Český botanický název: Kakaovník pravý, Čajovec kapský, Máta klasnatá
Běžný název: Kakaovník, Rooibos, Máta spearmint
Latinský název: Theobroma cacao, Aspalanthus linearis, Mentha spicata
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Perex: Relaxační a uklidňující čajová kombinace tří rostlin

Botanický popis rostliny

Kakaovník je strom dosahující výšky až 10 metrů. Má široký kmen s plstnatými větvemi a lesklými, tmavými listy s délkou až 30 centimetrů.

Rooibos se připravuje z rostliny čajovec, což je vytrvalý stálezelený vzpřímený keř nebo keřík. Rostlina může mít jemné, červené větévky s jemně jehličkovitými zpeřenými lístky, které mají délku od 15 do 60 mm.

Máta marocká je vytrvalá bylina s výškou od 30 do 100 cm. Listy jsou přisedlé nebo s krátkými řapíky, jsou 5-9 cm dlouhé a čepel listu je kopinatá, podlouhlá, elipsoidní nebo vejčitá. Stonek má čtvercový půdorys a v horní části je bohatě větvená. Korunní lístky mají od světle růžové barvy po růžově fialovou.

Původ a rozšíření

Kakaovník pochází původně z Jižní Ameriky. Dnes se pěstuje v tropických oblastech celého světa, přičemž nejvíce v Brazílii, Ghaně a Pobřeží slonoviny.

Historie rooibosu se začala psát během 16. a 17. století, odkdy začali evropští osadníci s cíleným pěstováním. V roce 1904 vedl Benjamin Ginsberg několik experimentů, jehož výsledkem je dnešní odrůda rooibosu podle čínské metody zpracovávání jemného čaje. S doktorem le Fras Notierem cíleně pěstovali rostlinu v místním prostředí, což dále vedlo oba k pobídnutí místních farmářů k pěstování rostliny s vědomím ekonomického profitu.

Původem je máta klasnatá zřejmě ze západní Evropy a je rozšířená zřejmě lidským přičiněním. Rostlina prosperuje v mírném podnebném pásu, ale daří se jí takřka globálně.

Využití

Kakaovník

Po zpracování se odděluje kakaové máslo a kakaový prášek. Obsahový teobromin vykazuje méně výrazný účinek na centrální nervový systém. Účinkuje na srdce a má mírný stimulační účinek na jeho aktivitu. Látka mírně snižuje tlak a zvyšuje odchod moči. Dříve byla látka využívána při léčbě aterosklerózy, anginy pectoris a vaskulárních chorob.

Tradičně se přisuzuje této látce její význam jako afrodiziaka. Mírná spojitost je mezi pravidelným užíváním teobrominu a zmenšením zvětšené prostaty a s ní spojených obtíží (snížená frekvence symptomů, snížení závažnosti). Látky kakaových bobů přímo ovlivňují psychickou pohodu, výkonnost organismu a přináší pocity uvolnění a štěstí

Rooibos

Rooibosu se díky červenohnědé barvě nálevu říká "červený čaj". Příprava je podobná jako u čaje. Výtažek z rooibosu se doporučuje jako výborný prostředek na vypořádání se s nervovým napětím a stresem, alergiemi nebo trávicími potížemi. Látky rooibosu mají potenciál v léčbě dny. Flavonoidy rooibosu se v laboratorních podmínkách vyznačily účinkem ničit rakovinotvorné buňky a podporovat pružnost cévní stěny.

Máta marocká

V rámci lidové medicíny se máta marocká používá k léčbě onemocnění jater nebo žlučníku, využívá se při nervozitě, k mírnění nervového systému a k redukci bolesti. Inhalačně se doporučuje při katarech horních cest dýchacích a při astmatu. Západní lidová medicína doporučuje mátu v léčbě trávicích obtíží souvisejících s nadýmáním, špatným trávením, průjmy, křeči, a problémy se žlučovými kameny.

Další indikace jsou nachlazení, chřipka, bolest a záněty pohybového aparátu a dýchacího ústrojí. Někteří léčitelé doporučují mátu klasnatou jako psychický stimulans. Vědecké studie testovaly použití máty při Alzheimerovy demence, bolestivých záchvatech migrény, a při zhoršení myšlení a vybavení vzpomínek u starších pacientů.

Kombinace

Směs kakaových bobů, rooibosu a máty marocké má dle bylinkářů harmonizující a relaxační účinky.

Nejde ani o žádnou náhodu této trojkombinace, jelikož kombinace sušené máty a kakaových bobů je zřejmě ve Střední Americe oblíbená dlouho. Kakaové boby dokáží částečně potlačit silné aroma máty a chuť čaje pak prohloubí a zpříjemní.

Konečná kombinace příjemně chuťově překvapí a přitom člověka nepřipraví o spánek.

Účinné látky

Kakaové boby obsahují flavonoidy, aromatické terpeny, alkaloidy a polyfenoly. Rooibos obsahuje vitamin C, flavonoidy, třísloviny, polysacharidy, a minerální látky. Neobsahuje cukry ani kofein.

Tradiční dávkování

Jednu polévkovou lžíci (5 g) zalijeme 200 ml vroucí vody a louhujeme 5–8 min. (dle požadované chuti). Užíváme 2–3× denně.



Pěstování

Pěstování:

Kakao se dnes pěstuje strojově, přičemž množství zpracované suroviny se za posledních 20 let zdvojnásobilo. Strom plodí po čtvrtém roce života a za kalendářní rok dokáže vyrůst několik desítek plodů. Z asi 1200 kakaových bobů lze vyrobit 1 kg čisté kakaové pasty.

Rostlina, ze které se připravuje rooibos, roste v provincii Západní Kapsko. Plantáže této rostliny se rozšiřují. Sadba rostliny začíná mezi únorem a březnem, sklizeň pak probíhá za půl roku poté. Sklízejí se listy, které se posléze drtí a nechají se zoxidovat.

Máta peprná roste velice rychle a první snítky je možné sklízet již zjara a do konce léta dokáže zaplavit celou zahradu.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>