Krev draka - Daemonorops draco

Český botanický název: Krev draka
Běžný název: Krev draka,
Latinský název: Daemonorops draco
Rozšíření: Afrika, Asie, Evropa, Jižní Amerika

Krev draka - Daemonorops draco

Tajuplná pryskyřice nacházející terapeutické využití v lidové fytoterapii, i moderní medicíně.

Botanický popis rostliny

Daemonorops draco je středně vysoká palma dosahující výšky od 10 do 20 metrů. I když je strom vcelku vysoký, kmen může být široký méně než 30 cm v průměru s hladkou a skvrnitou kůrou, ze které po naříznutí vytéká červená pryskyřice, krev draka. Palma má velké, světle zelené, srdčité listy a zelenobílé květy na dlouhých řapících.

Původ a rozšíření

Druh daemonorops se nachází na Kanárských ostrovech, pěstuje se v Indonésii a na Malukách. Původ druhu daemonorops zřejmě vychází z jihovýchodní Asie. V různých literárních zdrojích lze najít zmínku o "Indonesian Dragon´s Blood". Daemonorops se ve větší míře začíná pěstovat v Číně, Tajwanu a Malajsii.

Využití

Krev draka je světle červená pryskyřice získaná z mnoha rozdílných rostlinných druhů: Daemonorops, Calamus, Pterocarpus, Dracaena a v menší míře Croton. Dnes je nejvíce dostupná krev draka z druhu Daemonorops draco. Pryskyřice se získává nařezáváním vrstviček nezralých plodů rostliny.

Krev draka jako pigment, barvivo a potenciální léčivo respiračních a gastrointestinálních potíží byla popsána již lékaři antického Řecka, Říma a Arabů. První z nich byl řecký Dioscorides. Arabové nazývali pryskyřici krví dvou bratrů, římané (Periplus z 1. století našeho letopočtu) krví draka rozdrceného vahou slona.

V historickém pojetí docházelo až ke komickým nedorozuměním, jelikož se krev draka považovala za krev draků a dalších mytologických kreatur získaných během hrdinských střetů. K dalším zmínkám o "pravé" krvi draka docházelo v dobách antického Říma a také ve starověké Číně. V Indii byla pryskyřice používána při obřadních ceremoniálech, v Číně k barvení nábytku. V Evropě byla pryskyřice prodávána jako barvivo v potravinářství a při výrobě nábytku a laku hudebních nástrojů. V dobách pozdního středověku existoval zajímavý recept na výrobu drahé zubní pasty obsahující tuto pryskyřici.

V historii se krev draka používala jako vykuřovací látka s exorcistickým podtextem (pryskyřice měla odstranit negativní energii). Kouř z krve draka měl navodit smyslnou atmosféru, navíc by měl odehnat impotenci a povzbuzovat představivost, intuici, odehnat dotyčného od reality a dovést ho k vyšším hodnotám. Kouř je hustý, hořce kořeněný, sytě a temně rudý a má schopnost pročistit prostor. Účinek je velice rychlý. Vůně je pryskyřičnatá, jemná, subtilní a navozuje mystickou náladu. Krev draka má své místo v africkoamerickém voo-doo k odehnání černé magie.

Objevitelé, kteří cestovali na Kanárské ostrovy v 15. století, získávali krev draka jako vysušené "granátově" červené kapky z rostliny Dracaena draco, která pochází z tamějšího souostroví a Maroka. Pryskyřice se získává pryštěním z poraněného kmene nebo větví. Krev draka se stejnou metodou může získávat z Dracaena sp, která je endemická na ostrově Socotra.

V 80.tých letech minulého století byly obsahové látky pryskyřice krve draka izolovány a testovány. Jedna ze zajímavých látek je taspin, látka identifikována jako cicatrizant (podpora hojení ran). Proanthocyanidiny, dimethylcedrusin a taspin byly evropskými výzkumníky testovány in vivo ve schopnosti efektivně hojit poraněnou tkáň oloupáním a odtržením menších čtverečků epidermis. Ukázalo se, že pryskyřice z krve draka dokázala pomoci hojit tkáň 4x rychleji než hojící se tkáň při použití jednotlivých složek zvlášť a asi 10x rychleji, než fyziologicky se hojící tkáň a závěrem shrnuli, že kombinace látek vykázala výrazný efekt, než součet jednotlivých látek. Tím se potvrdil synergický efekt látek.

Práce z Belgie prokázala antibakteriální účinek obsahových látek krve draka u patogenních kmenů Escherichie c. a Bacillus subtillis. Pryskyřice získala velkou pozornost u vědecké komunity jako potenciální imunomodulátor, antioxidant aantineoplastikum (efekt proti nádorovým a mutagenním faktorům). V roce 2002 vyšla práce popisující in vitro efekt látekvůči rakovině žaludku a tlustého střeva. Popsána byla inhibice růstu lidských buněk myeloidní leukémie v in vitro studii. Taspin byl zmíněn jako potenciální látka s protirakovinnými účinky a podporují v tomto směru další výzkum.

Poprvé byla popsána protizánětlivá aktivita u taspinu v roce 1979. O pár let později byly in vivo prokázané protizánětlivé, dále také antitumorózní (proti sarkomu) a antivirotické účinky. Kanadští výzkumníci popsali antioxidační efekt a v další publikaci antimykotické vlastnosti krve draka.

