Sezam indický - Sasamum indicum

Český botanický název: Sezam indický
Běžný název: Sezam, Sesame indica, sesame, sezame, sesam, sésame,sésamo, sesamo, sesamum orientale var. mulayanum, Zhi Ma, Simsim, Hu Ma, Ufuta, Ajonjolí, Wangila, Goma, Til, Beniseed, Gimgelim, Benneseed, Gingelly, Gergelim, Chamkkae
Latinský název: Sesamum indicum
Rozšíření: Afrika, Asie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Sezam indický - Sasamum indicum

Jedna z nejstarších pěstovaných rostlin s blahodárnými účinky.

Botanický popis rostliny

Sezam je jednoletá, dvouděložná bylina dosahující výšky až 2 m (obvyklý vzrůst 50-100 cm). Listy jsou vstřícné, bezřapíkaté, dlouhé od 4 do 14 cm, široké 5 cm, kopinaté s celistvým okrajem. Květy má rostlina žluté, bílé, modré nebo fialové, tubulární, 3-5 cm dlouhé se 4 laloky.

Semena rostou v 2-8 cm dlouhých tobolkách v půdorysu obdélníkových, drážkovaných a s trojúhelníkovou skobou. Při dozrání plodů tobolky praskají a semena popadají. Semínka sezamu jsou malá, lehká (20-40 mg 1 semínko) oválná, mírně zploštěné, 3-4 mm dlouhá, 2 mm široká a jejich barva a tvar se mohou lišit podle pěstovaného kultivaru.

Původ a rozšíření

Sezam je jedna z nejstarších člověkem pěstovaných plodin. Spálená archeologická residua byla datována do období 3500-3050 před Kristem. Jiné archeologické zdroje zaznamenaly sezam v Mezopotámii a na indickém subkontinentu okolo okolo 2000 před Kristem.

V Egyptě byl sezam pěstovaný a známý již v dobách Ptolemája. Z Egypta se sezam zřejmě dostal přes Sýrii do Turecka. Divoce rostoucí druhy sezamu se vyskytují v subsaharské Africe a Indii. Sezam však zdomácněl takřka po celém tropickém pásmu a pěstuje pro svá jedlá semena.

Využití

Sezamová semínka jsou bez zápachu s příjemnou ořechovou chutí. Semena mají vysoké využití v kuchyni kvůli výrobě pasty nebo oleje. Samotné se používají jako posyp na sladké nebo slané pečivo, bývá součástí cukrovinek jako je baklava či chalva.

Sezamová semínka se posypávají na chléb, na bagety a na hamburgerové housky. Sezam bývá spékán na sušenkách, tyčinkách a v Řecku na dortech. Sezamová semínka se v Japonsku objevují v několika typech sushi, salátech a sladkostech, samostatně se opéká k dochucení sladkosti gomashio.

V čínské kuchyni se objevují v jídlech dim sum (nebo pinyin) a ve vietnamském bánh rán. V Koreji se sezamová semínka podávají k dochucení mas a zeleniny. V Indii bývá sezam součástí sladkostí a cukrovinek. V Manipuru je sezam v jídlech thoiding (se zázvorem a chilli) a singju (salát). V Asamu se tmavá sezamová semínka používají při výrobě til pitha a tilor laru.

Na koláčkách a vaflích jsou sezamová semínka oblíbená v Severní Karolíně. Do USA byl sezam indický zřejmě přivezen africkými otroky během 17tého století. V Karibiku bývají sezamová semínka míchána s cukrem do tvaru koulí a smažena. Ze středního Východu bývá populární sezamová pasta tahini (přidávána do hummusu).

V různých mexických omáčkách (mole nebo adobo) bývá sezam jako přísada. V Sicílii jsou velice oblíbené sezamové sušenkygiuggiuleni. Vánoční cukroví s nugátovou příchutí se jmenuje giurgiulena. Obě jména jsou sicilskou obdobou "sezamových semínek".

Obsahové látky sezamových semínek sesamin a sesamolin vykazují hypolipidemický potenciál a na lidských dobrovolnících se ukázal efekt snížení cholesterolu. Tento fakt může přispět k prevenci vysokého tlaku a přidružených kardiovaskulárních chorob.

