Anýz vonný - Pimpinella anisum

Český botanický název: Anýz vonný, Bedrník anýz
Běžný název: anýz,bedrník
Latinský název: Pimpinella anisum
Rozšíření: Asie, Austrálie, Evropa, Severní Amerika

Anýz vonný - Pimpinella anisum

Součást tradičních přísad na uklidnění žaludku a trávicích potíží.

Botanický popis rostliny

Anýz je jednoletá bylina z čeledi miříkovité (Apiaceae) rostoucí do průměrné výšky 0,9 metrů, může být však vyšší. Přízemní listy jednoduché (tedy nesložené), v rozmezí 1-5 cm dlouhé a mělce tvarované, přičemž listy ve vrchní části rostliny mají povrchové chmýří, připomínají peří a vytvářejí shluky. Květy jsou bílé, v průměru mají 3 mm a jsou rozvrstveny do tvaru okolíku. Plodem je 3-6 mm podlouhlý, suchý schizokarp, kterému se zjednodušeně říká anýzové koření. Je zajímavostí, že plod anýzu je velmi oblíbený u hlodavců a dají se na ně nalákat myši. V období středověku a možná i pozdějších letech byl bedrník považován za lék proti moru, větrům a mrzutosti. Listy a plod anýzu jsou velmi oblíbené díky své chuti připomínající lékořici, jsou vhodné ve studené kuchyni jako čerstvá příloha nebo v teplé kuchyni jako dochucovací příloha omáček a dalších tepelně upravených pokrmů. Obzvláště v kuchyni západní kultury bývá anýz součástí různých druhů pečiva, chlebů nebo koláčů. Některé produkty vyrobené z ovoce bývají navíc ovoněné právě anýzem. V malém množství se anýz nachází ve směsích na výrobu omáček, párků a dalších uzenin.

Původ a rozšíření

Jako koření i jako lék byl bedrník znám a používán již ve starověku kulturami, které se nacházely v oblasti Středozemního moře. Právě kolem Středozemí a Malé Asie vychází pravděpodobný původ této byliny. V dnešní době se z mnoha důvodů pěstuje cíleně na Balkáně, ve Španělsku, ve středomořských státech, mimo Evropu v Indii, Turecku a Mexiku. Má se za to, že anýz se rozšířil v době ranného středověku po Evropě a časem se dostával po celém světě s rozvojem a vývojem mořeplavectví a kolonizačních evropských snah. Pěstuje se také v České Republice, nicméně kvůli jeho náročným podmínkám je jeho pěstování místně limitováno teplejšími oblastmi.

Využití

Bedrník má velké využití jako léčebná podpora při různých neduzích nebo jako koření, což bylo historicky využíváno dříve. Jako koření se převážně používá plod, který je ze všech rostlinných částí nejaromatičtější. Tato dvounažka má zelenošedé, šedožluté až šedohnědé zbarvení. Většinou se sbírá na začátku podzimu, jiné herbáře doporučují již rannější sběr, na konci srpna. Plody se poté nechávají dozrát a suší se na přímém slunci či jinde v tenkých vrstvách. Zralý anýz má mírně nasládlou chuť a vůně je výrazně aromatické. Tyto vlastnosti jsou zapříčiněné silicí, jejíž nejvýraznější složka je anethol. Terapeutického potenciálu se využívá hlavně v případě plodu, jehož obsahová látka anethol ve správném dávkování je vhodná alternativa v případě potíží horních cest dýchacích a k usnadnění vykašlávání s tvorbou hlenu. Dříve a i v dnešní době se může anýz používat jako výborný prostředek proti zápachu z úst.

Největšího užití a nejširšího uplatnění se však anýz dočkal při potížích v trávicím traktu. V trávicím traktu totiž působí spasmolyticky, tedy uvolňuje křeče a napětí hladkých svalů střevních stěn. Navíc se doporučuje v pediatrii pro děti, jimž usnadňuje odchod plynů ze střev a přivozuje s tím spojenou úlevu, navíc maminkám podporuje tvorbu mateřského mléka (účinky anýzu se posléze v mléce nacházejí). Anýz navíc v trávicím traktu zvyšuje tvorbu žluči, čímž pozitivně přispívá k urychlení a harmonizování trávení, omezuje tvorbu "větrů" a usnadňuje jejich odchod, pokud jsou nadýmavé problémy. Již mnoho staletí se doporučuje jako vhodný "přípravek" k redukci plynatosti. Působí také protizánětlivě v tomto ústrojí a je vhodný při opakujících se potíží souvisejících se vznikem, rozšířením a komplikacemi střevní infekce. Jiné zdroje doplňují informaci, že je anýz výborný prostředek na škrundání v žaludku spojený s průjmovými obtížemi a plynatostí. Dokonce i křeče močové trubice a pálení při močení může anýzová silice zmírnit.

Jak již bylo výše uvedeno, použití anýzu je mnohostranné. V potravinářství (pekárny) používají anýz samostatný nebo ve směsi jako výborné a lákavé aromatické koření do pečiva, nejvíce do chleba, při nakládání zeleniny (nejvíce zelí, červená řepa, někdy také květák). Mnoho zpracujících firem stejně jako restaurací si nakládá také žampiony nebo ryby ve směsi anýzu. Je vhodný  jako přídavek v jablečném nebo hruškovém kompotu. Také asijské kultury nezahálely a v indické nebo čínské kuchyni nalézáme mnoho masitých kořeněných směsí právě kombinace vždy s anýzem. Anýz je oblíbenou přísadou při výrobě likérů (známá anýzovka podporující trávení) a v léčivých čajových směsích je přítomen jako přísada proti nadýmání, podpoře tvorby žluči a jako aromatický "korigens" neboli pomocná přísada upravující vůni.

