Wendita calysina - Burrito

Český botanický název: Wendita calycina
Běžný název: Wendita, burro, burrito, wenatina calycina, tea burrito, té burrito, limón, burro de burrito
Latinský název: Wendita calycina
Rozšíření: Jižní Amerika

Wendita calysina - Burrito

Jihoamerická bylina se zajímavými antioxidačními účinky.

Botanický popis rostliny

Wendita je botanicky velice podobná aloysii, a proto někdy může dojít k záměně rostlin, i když se by nejednalo o žádné život ohrožující pochybení. Wendita je keřík až menší strom dorůstající výšky 50 cm až několika metrů. Stonek čtverhranný, hladký nebo mírně chlupatý. Listy jsou aromatické, hladké, vždyzelené, popřípadě opadavé v období sucha. Postavené jsou na větvi protistojně, mohou být však i střídavě. Okraje listů zubaté, pilovité. Květy jsou menší, bílé, na krátkých řapících.

Původ a rozšíření

Wendita je domorodá rostlina severovýchodní části Patagónie a dnešní Paraguaye. Z převážné většiny se konzumuje v Jižní Americe a postupně nabývá na oblíbenosti v "západní kultuře", tj. Severní Americe, Evropě a Austrálii.

Využití

Wendita má výtečnou chuť a vůni. Používá se jako samostatný čaj nebo v kombinacích, odvar nebo jako doplněk stravy k osvěžení při vysokých vederech v Argentině a Paraguayi. Wendita se popíjí před obědem společně s maté nebo nápoji tereré k úlevě při nesnesitelných vedrech a zároveň se využívá jako aperitiv k podpoře chuti k jídlu.

Zároveň se může popíjet k lepšímu trávení po těžkých jídlech stejně, jako se pije po obědě k osvěžení a stimulaci trávení. Místní wenditu pravidelně popíjení při zácpě, pálení žáhy, bolestech žaludku a jater. Z listů izolované verbascosidy jsou zpracovány v průmyslovém měřítku k distribuci a prodeji doplňků stravy, kosmetických přípravků a fytomedicínských produktů.

Fenolické obsahové látky listů Wendity calyciny vykazují antioxidační aktivitu. Obsahové fenolické obsahové látky s antioxidačními účinky byly izolovány HPLC metodou a hodnoty antioxidačních látek byly vyhodnoceny v porovnání se zeleným a černým čajem, maté čajem a roibosem. U polyfenolických látek obsažených ve wenditě, v maté, v bylině espinheira-santa a rooibosu se očekávají značné zdraví prospěšné vlastnosti/účinky. Zdravotní benefity spojené s užíváním zmíněných čajů jsou proto spojovány s fenolickými látkami a jejich významným antioxidačním potenciálem.

Vodný extrakt listů wendity byl testován v in vitro modelu makrofágových buněk stimulovaných lipopolysacharidem a v in vivo animálním modelu akutního zánětu (karagenanem vyvolaný zánět pohrudnice). V prvním modelu došlo k inhibici exprese NO syntázy a aktivity makrofágových buněk, v druhém modelu došlo ke snížení několika prozánětlivých faktorů. Oba výsledky tak deklarují protizánětlivý efekt obsahových látek listů wendity calyciny.

Další in vivo publikace popisující možný terapeutický efekt obsahových látek wendity uzavírají účinky antidepresivní, anxiolytické a významně antispasmodické, protikřečové. Mnoho vědeckých prací testovalo a s pozitivními výsledky publikovalo repelentní a insekticidní účinky obsahových látek listů wendity. Má se za to, že odpuzují škodný hmyz a ve zvýšené koncentraci může ubližovat různým vývojovým stádiím členovců.

Lidová medicína

Lidová medicína Paraguaye obvykle doporučuje "burrito" jako protizánětlivý a antirevmatoidní prostředek. Bylina harmonizuje meridián střev, jater, žlučníku a žaludku. Rostlina má podle lidové medicíny pozitivně ovlivňovat močový měchýř, zlepšovat trávení a posilovat organismus vůči nadměrnému stresu, psychickému vypětí a různým onemocněním. Má také chránit organismus před předčasným stárnutím a degenerací kloubního systému. Různé herbáře a učebnice tradiční medicíny doporučují wenditu přistřevních obtížích, zvracení a nechutenství.

Účinné látky

Fytochemická analýza byliny provedená hmotnostní spektrometrií a magnetickou rezonancí vedla k izolaci mnoha skupin obsahových látek, z nichž jsou 2 flavanonoly, dihydroquercetagenin, pentahydroxyflavanonol, dále známější flavonoidy, methoxyflavony, methoxyflavonoly, fenyletanoidní a fenylpropanoidní glykosidy (verbascosidy), deriváty benzoové kyseliny.

Tradiční dávkování

Jednu polévkovou lžíci sušené nati přelijeme 750 ml horké vody a pod pokličkou necháme louhovat 10–15 min. Takto připravený čaj popíjíme v průběhu dne. Po třech týdnech užívání následuje jeden týden pauza. Sušené listy jsou vhodné i jako dochucující přísada do jiných bylinných čajů.



Pěstování

Ani v tamější literatuře nejsou zmínky o přesném a správném pěstování wendity calysiny a odkazují na společné vlastnosti s aloysií, které jsou viditelné při pěstování. Wendita se rozmnožuje několikero způsoby, z nichž nejoblíbenější je vysazování rok starých 10-15 cm dlouhých větviček s minimálně 3 kolénky a bez listů. Větve se vysazují ve vzdálenosti asi 10 cm od sebe a nejlépe na začátku jara, aby zimní období nenarušilo proces vytváření kořenů. Komerčně jsou zemědělci schopni vypěstovat 10000-15000 stromů na 1 hektaru. Produktivita plantáže, pokud je o ni dostatečně postaráno, může trvat léta.

Wendita preferuje plné slunce. Častý stín způsobuje vytvoření velkých listů bez dostatečného množství kvalitních obsahových látek. Stejně nepříznivý může být nadměrný vítr. Rostlina však vydrží rychlé změny v půdě a neměla by jí vadit ani změny ve vlhkosti.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>