Kakaové boby jsou výchozí surovina na výrobu čokolády, avšak… Většina z nás vnímá čokoládu jako nutné nezdravé mlsání - nutné proto, že čokoláda tvoří až 1% spotřeby potravin západní civilizace, avšak s kakaovými boby je tomu diametrálně jinak. Kakaové boby se řadí mezi SUPER FOOD a jejich účinky na lidské zdraví jsou nezanedbatelné.
Chuť surového nepraženého kakaa někdo kdysi nazval tou nejčokoládovější čokoládou. Již žádná čokoláda nebude se zdát dost čokoládová....
Kakaové boby - Theobroma cacao![]()
Kdo si dnes dokáže představit svět bez čokolády. Jen málo z nás. Avšak není tomu tak dlouho, co jsme mohli začít brát čokoládu jako samozřejmost. V r. 1519 španělský dobyvatel Hernando Cortéz objevil tajemství nápoje vládce Aztéků. Nápoj byl tmavý, hořký z vysoce ceněných lusků. Za 100 lusků se v té době dal koupit jeden zdravý otrok. Už to napovídá tomu, proč Aztékové drželi tmavý nápoj v tajnosti před celou Evropou. V 16. st. se z Mexika do Španělska snažili dovézt 200tun kakaových lusků, nicméně několik lodí bylo zajato a tajemství po 100 letech tajemství prozrazeno. V průběhu 17. st. se s kakaem seznámil zbytek Evropy. Nejvíce ji opěvovalo Holandsko, Švýcarsko, Anglie, Belgie,… Až do 19. st. se čokoláda konzumovala jako nápoj, ale už s přidáním cukru, či mléka. Ovšem vždy jako tekutina. Je tomu teprve cca 150 let, kdy lidstvo přišlo na bonbony, tabulkové čokolády - přesně tak, jak je nám známa čokoláda dnes. Slevy v měsíci červnaNové zboží pro měsíc června |