Účinné látky

Jako u každého koření a rostlinných přípravků bylinného původu je také anýz příkladem, kdy se obsahové látky mění v závislosti na původu, části rostliny a metodou přípravy. Hodnoty, které zde uvádíme jsou pouze zprůměrované a poskytují pouze rozdělení pro přehled (údaje v procentech se váží k jednotkám hmotnosti). Vlhkost (obsah vody) je okolo 10 %, bílkovin zhruba 15-18 %, mastných olejů od 10%po možných 25 %, esenciálních olejů v rozmezí 5-10 %, asi 5 % škrobu, volných mastných kyselin do 30 % a vláknina kolem 15-25 %. Anethol, jako nejvíce účinná látka, která je součástí esenciálních olejů a spadá pod phytosteroly, zaujímá zhruba 80-90 % část všech esenciálních olejů obsažených v plodech anýzu.

Tradiční dávkování

Někdy se také používají kořeny anýzu, protože tradiční medicína nabízí jeho užitek v období případných nejzávažnějších nachlazení a chřipek (jaro a podzim). Pokud se sejdou tyto choroby a navíc katary horních cest dýchacích, hrtanu či potíží spojených s trávícím ústrojím, je anýz vhodný v této indikaci. Anýz se používá sušený nebo čerstvý ve formě čajového nálevu nebo je možné připravit extrakt z jednoho dílu kořene a pěti dílů lihu, koňaku nebo hořké lihoviny, jenž se maceruje až 2 týdny a je posléze podáván 3x denně v množství 20-40 kapek nejlépe na kostce cukru, neboť jako ostatní léčiva vhodná k tvorbě žluči a podpoře sekrece v žaludku má hořkou chuť a je dobré proto chuť nějakým způsobem upravit.



Pěstování

Bedrník nejlépe a nejkvalitněji roste v lehké, úrodné, spíše vysušené než vlhké půdě. Semena by měla být vysazena co nejdříve právě v době, kdy se půda začíná na jaře vyhřívat. Kvůli morfologické struktuře kořene se nedoporučuje přesazovat rostlinu po zakořenění, je vhodnější bedrník prvotně zasadit do konečného místa, kde hodláme sklízet. Existuje ještě varianta, kdy se dá rostlinku anýzu libovolně přesazovat, ale mělo by tak být učiněno, pokud je rostlinka ještě malá a řádně nezakořeněná.

Cíleně se anýz pěstuje pro svoje pestré využití jako koření v gastronomii. V západní kuchyni je využíván pro svoji typickou vůni jako přísada do omáček hlavních chodů, nápojů, sladkostí, atd...Je využívaná buď celá bylina čerstvá/sušená nebo pouze semínka (třeba drcená) pro svoji typicky vonnou silici. Nejvýraznější vůně patří jeho obsahové látce, esenciálnímu oleji, anetholu, který se ovšem nalézá také v jiných rostlinách, které používají jméno "snise star", i když je to jiný druh, a je nejvíce užíván v jižní, jinovýchodní a východní Asii, převážně kvůli levnější ceně.

Nejvhodnější půdu i čas jsme si již zmínili, možná alternativa je zasét si semínka na začátku jara doma a v době, kdy je již teplo, přesadit anýz ven, kde poroste ve výše zmíněných parametrech. V domácím prostředí je nejdůležitější pěstovat anýz ve větších nádobkách, nejlépe v kotlících nebo ve větších květináčcích, aby měly rostlinky větší prostor. Je však důležité odpočítat čas, aby rostlinka byla ještě jako přířez, se kterým se dá manipulovat, aniž bychom ji poškodili. Doporučuje se 30-45 centimetrový odstup mezi jednotlivými výhonky, aby si v budoucnu nepřekážely v růstu. Nicméně pokud je interval kratší, nic hrozného se nestane. Je však důležité, aby byla rostlina na velmi vhodně vysluněném místě a nic ji nepřekáželo v chytání slunečních paprsků. Na vyklíčení rostlinky je nejvhodnější velmi vlhké prostředí, teplota okolo 20°C a semínka by měla vyklíčit okolo 10ti (možná více) dní. Sázení by se mělo provádět v minimální teplotě okolo 16°C. Nejvhodnější termín k vysázení mladých rostlinek anýzu je počátek května.

Jiná literatura zmiňuje spíše začátek dubna k vysázení. Jde jednoduše o to, v jaké lokalitě se nacházíme a jaké teploty dosáhneme během vysazování. Semínka by se měla zasadit zhruba 2 cm hluboko do země v patřičných intervalech. Je vhodné často otrhávat plevel a starat se o anýz, aby nebyl napaden škůdci. Zalévat by se rostlinka měla několikrát do týdne, ne však častěji. Pokud rostlina zdárně roste, můžeme dle libosti trhat listy pro naše účely (terapeutické, kulinářské), rostlina to zvládne. Pokud se sezóna vydaří, rostlina by měla kvést kolem července a vytvářet semena na podzim. V tuto dobu můžeme rostlinu zpracovat a usušit, semínka schovat na další rok nebo je využít v receptech v kuchyni nebo herbářích. Uskladnit by se měly na suchých, temných místech.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>