ničit rakovinotvorné buňky a podporovat pružnost cévní stěny.
Máta marocká
V rámci lidové medicíny se máta marocká používá k léčbě onemocnění jater nebo žlučníku, využívá se při nervozitě, k mírnění nervového systému a k redukci bolesti. Inhalačně se doporučuje při katarech horních cest dýchacích a při astmatu. Západní lidová medicína doporučuje mátu v léčbě trávicích obtíží souvisejících s nadýmáním, špatným trávením, průjmy, křeči, a problémy se žlučovými kameny.
Další indikace jsou nachlazení, chřipka, bolest a záněty pohybového aparátu a dýchacího ústrojí. Někteří léčitelé doporučují mátu klasnatou jako psychický stimulans. Vědecké studie testovaly použití máty při Alzheimerovy demence, bolestivých záchvatech migrény, a při zhoršení myšlení a vybavení vzpomínek u starších pacientů.
Kombinace
Směs kakaových bobů, rooibosu a máty marocké má dle bylinkářů harmonizující a relaxační účinky.
Nejde ani o žádnou náhodu této trojkombinace, jelikož kombinace sušené máty a kakaových bobů je zřejmě ve Střední Americe oblíbená dlouho. Kakaové boby dokáží částečně potlačit silné aroma máty a chuť čaje pak prohloubí a zpříjemní.
Konečná kombinace příjemně chuťově překvapí a přitom člověka nepřipraví o spánek.
Účinné látky
Kakaové boby obsahují flavonoidy, aromatické terpeny, alkaloidy a polyfenoly. Rooibos obsahuje vitamin C, flavonoidy, třísloviny, polysacharidy, a minerální látky. Neobsahuje cukry ani kofein.
Tradiční dávkování
Jednu polévkovou lžíci (5 g) zalijeme 200 ml vroucí vody a louhujeme 5–8 min. (dle požadované chuti). Užíváme 2–3× denně.