Saturejka pochází z oblastí kolem Černého moře, z východního Středomoří a jižní Evropy, kde tvoří součást stálezelených porostů. Známe dva druhy saturejek – horskou a zahradní. Oba tyto druhy lze použít stejně. Saturejka je částečně vytrvalá letnička. Dorůstá výšky okolo 30 centimetrů a šířky okolo 20 centimetrů. V létě kvete malými bílými kvítky se světle fialovým nádechem. Aromaticky nasládlé zelené lístky jsou oválné, špičaté. Je oblíbená v Evropě a v Americe a známá pod názvem „fazolová bylina“, neboť používá-li se k fazolovým pokrmům, pomáhá zabraňovat následnému nadýmání. Saturejka je známou již od 9. st. Jako koření ji používali již ve starověké kuchyni a byla pěstována na zahrádkách. Saturejku lze přidávat do všech pokrmů, kam se běžně přidává pepř. Doporučuje se přidat při přípravě zvěřiny, ale i fazolí atd. Využitelnou částí ve fytoterapii je kvetoucí nať, která se sbírá od června do září. Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře. Surovina pro přípravu bylinného čaje – individuální použití Složení:100% Satureja hortensis Dávkování a příprava:Dvě čajové lžičky sušené nati přelijeme 250 ml horké vody. Poté scedíme a takto připravený odvar užíváme až 3× denně. Saturejku lze přidávat i do pokrmů jako kořenící přísadu. Výborně se hodí tam, kde se používá pepř. Zákaznící, kteří si koupili toto zboží, objednávali také... |