Proanthocyanidiny (konkrétně procyanidiny a prodelphinidiny) byly poprvé popsány v roce 1994 jako potenciální antivirotika pod označením SP-303. Animální in vivo studie zaznamenala, že stejná substance byla schopná zlepšit průjmy způsobené cholerovým toxinem. Zmíněný extrakt prošel kolečkem ve formě schvalování, udělování registrací, značkování, marketingu a prodeje. Nejdůležitější informací je fakt, že v roce 2012 dostal výrobce léčiva s pryskyřicí krve draka od FDA registraci s indikací "symptomatická úleva neinfekčního průjmu u pacientů s HIV/AIDS na antiretrovirální terapii" díky výsledkům 3. fáze klinického výzkumu. V USA se pryskyřice využívá v případě průjmů, akutních infekčních průjmů a chronických průjmů u pacientů s dráždivým tračníkem.

Mechanismem účinku zmíněných anthokyanidů je lokální inhibice chloridových, vápennatých a sodných kanálů společně s tzv."cystic fibrosis transmembrane conductance regulator", který ovlivňuje exkreci vody. Zlepšuje tím konzistenci stolice a zkrácení trvání průjmů. Pryskyřice je dobře tolerovaná a jediné popsané nežádoucí účinky jsou srovnatelné s placebem.

Dosud je pryskyřice krve draka součástí lokálních přípravků k ošetření ran a při krvácení. Využívá se tím jeho antibiotických a protizánětlivých vlastností. Další publikace potvrzují dosavadní zjištění. Zmíněný dimethylcedrusin byl izolován v roce 1993 a v in vivo experimentu podpořil hojení ran.

Z důvodu malého množství znalostí, nulového rozšíření v Evropě a rozdílné legislativy se dosud nezažádalo o registraci ani další potvrzení u regulačních orgánů. Nelze deklarovat zdravotní tvrzení a možné přínosy pryskyřice z důvodu Nařízení Evropského parlamentu a Rady.

Homeopatie

V homeopatii se podávají přípravky ke stimulaci meridiánu pericardu, k podpoře imunitního systému, prevenci kardiovaskulárních chorob a k ochraně osrdečníku jako plonohodnotných bioinformačních produktů.

Lidová medicína

Krev draka je dle léčitelů jedna z nejzázračnějších přípravků a možná se není čemu divit. Po staletí je krev draka využívána jakoantioxidant s účinky k podpoře hojení ran. Pryskyřice je využívána k léčbě průjmů,povrchových ran, zánětů, nádorů, hmyzích kousanců a dalších. Léčitelů tvrdí, že je nejvhodnějším prostředkem k zastavení krvácení, k podpoře hojení a k vyčištění ran jako dezinfekce.

Pryskyřice se podávala při padání zubů způsobeného nedostatkem vitaminu C, průjmech a zahleněných plicích k usnadnění vykašlávání. V pravidelném dávkování se pryskyřice v lidové léčbě využívá k léčbě a prevenci průjmových onemocnění, dezinfekci celého gastrointestinálního traktu (včetně vybití červů) a prevenci nádorových onemocnění. Je často voleným pomocníkem při salmonelóze, vysokých teplotách a akutních průjmech.

V tradičním pojetí pomáhají v podpoře imunitního systému proti virům, bakteriím a patogenním plísním. Pryskyřice aplikovaná lokálně je k odstranění oparů. Antivirotický účinek je popisován v léčbě infekcí respiračního a gastrointestinálního traktu. Podává se jako podpora jaterních funkcí a aktivity slinivky břišní. Léčitelé deklarují analgetické účinky pryskyřice zvláště při bolestech svalů, svalových úponů a kloubů. Analgetický účinek je také deklarován u tlumení bolesti zubů a menstruační bolesti.

Účinné látky

Nejznámější a nejvíce studované látky pryskyřice krve draka zahrnují alkaloidy (taspin, betanin), diterpeny, pigmenty, siličné látky (eugenol, borneol, kamfen, kalamol, limonen, myrcen a některé fenoly), fytosteroly, fytosteroidy (sytosterol, sytostenon), proanthocyanidy (solutaridin, alfa-kalakorin), taniny, nenasycené mastné kyseliny, procyanidiny a prodelphinidiny s cca 30 flavolany (epikatechiny, katechiny, epikatechiny a epigallokatechiny) s tříslovinným charakterem s maximálních hmotností 9 kDa.

Další zajímavé látky jsou alfa-calacoren, alfa-pinen, beta-pinen, betain, cedrucin, daucosterol, bincatriol, calamenen, camphen, alfa-copaen, alfa-thujen, beta-caryophyllen, beta-elemen, crolechinová kyselina, vanilin, p-cymen, magnoflorin, lignin, isoboldin, dipenten, korberin, resin a další.

Tradiční dávkování

Na rány, popraskanou kůži, pokousání hmyzem a popáleniny se krev draka podává přímo na poranění. Před aplikací krve draka na vnější poranění jako zásypu je možné ránu důkladně vydezinfikovat k posílení terapeutického účinku. Krev draka je možno zředit připravením roztoku, který se v lidové medicíně podává po 5-10 kapkách 1-3x denně.



Pěstování

Stromy vyžadují vlhké prostředí a na humus bohatou půdu v nižších nadmořských výškách tropických oblastí. Většina druhů těchto stromů jsou víceméně energicky rostloucí a expandující rostliny. Obecně preferují a nejvíce se jim daří, když jsou kořeny ve stínu a zároveň má rostlina prostor nad klenbou ke zdravému růstu ke světlu. Sklizeň probíhá různými způsoby, nicméně jeden strom dokáže vyprodukovat zhruba 50 kilogramů pryskyřice.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>