V animálních studiích byly zkoumány sesamin a sesamolin v redukci oxidace mitochondriálních a peroxismálních mastných kyselin a lipoproteinů, čímž se prokázal hypolipidemický efekt u zvířat s vysokým cholesterolem.

Klinická studie provedená v roce 2011 a publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition s menším počtem probandů s diabetem 2. typu popsala snížení plasmatických hladin glukózy po 45 dnech pravidelného užívání přípravku (indický výrobce) obsahujícího extrakt sezamových semínek se souběžnou terapií antidiabetikem (glibenclamid).

Přítomnost hořčíku a dalších nutrientů v sezamových semínkách slibuje možnost boje proti diabetu. S pozitivními výsledky ve zlepšení přišla jiná publikace pozorující možné změny arteriálního tlaku u pacientů s diagnostikovanou hypertenzí po 50 dnech užívání přípravku se sezamovým extraktem a antihypertenzními léčivy.

Obsahová látka sezamových semínek, sesamol, vykazuje antioxidační, antiaterogenní a protizánětlivý efekt, čímž pomáhá předcházet srdečním chorobám způsobených aterosklerotickými pláty v tepnách a podporuje kardiovaskulární zdraví.

V sezamových semínkách je vysoký obsah mědi, který má v určité dávce prokázaný protizánětlivý a antioxidační účinek. Měď dokáže u zvířat snížit bolest, redukovat otok a pomáhá při arthritických bolestech. Nižší koncentrace mědi pomáhá posilovat cévní stěnu, stavbu kostí a kloubů.

Cephalin, fosfolid obsažený v sezamových semínkách, se osvědčil jako hemostatikum. Sezamový olej je mírné laxativum, k vnějšímu užití se aplikuje jako emoliens a demulcens (k zabránění podráždění). Listy i semínka se mohou přikládat ve formě obkladu nebo nadrcené jako pasta.

Menší práce navrhuje kombinaci sezamového oleje, beta-sitosterolu,berberinu a dalších (např. vitamin E) každé 4 hodiny ke zlepšení hojení a snížení bolesti u pacientů s popáleninami.

Sezam obsahuje velké množství zinku, který pomáhá produkovat kolagen v kůži, čímž podporuje jejíelasticitu. Sezam zřejmě podporuje zdraví kožní bariéry, její elasticitu a krásu. Zinek pomáhá hojit poškozené tkáně a sezamový olej podporuje granulaci tkáně po popáleninách.

Některé obsahové látky sezamových semínek prokázaly antibakteriální aktivitu vůči některým kmenům Staphylococcus a Streptococcus, antimykotickou aktivitu vůči kožním plísním a dermatofytům na dolních končetinách.

Sezamový olej obsahuje velké množství derivátů linoleátů, u kterých byl prokázán jistý antioxidační potenciál a dokáží selektivně inhibovat růst maligních forem melanomových buněk.

Sesamol se v několika laboratorních prokázal, že částečně dokáže chránit DNA buněk před radiací. V jiné publikaci sesamol prodloužil život laboratorním zvířatům léčených ozářením zřejmě ochranou trávicího systému a sleziny.

Obsahové látky sezamových semínek, kyselina hexakisfosfátová a hořčík, pomáhají obecně v prevenci rozvoje rakoviny. Zmíněné látky mají v určité koncentraci protirakovinnou aktivitu. Jedna studie publikovaná v Journal of Clinical Nutrition posala snížení rizika kolorektálního tumoru o 12% po podávání 100 mg hořčíku (v dávce přítomné v sezamu).

Klinická zkušenost prokázala částečné zlepšení kašle při nachlazení u malých dětí po 3 dnech užívání menšího množství sezamového oleje před spaním. Menší výzkum provedený na pediatrickém oddělení pozoroval zlepšení růstu u dětí po 4 týdenních masážích mastí se sezamovým olejem. Sezamová semínka přidaná do diety u dětí s riketsií zlepšily symptomy nemoci.

