Pekanové ořechy - Carya illinoinensis

Český botanický název: Ořechovec pekanový
Běžný název: Ořechovec, Carya, pekan, pecan, pecan ořech, pekanový ořech, Pekanuss, pekano, pecán, pacana, pekaanipahkina, pacanier, pékandió, pecannoot, orzesznik jadalny, pikan cevizi, Ho dao pecan, pokok pecan, Illinois nuts, nogales, nuecez
Latinský název: Carya illinoinensis
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Severní Amerika

Pekanové ořechy - Carya illinoinensis

Tradiční ořechy jižních oblastí Severní Ameriky.

Botanický popis rostliny

Ořechovec pekanový je opadavý, jednodomý strom dosahující výšky mezi 20-40 metry (někdy až 44m!) s přímým kmenem až 2 m v průměru. Desetiletý malý stromek může dosahovat zhruba 5 metrů výšky. Borka je tmavě hnědošedá, zprvu hladká, poté šupinatá s tenkými povrchovými proužky.

Kořenový systém je tvořen převážně dlouhým hlavním kulovým kořenem. Koruna je velice široká, zaoblená. Listy jsou leskle zelené, střídavé, tenké, kopinaté, lichozpeřené, ve shlucích po 9-17 10-20 cm dlouhých lístků s pilovitým okrajem. Listy jsou zespodu chlupaté či bez chlupů. Řapík je 5-10 cm dlouhý, čepel nepravidelná, elipsoidní. Olistění stromů probíhá od června do října.

Ořechovec pekanový kvete v období duben-květen. Samčím květem je téměř bezstopkatá žlutozelená a 15 cm dlouhá jehněda. Samičí květ je zelená, 7 cm dlouhá jehněda. Květy jsou samosprašné a větrosnubné. Jak bylo popsáno výše v pěstování, při použití několika různých druhů kultivarů rostliny dojde k vyšší sklizni kvalitnějších plodů.

Pecanové ořechy, jako ostatně všechny druhy ořechovců, nejsou technicky vzato ořechy, ale spíše se jedná o peckovice (tedy ovoce, plod, s peckou uvnitř obalenou slupkou). Slupka je oválná až podélná, 3-6 cm dlouhá a 1,5-3,5 cm široká. Zevní slupka je asi 3 mm široká, nejdříve zelená a během zrání postupně hnědne, až se na podzim rozdělí na 4 jednotlivé segmenty při uvolnění ořechů. Plody dozrávají obvykle v říjnu. Zevní slupka je spíše pokožka plodu. Plod pekanu je prakticky zmíněná pecka obsahující semeno. Plody rostou ve shlucích po 3-12. Pecanové - pekanové ořechy jsou jedlé s bohatou máslovitou chutí. Jejich využití bude popsáno dále.

Strom je často šlechtěn, dnes existuje okolo 500 kultivarů, které se navzájem odlišují odolností vůči nemocem a mrazu, délkou zraní plodu, velikostí a množstvím plodů, příchutí, olejnatostí a dalšími. Ořechovec pekan je botanicky velice příbuzný ořešáku královskému pěstovanému s oblibou ve velké míře v České republice.

Původ a rozšíření

Ořechovec pekanový má domovinu v Mexiku a v centrální části jižní a jihovýchodní oblasti Severní Ameriky, zahrnujíce USA státy Iowa, Indiana, Illinois, Arkansas, Kansas, Kentucky, Mississippi, Missouri, Louisiana, Oklahoma, Texas a Tennessee

Přirozeným stanovištěm ořechovce je především údolí řeky Mississippi a jejich přítoků ve státě Iowa až po severní část Mexika. V ostatních státech USA byl ořechovec v rámci komerčního využití plodu uměle vysazen a stejně tak do Evropy (Francie, Španělsko,...), Asie (Čína,...), Austrálie a jižní Afriky.

