Mýdelník - Sapindus mukorossi

Český botanický název: Mýdelník
Běžný název: Mýdelník, Chinese soapberry, washnut, soapberry, ritha, reetha, aritha, dodan, doadni, enmei-hi, wu-huan-zi, doda, Kanma, Thali, Zeepnotenboom kleine, grote, sapindus, saippuamarjat, mosódiófa, Bwa savonét, drevo pralnih oreškov, Tvattnotter, pralnih oreškov, Mmoyomoyo
Latinský název: Sapindus mukorossi
Rozšíření: Asie

Mýdelník - Sapindus mukorossi

Přírodní prací prostředek bez ekologického dopadu na životní prostředí.

Botanický popis rostliny

Mýdelník je stálezelený nebo opadavý, ztepilý strom podobný kaštanu s kulatou korunou dosahující výšky až 20 metrů. Kmen má šupinatou, hnědošedavou až tmavěhnědou borku. Listy jsou kopinaté, střídavé, licho nebo sudozpeřené, možno i jednoduché, dlouhé 15-40 cm s řapíky do 50 cm. Lístky jsou vstřícné nebo střídavé, celistvé a v různém počtu od 14 do 30. Květy jsou malé, krémově bílé až nažloutlé s 5 korunními lístky a rostou až do 30 cm dlouhých úžlabních nebo vrcholových lat.

Plody jsou žlutočervenooranžové, masité, kulovité peckovice o průměru do 2.5 cm. Strom plodí peckovice od července do srpna a ořechy zrají asi 4 měsíce. Strom dokáže vyprodukovat 30-35 kilogramu ořechů ročně. Plody obsahují 1-3 černá nebo tmavě hnědá semena. Plody se sklízí, loupají, semena se odstraní a skořápky se suší. Ořechy poté bývají dostupné na trhu bez semen, což na výsledný efekt nemá žádný vliv.

Původ a rozšíření

Mýdelník pochází původem z oblasti dnešní Indie a Nepálu. Strom je původní rostlinou západního pobřeží svazového státu Maharashtra (česky Maháráštra) a Goa v Indii. Nejvíce se nachází a roste v nižším předhůří a středních horských oblastech Himaláje nebo jiných horských regionů.

Využití

Mýdelníky se dlouhá staletí používají pro využití jeho obsahových látek, saponinů. Zmíněné látky jsou přírodní detergenty, které dokáží po styku s vodou obalovat bublinky vzduchu na rozhraní fází a dochází k tvorbě pěny. Tato pěna má podobné vlastnosti jako mýdlová pěna a lze ji využít v umývání či praní prádla.

Skořápky mýdlového ořechu, peckovice, jsou perfektní a zároveň velice bezpečný prací prostředek pro všechny druhy praní. Bezpečnost a šetrnost je na 1. místě, kde 100% obsahových látek pochází z biologické syntézy stromu a výrobky z mýdlového ořechu vykazují nulový profil alergenů, jsou tedy vhodné pro osoby s kožními problémy (lupénky, akné, ekzémy, obecně alergici,...). Látky obsažené v mýdelníku jsou šetrné k různým druhům textilních vláken (také na praní vlny a hedvábí), materiálu a barvám. Oblečení vydrží a při praní netrpí. Stejně lze použít pro různé teploty praní.

Mýdlové ořechy se používají jednoduše. Do pračky se k prádlu vloží ořechy v ponožce, látkovém sáčku nebo jiné látce. Množství vložených ořechů se odvíjí na tvrdosti vody, teplotě praní a použitého materiálu. Pokud je voda měkká, na jednu várku prádla lze vystačit s 6-8 ořechy. Při tvrdé vodě se doporučuje přidat více ořechů a v případě potřeby sodu ke změkčení vody. Další pravidlo zahrnuje použití většího množství ořechů s narůstající teplotou praní. Použité ořechy se mohou použít opakovaně, nejlépe ihned v další várce. Neutrální vůně vypraného prádla se může korigovat přidáním éterického oleje k ořechům před samotným praním. K odstranění náročnějších skvrn na prádle (krev, víno,...) lze použít citronovou šťávu.

