Píniové ořechy - Pinus pinea

Český botanický název: Borovice pinie
Běžný název: Italian stone pine, umbrella pine, parasol pine, stone pine, pine nuts, pinones, pinoli, pignoli, pignolo, pignons, pinocchi, pinolky, pinon, pinons, pinon nuts, Korean pine nuts, cedar nuts, chilgoza, pinyon pinenuts
Latinský název: Pinus pinea
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa

Píniové ořechy - Pinus pinea

Oblíbené ořechy, které mohou pomáhat v boji proti obezitě.

Botanický popis rostliny

Borovice pinie je jehličnatý vždyzelený strom dorůstající výšky až 30 metrů (průměr je mezi 15-25 metry). Mladší stromky mají spíše keřovitou charakteristiku, ve středním období života mají stromy deštníkovitý tvar koruny a v období zralosti mají stromy až 8 metrů širokou, plochou korunu.

Kmen je široký, bývá pokřivený a již od báze se může dělit do statných větví. Mladé stromy mají barvu borky šedou až světle šedou, starší stromy tmavě šedou až červeno hnědou s popraskanými brázdami na povrchu připomínající široké, vertikálně poskládané rybí šupiny.

Typickým znakem borovice pinie je koruna připomínající svým tvarem deštník (obrys eliptický až polokulovitý). Mladé větvičky jsou šedozelené, na konci s rozštěpenými pupeny. Jehlice jsou volné, špičaté, šedozelené až tmavohnědé, 10-20 cm dlouhé a 2 mm široké s podélným proužkováním. Vždy rostlou ve dvojici. Stromky staré 5-10 let plodí jehlice (po jedné), které jsou velice odlišné. Později vyrůstá do páru druhá jehlice.

Válcovité samčí šištice asi 1 cm dlouhé rostou ve větších počtech. Zralé samičí šištice jsou vejcovité až oválné, cca 10 cm široké a až 15 cm dlouhé se světlehnědou až hnědočervenou barvou. Semínka dozrávají většinou na podzim až zimu 3 roky po opylení (nejdéle ze všech borovic). Semena, pine nuts, jsou světlehnědá s tmavým, snadno odstranitelným povlakem. V historii se semena roznášela díky aktivitě ptáků z rodu krkavcovitých. Dnes se strom rozmnožuje převážně díky lidem.

Původ a rozšíření

Strom je původně z oblasti kolem západního pobřeží Středozemního moře, kde vytvářel rozsáhlé porosty. Postupně se borovice lidskou činností rozšířila a vysadila po celé oblasti. Dnes se objevuje v jižní Evropě, Izraeli, Sýrii a Libanonu. Zdomácněla také v severní Africe, Kanárských ostrovech, Jižní Africe a Austrálii. Do severní Afriky se strom rozšířil před tisíci lety ve starověku a dodnes je strom nerozeznatelný od stromů v jejich původní domovině.

Využití

Stromořadí a menší háječky pinií jsou vážené pro svůj malebný tvar a krásu, která se často využívá k doplnění obrazu krajiny. Nejen že jsou malebné a dotvářejí estetický výraz krajiny, navíc mají praktický význam ve své odolnosti vůči silným větrům. Dřevo borovice pinie často bývá díky své pevnosti a tvrdosti bez přítomnosti pryskyřice využíváno jako stavební materiál (na okna, dveře, stoly, schody, nábytek).

Borovicová semena pinie jsou jedlá a delikátní a jsou dostupné v obchodech pod označením piniové oříšky nebo piniové ořechy. Mohou se konzumovat buďto syrová nebo pražená. Také se mohou jíst planá nebo solená. Bývají oblíbenou součástí italské pesto kuchyně při jakýchkoliv příležitostech.

V Itálii je celkem známý pojem Torta della nonna, jehož význam obecně zahrnuje starý rodinný recept jakéhokoliv dortu či dezertu, který se dědí po generace. V některých částech země se však pod pojmem skrývá název pro dort s pudinkovým krémem, mandlemi, piniemi a dalšími přísadami.

V Katalónii jsou velice oblíbené malé kuličky z marcipánu pokryté piniovými ořechy a vejcem, které se nazývají Penellety. Piniové ořechy se také objevují v tradičním salade landaise v jihozápadní Francii. Na středním východě jsou pinie také velice oblíbené v pokrmech jako baklava, sambusak nebo kibbeh. Pinon nebo pine nut coffee je velice tmavá, pražená kává s piniovými oříšky velice často servírované na jihozápadě USA, zvláště v Novém Mexiku.

Tradiční medicína doporučuje piniové ořechy jako jednu z možností při potřebě potlačit chuť k jídlu. I vědecká obec potvrdila, že obsahové mastné kyseliny a cholecystokinin v piniových ořechách snižuji chuť k jídlu a potlačuji apetit. Vědecký tým z Korey oznámil, že užití 3 g pinoleové kyseliny extrahované z piniových oříšků těsně před snídaní snížilo absorpci jídla a příjem potravy o 37% u dobrovolníků bez vážných zdravotních omezení.