Obsah hořčíku v sezamových semínkách může redukovat spasmy v dýchacích cestách, a proto se některými lékaři doporučují podávat jako podpora léčby asthmatu.

U chronických pacientů s AIDS byla po 3 měsíce podávána kombinace antivirotik, imunomodulancií a přípravku s obsahem sezamového oleje a po uplynuté době byl pozorováno zlepšení nabírání hmotnosti u chronicky léčených pacientů.

Jeden z nejzajímavějších účinků sezamového oleje je odstranění zubního plaku, bělení zubů a podpora zdravé ústní dutiny. Jedna studie ukázala několik případů, kdy aplikace sezamového oleje byla spojena s redukcí počtu kolonií bakterie Streptococcus mutans (zodpovědný za zubní kaz) ve slinách a na dásních dutiny ústní.

Sezamový olej aplikovaný na zuby 10 minut před čištěním zubů po dobu 10 dní snížil zubní plak a riziko zánětu dásní u chlapců s gingivitidou.

Lidová medicína

Lidová medicína se opírá o pravidelné užívání sezamových semínek či přípravků vyrobených z nich jako prevence proti Alzheimerově nemoci, proti anémii, arthritidě a k prevenci srdečních chorob. Sezamový olej se doporučuje v lidové medicíně při kataraktu, při zácpě, pravidelně podávaný ke snížení vysokého cholesterolu, při menopauze a osteoporóze při menopauze.

V indické lidové medicíně se podávají a doporučují se sezamová semínka při neplodnosti u mužů, při bolesti, žaludečních vředů, rakoviny žaludku a po mrtvici. K lokální aplikaci se sezamový olej v tradiční medicíně doporučuje při stárnutí kůže, při ztrátě vlasů, psoriáze, při bradavicích, při omrzlinách, jako prevence proti kousnutí hmyzem a k hojení ran. Někteří léčitelé doporučují sezam ke zhubnutí, k redukci váhy a při úzkostech (oba tyto stavy spolu mohou souviset).

V přírodní lidové medicíně se traduje použití sezamových semínek v prevenci osteoporózy a při zlomeninách, při chudokrevnosti a anemických projevech, při neurózách, nervových potížích, při chorobách očí, sliznic, kůže, vlasů a nehtů.

Účinné látky

Sezamová semínka obsahují beta karoten, thiamin, riboflavin, niacin, z 5% vodu, z 23% obsahují sacharidy, 12% vlákninu, 50% tuk a zhruba 18% proteinů. Sezamová semínka obsahují lignany, sesamin, pinoresinol a lariciresinol. Z minerálních látek jsou zastoupeny hořčík, vápník, zinek, fosfor, draslík a železo. 100 gramů obsahuje 573 kcal energie.

Tradiční dávkování

Oficiálně není definované dávkování sezamu.



Pěstování

Již historická obliba pěstování sezamu vyplývá z faktu, že rostlina je schopna růstu v oblastech, kde jiné plodiny nejsou schopny přežít (a nevyžaduje ani velkou péči ze stran zemědělce). Sezam roste v suchých podmínkách, za vysokého tepla s minimální vlhkostí.

Sezamu indickému se však daří v monzunových oblastech a v oblastech vydatných dešťů. Některými zemědělci ze subsaharské Afriky je plodina nazývána jako "rostlina, která přežila". Sezam toleruje různé typy půd, zavodněné nebo vysušené s neutrálním pH. Mnoho komerčně pěstovaných druhů sezamu vyžaduje 90-120 dní odpočinku během zimy.

Největším producentem sezamových semínek byla v roce 2013 Indie s 4,2 milióny tun sklizně v závěsu s Čínou. Významní světoví producenti jsou v Etiopii a Myanmaru. Nejproduktivnější farma byla v roce 2013 v Řecku, kdy se vypěstovalo 0,69 tun sezamových semínek na hektar.

Největší světový dovozce produktů vyrobených ze sezamu je Japonsko. Druhý největší importér sezamu je Čína. Poté je vysoká obliba sezamu v USA, Kanadě, Holandsku, Turecku a Francii.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>