Mýdlový výluh, který lze připravit povařením (dokonce již použitých!) mýdlových ořechů ve vodě na 15 minut, je možné využít při mytí nádobí, k ručnímu mytí, postřiku mšic, atd...Faktem zůstává, že ořechy mýdelníku spadají do legislativní definice bio-produktů a přitom jejich obsahové látky dokáží rostlinu ochránit od vnějších parazitů a dalších škůdců. Antiparazitické saponiny se nacházejí v různé míře v celé rostlině. Další významný účinek souvisí s poznatkem, že obsahové látky mýdlových ořechů mají schopnost narušovat aktivitu enzymů larev a kukel komára Aedes aegypti, důležitého vektora některých virových infekcí.

Pravdou je, že finální produkt, špinavá voda z praní, obsahuje přírodní saponiny, které nezpůsobují chemické znečištění odpadních vod. Navíc lze tyto látky jednoduše mechanicky odstranit, a proto může být voda zpětně snadno recyklovatelná. Další výhoda těchto látek spočívá v šetrném působení na životní prostředí. Syntetické detergenty, bělidla a leštidla mohou způsobovat růst a šíření škodných organismů ve vodních nádržích, čímž dochází k zamoření a zdravotní závadnosti našeho okolí. Několik výzkumných pracovišť studovalo možné využití mýdlových ořechů jako přírodního surfaktantu ke zvýšení chemické pohyblivosti olejů a k očištění materiálů a půd od arsenu a železa.

Indický výzkumný ústav Uttar Predesh se v současné době snaží zaměřit na výzkum obsahových látek ořechů mýdelníku. Dosud bylo provedeno velké množství publikací zabývajících se důkazy potenciálu této rostliny jako spermicidu, kontraceptiva, hepatoprotektiva, emetika, protizánětlivého a antiprotozoálního léku. Jedna práce popsala antibakteriální účinek obsahových látek mýdelníku v nízkých koncentracích skrze zastavení růstu senzitivních i rezistentních kmenů Helicobactera pylori in vivo podávaných pravidelně po dobu 7 dní u potkanů a v další in vitro studii také.

0.1-7.0% koncentrace saponinů byla popsána v další práci jako dostatečná dávka k dosažení insekticidnímu účinku vůči vývojovým stádiím některých hmyzích druhů. U dalších hmyzích druhů (např. u pilouse růžového) byl prokázán repelentní na dávce závislý účinek těchto látek. Velice nízká koncentrace saponinových látek dokázala zničit buňky trichomonáz a snížily in vitro proteolytickou aktivitu parazitárních cystein proteináz a membránového cytoskeletu bez nežádoucích účinků in vivo na buněčné úrovni hostitele. Mnoho studií se dosud zabývalo studiem a izolací látek schopných hubit škodné měkkýše. Strom Sapindus mukorossi byl jeden ze skupiny zájmových rostlin.

Celkem 4 studie popsaly spermicidní účinek obsahových látek mýdelníku. Morfologické změny byly pozorovány nezávisle na dávce (0.1-5.0%) a pomocí mikroskopu byly popsány změny ve vesikulaci, disrupci a erozy membrány zřejmě mechanismem glykoproteinové destrukce na lipidové dvouvrstvé plasmatické membrány spermií. Spermicidní účinek je využíván v kontracepčním krému dostupným v Indii.

Bylo zjištěno, že ginsenosidy obsažené v mýdelníku vykazují určitý benefit v inhibici angiogeneze tumorů mechanismem potlačení nádorových induktorů v buňkách endotelu krevních cév, čímž dochází k zabránění adheze, invaze a metastáze rakovinných buněk. Dioscin, steroidní saponin, a jeho aglykonová část diosgenin prokázaly zastavení buněčného cyklu a navození řízené buněčné smrti u tumorózních buněk a podobný efekt u jiných saponinů (např. u strychnopentaminu) in vivo.