Z roku 2006 pochází výsledky jedné studie, která podporuje tvrzení, že obsahové látky piniových oříšků přispívají ke snížení apetitu v krátkodobém horizontu. Vědečtí pracovníci podávali 18 ženám trpících obezitou gelové tobolky obsahující buďto olej z piniových oříšků nebo olivový olej. Tobolky byly užívány 30 minut před jídlem, které bylo záměrně bohaté na uhlohydráty. Po uplynutí 4 hodin byly měřeny hladiny několika hormonů regulujících apetit jako cholecystokinin a glukagon-like peptid. Ženy užívající tobolky s olejem z piniových ořechů prokázaly vůči kontrole nižší potřebu konzumace potravy a zvýšené koncentrace obou hormonů (což podporuje tvrzení teorie).

Obsažený hořčík, mononenasycené kyseliny, protein a železo mohou přispívat k pomoci při potřebě navýšení energie. Nedostatek hořčíku může totiž vést k únavě, správná suplementace by tento stav mohla odvrátit.

Další obsahové látky piniových oříšků jako jsou vitamin E, K, mangan a již zmíněné mononenasycené mastné kyseliny přispívají obecně k srdečnímu zdraví a mohou snižovat rizika srdečních chorob. Pinolenová kyselina (obsažená v piniových ořechách) přispívá k udržení stabilní hladiny cholesterolu a může snížit koncentrace LDL cholesterolu zvýšením jaterního vychytávání.

Piniové oříšky obsahují velké množství vitaminů A, B, C, D a E a lutein. Velká část těchto látek vystupují v lidském těle jakoantioxidanty, které jsou důležité v redukci volných radikálů, které se mají za to, že narušují buněčné struktury a zodpovídají za stárnutí organismu a chorob souvisejících s příchodem stáří.

Obsažený lutein není sice ve velikém množství (kolem 17 mikrogramů), při pravidelné konzumaci však může oddálit zrakové choroby. Karotenoid oddaluje choroby podobné věkem podmíněné makulární degenerace. Důvody této choroby jsou obecně široké a lutein má zabránit destrukci vaskulárního zásobení makuly, oblasti na očním pozadí s obrovskou koncentrací čípků. Navíc podporuje tvorbu očního pigmentu, který funguje jako filtr a neutralizuje volné radikály.

U některých citlivých jedinců se může projevit alergická reakce po konzumaci piniových oříšků. Reakce může přejít od nezávažného svědění na kůži až po anafylaktický šok. Cross reakce lze předpokládat u plodů manga, kešu nebo pistácií. Po 2 dnech až 1 týdnech užívání piniových oříšků se může objevit kovová nebo nahořklá pachuť. I když se dodnes neví příčina tohoto jevu, ví se, že to není zdraví škodlivé a při vynechání oříšků na 1-3 dny pachuť zcela vymizí

Účinné látky

100 gramů piniových oříšků obsahuje 673 kalorií, z toho kolem 68 gramů tuků, 13 gramů sacharidů a bílkovin, zhruba 4 gramy vlákniny, dále vitamin A, vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B9, vitamin C, E, K, cholin, vápník, hořčík, železo. Piniové oříšky obsahují velké množství vitaminu B1, proteinů a manganu.

Tradiční dávkování

Dávkování není nikde zmiňované ani limitované.



Pěstování

Pinie vyžaduje k optimálnímu růstu suché, prohřáté a bohaté půdy. Navíc je potřeba pravidelná závlaha stromů, jinak odmítá plodit šištice. Vysoká vlhkost zaručuje rozvoj šišek. Jsou však lokace s nižší nadmořskou výškou, kde se drží mírný stín a vlhkost je tam konstantní v průběhu jara a léta, kdy borovice pinie může také dozrávat a plodit semena.

Sběr piniových ořechů může započít 10 dní před tím, než se zelená šiška začne otevírat. Samotný sběr probíhá vložením šišky do pytloviny a vystavením na zdroji tepla (nejčastěji slunce), aby postupně docházelo k pomalému vysychání. Celkem to trvá asi 20 dní než se šiška plně otevře. Jakmile je šiška suchá a otevřená, semínka se mohou snadno získat mnoha způsoby. Existují však i další metody, které se liší v detailech a oblíbenosti v závislosti na lokaci.

Pěstování borovice pinie většinou probíhá v nadmořské výšce mezi 1800 metry a 2600 metry (optimální výška je okolo 2100 metrů), jelikož během jara a léta je v nadmořské výšce pod 1800 m.n.m. více teplého vzduchu, což by mohlo vysušit vlhkost a vláhu jakožto výživy potřebné ke zraní šišky.

Nadmořská výška nad 2600 metrů nad mořem neprospívá zrání šišek kvůli drastickému snížení teploty. V zimě může dojít k narušení šišek až k jejich zániku kvůli vysušení a rychlému snížení teplot a častým zhoršováním povětrnostních podmínek.

Před konzumací piniových oříšků musí dojít k odstranění jejich skořápky. Oloupané ořechy mají poté dlouhou trvanlivost, pokud jsou správně skladovány. I když se oříšky mohou prodávat ve slupce, je vhodné se přesvědčit o jejich čerstvosti, jelikož často a rychle se takové ořechy kazí (v rozmezí týdnu, v teplém prostředí v rozmezí dnů). Ve středoevropském regionu bohužel pinie nejsou schopny přežít, jelikož v zimě nesnesou ani mírný mrazík.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>