Využití

Pekanové ořechy mají v USA široké využití v potravinářství. Pecanové ořechy mohou být konzumovány syrové nebo být použity při vaření nebo pečení. Jeden z velice běžných a oblíbených tradičních dezertů na jihu USA je pekanový dort (pecan pie). Pekan ořechy se používají také při výrobě pralinek. Domorodí američané sbírali a konzumovali syrové pekanové ořechy. Semena jsou sladká a máslové příchuti. Dodnes se používají jako součást zmrzlin, koláčů, dortů, cukrovinek a také klasického pečiva (nejoblíbenější je v chlebu).

Ořechovec pekanový má velmi oblíbené dřevo používané při výrobě nábytku a podlah stejně jako k dochucení paliva používaného k uzení masa. Tvrdé a křehké dřevo ořechovce je využíváno na rukojeti nářadí a k výrobě vozů.

Jako první Evropané se s pekanovými ořechy seznámili španělští mořeplavci v 16. století na území dnešního Mexika, Texasu a Louisiany. Tito mořeplavci nazvali ořechy pecan, nuez de la arruga neboli jako svraštělé ořechy. Pojmenovali svojí příbuznosti k lidským vráskám. Díky příbuznosti s ořešákem královským byly pekany často označovány jako nogales nebo nueces, španělské termíny pro vlašský ořech. Pekanové ořechy byly Španěly dovezeny do Evropy, Asie a Afriky během 16tého století.

Záznamy o ořechovci pocházejí již ze zpráv raných amerických osadníků. Thomas Jefferson sázel ořechovec pekanový na svých pozemcích. George Washington navíc zmínil, že dostal od Jeffersona „Ilinojské ořechy“, které poté vysadil na Mount Vernon, ve Virginii. Od roku 1919 je ořechovec pekanový státním stromem ve státě Texas s městem San Sabas jako hlavním městem pekanů na světě.

Pecan ořechy byly široce konzumovány a obchodovány. Tradiční lidová medicína indiánských kmenů používala nejen plody pecanu, ale také borku a listy pro jejich svíravé účinky v trávicí soustavě. Z drcených plodů se vyráběla pasta na léčení infekčních lézí (způsobených dermatofyty) na pokožce.

Dlouhodobé a nekompenzované vysoké hladiny plasmatického cholesterolu mohou způsobit kardiovaskulární potíže, které jsou dnes již v rozvinutých státech vysoce frekventované a každoročně jejich incidence stoupá. U zdravých dobrovolníků a také u medikovaných pacientů byl prokázán vyrovnávající efekt na profilu plasmatického cholesterolu u pravidelného užívání obsahových látek pekanových ořechů. Rajaram S. et al. doporučuje pravidelnou konzumaci a předepisování pekanových ořechů (díky přítomnosti mononasycených mastných kyselin) s nízkokalorickou a netučnou dietou u pacientů s vysokým cholesterolem.

Zdá se, že pravidelná konzumace ořechů, jako jsou pekany, může pozitivně ovlivňovat hladinu glukózy u zdravých lidí, ale také u pacientů s diabetem. Diabetes nebo zvýšená hladina plasmatického cukru je (stejně jako vysoký cholesterol) jedním z rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob, a proto se doporučuje zdravá dieta s nezbytnými nutrienty a minerály. Studie na zdravých studentech ukázala snížení plasmatického cukru po pravidelné konzumaci obsahových látek pekanových ořechů. Studie popisuje, že pekanové ořechy mohou snižovat rizika diabetu 2. typu.

Obsahové látky pekanových ořechů (zvláště antioxidanty - vitamin E například, mastné kyseliny a proteiny) mohouoddálit a snížit rizika kardiovaskulárních chorob, mít protektivní účinek a snižovat riziko vzniku vysokého krevního tlaku. Vysoká koncentrace obsahových taninů může přispívat k tvrzení, že pecan ořechy mohou být spojovány s prevencí velké škály nemocí včetně rakoviny.

Obsahové látky pekanových ořechů (konkrétně tokoferol a monomery flavan-3-olu) pomáhají inhibovat oxidaci volných lipidových částic v krevním řečišti, čímž se dosahuje protekce a prevence vůči srdečním chorobám. Analýza antioxidativní kapacity, katechinů a snížení LDL oxidace vedla k tvrzení, že obsahové látky mohou přispívat k postprandiální antioxidační obraně.