2 in vivo studie u potkanů a 1 in vitro studie prokázaly částečný hepatoprotektivní a protektivní účinek 1) u poškozené tkáňové linie a u 2) zvířat, kterým byla chemicky vyvolána hepatotoxicita. 1 studie prokázala významný anxiolytický efekt (proti úzkosti) v porovnání se standartními anxiolytiky diazepamem a fluoxetinem. V jedné studii je popsána schopnost inhibovat tyrosinásovou aktivitu, schopnost likvidovat volné radikály, patogenní bakterie a některé linie rakovinných buněk (lidský melanom, linie rakoviny plic).

Hrubý extrakt rostliny lokálně podávaný prokázal významnou inhibici růstové aktivity proti patogenní kvasince Candida albicans v in vivo studii, kde zmíněný patogen způsobil kožní candidózu. Jiná studie popsána antimykotickou aktivitu proti Candidám izolovaných z lidských infekčních sekretů. Další in vitro studie dokázaly antimykotický efekt u 9 mykotických dermatofytů. V animální in vivo studii se hrubé saponiny a hederagenin z mýdelníku podílely na snížení symptomů zánětlivých projevů, čímž vedly autory k závěru protizánětlivého účinku.

Lidová medicína

V tamějším lidovém léčitelství se mýdlové ořechy používaly při nachlazení, chřipce, k usnadnění vykašlávání a v některých případech také při epilepsii, zácpě a při bolestech žaludku. Lidová medicína podporuje tvrzení pravidelného používání výluhu z různých částí stromu mýdelníku při potížích s migrenózními bolestmi hlavy nebo při dermatologických potížích (pupínky, lupénka, ekzémy).

Jiní lidoví léčitelé mohou doporučovat různé části stromu k terapii zubních kazů, nachlazení, zácpy, arthritidy a při bolesti kloubů, k léčbě střevních chorob a pocitu na zvracení. Indická Ayruvéda doporučuje mýdelník při některých kožních obtížích souvisejících s častým a vydatným pocením a k očištění vlasů ve formě šamponu.

Účinné látky

Nejvýraznější obsahové látky mýdelníku jsou saponiny (10-11.5%), poté sacharidy (10%) a dále slizotvorné látky. Saponiny jsou sekundární rostlinné metabolity s rozličnými biologickými aktivitami. Saponiny mýdelníku zahrnuje směs 6 sapindosidů (sapindosidy A, B, C, D) a mukorózních saponinů (E1 a Y1). Saponiny jsou velmi rozličná strukturně podobná rodina sloučenin se steroidním nebo triterpenoidním aglykonem spojeným jedním nebo více oligosacharidem (složené z pentóz, hexóz a uronových kyselin) glykosidickou vazbou.

Byly však izolovány i rozdílné triterpeny, saponiny z oleananu (sapinmusaponiny K, M, N, mukorozisaponiny G a E1, sapindosidy), nonaosidu, dammaranu (sapinmusaponiny A, B, C, E) ,tirucullanu (sapinmusaponiny F, G, H, J), lupanu, hopanu, taraxasteranu, ursanu, cykloartanu, lanostanu, kukurbitanu, steroidy a fenylpropanové glykosidy.

Tradiční dávkování

Pro využití praní prádla je dávkování zmíněné v textu "Využití". Pro optimální skladování by ořechy měly být zabalené ve vzduchotěsných nádobách nebo plastových taškách, jelikož mýdlové ořechy snadno absorbují vzdušnou vlhkost. Ponechané na vzduchu tmavnou a stávají se lepkavé. To však nemusí znamenat, že se ořechy zkazily. Mohou se pro praní použít.



Pěstování

Mýdelník prospívá ve svém přirozeném prostředí, tedy v jílovitých půdách s optimálními vysokohorskými klimatickými podmínkami a vysokými srážkami. Výhoda mýdelníků tkví v tom, že rostliny prospívají bez zásahu jakékoliv lidské činnosti a zároveň splňují podmínky pro získání "bio" hodnoty, ačkoliv by bylo pro tamější zemědělce velice obtížné tato oprávnění získat.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>