Čaga - Chaga - Rezavec šikmý

Cena:  3 Kč
Přidat do košíku:
gramů

SKLADEM: Objednejte do dnes do 6:00.
cas Zboží obdržíte v pondělí 20.08.

Do košíku vložte libovolné množství v gramech nebo využijte rychlou volbu v tabulce.
Můžete také opakovaně vložit vybrané balení, zboží pak obdržíte rozvážené dle volby.

Množství Cena cena
 za g 
Vložit
do košíku
10 g 27 Kč 2.7 Kč
30 g 74 Kč 2.467 Kč
50 g 109 Kč 2.18 Kč
100 g 201 Kč 2.01 Kč
250 g 460 Kč 1.84 Kč
500 g 835 Kč 1.67 Kč
1000 g 1499 Kč 1.499 Kč

Čaga je velice rozšířená houba parazitující na kmenech bříz. V posledních letech se dostává do centru zájmu vědců a klinických pracovišť. I přes to, že čagu užívali na čínském dvoře již před 2 000 lety, moderně se zkoumá teprve několik let.

Rezavec šikmý je houba nepravidelného tvaru těla s výrazným typicky černým zbarvením. To způsobuje vysoká obsahová koncentrace pigmentu melaninu. Původní domovinou čagy je Asie a oblasti ruské tajgy. Zde je také hojně užívanou a známou houbou již od 16. století. Vhodným obdobím na sběr čagy je pouze jaro a podzim, a to pro nejvyšší koncentraci obsahových látek.

Na Sibiři byla tato houba často užívána místo zde nedostatkového pravého čaje. Nálev z čagy je chuťově podobný slabému černému čaji. Je mírně trpký s vůní připomínající meltu.

Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o účincích této byliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích nebo v herbáři.

Tradiční užití: Čagu lze připravit jako nálev, nebo naložit a vytvořit lihovou tinkturu. Čaj z čagy připravíme z jedné lžíce (cca 5 g) houby, kterou zalijeme 2,5 l studené vody. Necháme přes noc ustát v ledničce. Druhý den dáme nálev vařit zhruba na  5–10 minut. Odstavíme, necháme louhovat dalších 5 minut, následně slijeme.  Pijeme třikrát denně šálek (250 ml) půl hodiny před jídlem. Zbylý nálev můžeme uschovat do chladničky cca na 2–3 dny a postupně pít.

Tinkturu připravíme z jednoho dílu houby na pět dílů lihu (60–80%). Čagu necháme louhovat ve sklenici ve tmě za občasného protřepání dva týdny. Poté slijeme a houbu povaříme opět v pěti dílech vody. Po odpaření cca 20 % vody slijeme vodný výluh s lihovým. Užíváme 1 čajovou lžičku tinktury 3× denně půl hodiny před jídlem.

Země původu: Litva

Surovina pro přípravu bylinného čaje – nálevu


Copyright © 2018 Obchod Salvia Paradise | Spravuje: Ucinnejsiweb