Vítod tenkolistý - Polygala tenuifolia

Český botanický název: Vítod tenkolistý
Běžný název: Yuan Zhi
Latinský název: Polygala tenuifolia
Rozšíření: Asie

Vítod tenkolistý - Polygala tenuifolia

Asijská bylina s uklidňujícími vlastnostmi.

Botanický popis rostliny

Vítod tenkolistý je zhruba 30 cm vysoká bylina s přisedlými, úzkými listy, silným kořenem a fialovými květy, seskupenými ve vrcholovém květenství.

Původ a rozšíření

Vítod původně pochází z východní Asie, z území dnešního severu Číny, Mongolska a východních částech Ruska. Rostlina nejčastěji roste na suchých stanovištích s písčitou nebo kamenitou půdou.

Využití

V západní kultuře je vítod tenkolistý málo známá rostlina. V poslední době se rostlina teprve začíná dostávat do záběru vědců, kteří postupně bádají a analyzují účinné látky byliny jako předmět jejich výzkumného záměru.

Vítod tenkolistý je nejvíce používán v tradiční čínské medicíně jako expektorans a pomáhá tedy při zánětech horních cest dýchacích a využívá se k podpoře vykašlávání a je jedna z 50 fundamentálních používaných bylin.

Rostlinná droga vítodu je jeho silný kořen. V herbářích tradiční čínské medicíny jej můžeme nalézt pod jménem Yuan Zhi a bývá součástí téměř všech směsí používaných při vlhkém, produktivním kašli. Některé obsahové látky jsou schopny vykazovat určitý antibakteriální efekt, čímž se vysvětluje tradiční využití rostliny při dýchacích potížích.

Animální studie

V preklinických studiích bylo zjištěno, že účinné látky vítodu tenkolistého jsou schopny u zvířat v určité míře vykázat antidepresivní účinek a pomáhá mírně "zlepšovat náladu" - v těchto testech se nicméně netestuje zlepšení nálady jako takové, ale odolnost vůči stresu.

Díky těmto a dalším neuroprotektivním účinkům bývá někdy bylina zařazována jako adaptogen (tedy prostředek ke zvýšení odolnosti vůči stresu a negativním vlivům okolního prostředí). Jiné práce dokázaly popsat efekt látek zlepšující paměť.

Další animální studie popisují podobný mechanismus účinku obsahových látek vítodu tenkolistého a ketaminu, interagují s N-metyl-D-aspartát receptory. Obsahové látky mohou podpořit tvorbu NGF a brain-derived neurotrophic factoru (BDNF).

V nedávných animálních studiích se můžeme dočíst, že obsahové látky kořene Polygala tenuifolia mohou zlepšit proces učení a funkce paměti (uměle vyvoláno skopolaminem, solí kyanidu, stresem, nedostatkem kyslíku nebo beta-amyloidem).

Pacienti

U některých nemocných lidí došlo po podávání vítodu tenkolistého ke zlepšení prostorové organizace, rozpoznávání okolí a orientace, nicméně nemělo žádný vliv na zlepšení krátkodobé nebo dlouhodobé paměti.

Farmakologický účinek

Ukazuje se, že jeden z mnoha významných efektů obsahových látek vítodu je stimulace bílkoviny nerve growth factor (NGF), neboli neurotrofního růstového faktoru. Jedná se o bílkoviny podporující vývoj, prospěch a regeneraci nervových buněk. Vědci se domnívají, že by se touto cestou mohlo dospět k prevenci neurodegenerativních onemocnění včetně mozkové demence nebo Alzheimerovy choroby.

Tradiční lidová medicína

Lidová medicína doporučuje vítod i jako mírné sedativum a používá se proti nespavosti, úzkostem, při neklidu a proti neurózám. Některé preklinické studie naznačují, že by obsahové látky vítodu mohly být podávány ke zlepšení kognitivních funkcí jedince a obsahový tenuigenin prokázal antioxidační účinek v nervové tkáni a dokázal chránit buněk v centrální nervové soustavě.

Korejská lidová medicína zmiňuje podávání výluhu rostliny v léčbě nespavosti, proti výpadkům paměti, depresi, záchvatům úzkosti, netrpělivosti, desorientaci, demenci a ztrátě paměti.

Zevně se Yuan Zhi v rámci čínské tradiční lidové medicíny může přikládat zevně jako na rány při kožních onemocněních a v kosmetice bývá součástí přípravků pro péči o vlasy. Výrobci zdůrazňují, že rostlina dokáže stimulovat růst a kvalitu vlasů a působí proti jejich vypadávání.

Účinné látky

Kořen vítodu tenkolistého obsahuje významné triterpenoidní saponiny, C-glykosidy, estery sukrózy, silice, alkaloidy, oligosacharidy, tenuigenin, tenuifolin, disinapoyl sukrózy, 3,4,5-trimethoxyskořicovou kyselinu a pryskyřice.

Tradiční dávkování

Jelikož rostlina není oficiálně používána, preklinické studie dosud poukázaly jako maximální dávku 1 g na kilogram váhy jedince denně extraktu kořene rostliny, nicméně u lidí taková dávka nebyla dosud potvrzena.

 



Pěstování

O pěstování vítodu v oblasti České republiky nejsou dostupné informace.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>