Dalším zajímavým efektem obsahových látek pekanu (vláknina a obsah proteinů) je nabytí pocitu sytosti, který vydrží po delší čas, a může vést ke snížení příjmu potravy a jídel s kalorickými hodnotami. Tento efekt (však na západní vědě zcela nezávislý) byl využíván také v tradiční medicíně, kdy se pekanové ořechy doporučovali lidem k zeštíhlení a snížení příjmů potravy.

Je faktem, že antioxidační obsahové látky vnější vrstvy pekanu jsou schopny neutralizovat cyklofosfamid v malé dávce, který bývá spojován s rozvojem některých chorob srdce, ledvin a močového měchýře, a proto je možné pekanové ořechy využít ke snížení rizika při intoxikaci zmíněným cyklofosfamidem.

Účinné látky

Pekanové ořechy obsahují proteiny, aminokyseliny, třísloviny, mastné kyseliny, škrob, vlákninu a monosacharidy, které přispívají k vysoké energetické hodnotě. Z vitaminů lze zmínit riboflavin, niacin, thiamin, beta karoten, kyselinu listovou, kyselinu pantothenovou, vitamin A, E a K. Z minerálů jsou zastupeny fosfor, hořčík, zinek, sodík, železo, vápník, měď, mangan a selen.

Tradiční dávkování

Není dostupná žádná doporučená dávka pekanových ořechů.



Pěstování

Pěstování:

Ořechovec roste nejčastěji v nadmořských výškách od 500-1200 metrů nad mořem. Dává přednost vlhkým, hlubokým, písčitým až jílovitým půdám s mírně kyselým až mírně zásaditým pH, s častou závlahou a půdou bohatou na humus. Strom nesnáší zasolené půdy. Ořechovec preferuje plné slunce, i když snese stanoviště s polostínem, nesnese však plný stín.

V přírodě se vyskytuje a roste nejčastěji v kombinaci s jilmem, dřezovcem nebo topolem blízko říčních toků ve vlhkém a teplém klimatu - nejlépe roste při teplotách 24-30°C a srážkami do asi 2400 mm srážek. I když je ořechovec obecně vcelku mrazuvzdorný (vydrží teploty do -28°C), první zimu by se měla sazenice chránit.

Během klíčeni před výsevem potřebují semena studenou a vlhkou stratifikaci po dobu 1-2 měsíců při teplotě do 4°C. Vývoj klíčků by měl probíhat při pokojové teplotě. Semena by měla být chráněna před hlodavci a při přesazování z květináče do květináče a poté na venkovní stanoviště by se mělo jednat rychle.

Přestože byly pekanové ořechy americkým kolonistům známé již dlouho jako pochoutka, komerční pěstování a prodej pekanu byl v USA zahájen až v osmdesátých letech devatenáctého století. Dnes je USA producentem 80-95% celosvětové produkce pekanu s roční sklizní mezi 150-200 tisíci tunami ořechů z více než 10 milionů pěstovaných stromů sklízených zhruba v půlce října.

Historicky byl největším producentem pekanu stát Georgia následovaný Texasem, Novým Mexikem, Arizonou a Oklahomou. Dále jsou pekany pěstovány v Alabamě, Kalifornii, Floridě, Kansasu, Arkansasu, Missouri, Jižní a Severní Karolině, Tennessee a Hawaii. Mimo USA jsou dalšími pěstiteli Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Izrael, Mexiko, Peru a Jižní Afrika.

Ořechovec pekanový žije a plodí jedlé plody po dobu více než 300 let. Strom bohužel není schopný oplodit sám sebe z důvodů klonování, a proto je vhodné pěstovat několik kultivarů na jednom stanovišti k dosažení optimálního opylení jednotlivých stromů navzájem. Pěstování ořechovce je však náročné z několika důvodů. Ten nejdůležitější je fakt, že ořechovec pomalu roste 15-20 let než začne nést plody a nejplodnější léta stromu jsou od 75 do 225 let, kdy je strom schopen vyplodit zhruba od 180 do 450 kg plodů ročně.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>