Silovoň obecný

Český botanický název: Silovoň obecný
Běžný název: Tonka boby, Tonka beans, tonkin beans, tonquin beans, cumaru, kumaru, Dutch Tonka, Torquin, almendrillo negro, Brazilian Teak, feve tonka, haba tonka, Cimaru, Choiba, Sarrapia, Gaiac, Guayac, Karapa Bossi, tongo tongo
Latinský název: Dipteryx odorata
Rozšíření: Jižní Amerika

Silovoň obecný

Aromatické boby se zajímavými schopnostmi

Botanický popis rostliny

Stromy rostou do výšky 25-30 metrů a mají kmen až 1 metr široký v průměru, i když jsou popsány stromy s výškou až 50 metrů. Kmen může být až do 20 metrů bez větví. Jedná se o vcelku velký, vždyzelený strom se zaoblenou korunou.

Kůra silovoně je hladká, šedavá, a dřevo má červenou barvu. Strom má střídavé, kopinaté, kožnaté, tmavězelené listy, které rostou ve svazcích po 3-6. Květy jsou růžové a objevují se od března do května a každý plod obsahuje jedno semeno. Strom plodí v období mezi červnem a červencem.

Boby mají hladký, vrásčitý povrch, tmavou barvu na povrchu a uvnitř jsou hnědé. Boby mají silnou dřevitou, sladkou vůni zřejmě díky vysokému obsahu kumarinů.

Původ a rozšíření

Rostlina pochází ze střední Ameriky a severní části Jižní Ameriky. Roste přirozeně ve svém původním prostředí a kvůli komerčním účelům se rostlina dostala do Afriky.

Využití

Strom je lokálně znám a je významným zdrojem příjmu obyvatel. Dužina bobů se u místních obyvatel konzumuje čerstvá a semena se obecně před konzumací vaří.

Tonka se v historii používala v parfumerii a tabákovém průmyslu jako náhražka vanilky, což však bylo později zakázáno. Dodnes se však v parfumerii stále obsahové látky používají (například firmou Yves Rocher). Tonka boby se také používají ve francouzské kuchyni, obzvláště při přípravě některých omáček a dezertů. Dřevo silovoně začíná být ve Spojených státech stále oblíbenější stavební dřevo pro výrobu podlah, jelikož má přitažlivou přirozenou barvu, je trvanlivé (s vysokou hodnotou na stupnici tvrdosti) a vykazuje odolnosti vůči ohni.

Použití tonka bobů je regulováno americkým FDA (Food and Drug Administration), jelikož některé léky na ředění krve (jako je například warfarin) jsou deriváty kumarinů. Na druhou stranu kumarin sám o sobě nedokáže ředit krev.

Lidová medicína

Kůru stomu lze použít jako adstringent a prostředek proti teplotě. Odvar z rostliny v kombinaci s dalšími místními bylinami se lokálně používají k posílení dětí. Boby se díky obsahu kumarinů podávají v lidové medicíně jako antiasthmatikum, antituberkulotikum, užívá se proti křečím, jako kardiotonikumemenagogum.

Lidová medicína doporučuje silovoň obecný při kašli, během průjmových obtíží a při schistosomiáze. Odvar ze semen se používá jako prostředek proti nachlazení. Lidoví léčitelé podávají odvar ze semen smíchaný s rumem k výrobě tinktury, která se používá k potírání při kousnutí hadem, při pohmožděninách anebo proti revmatismu.

Olej vylisovaný ze semen se podává k úlevě při bolestech žaludku, k léčbě boláků v ústech, při aftech, k posílení růstu vlasů a dokonce se popisuje efekt při dyzentérii. Léčitelé podávají výluh semen za studena k výplachům při bolestivém uchu nebo při škrábání a bolestech v krku.

Animální studie

V animálních modelech dokázal isoliquiritigenin izolovaný ze silovoně v závislosti na dávce zesílit aktivitu chinonreduktázy v Hepa1c1c7 buňkách a inhiboval tvorbu prenoplastických lézí u zvířat, které byly léčeny specifickými karcinogeny. Podobný efekt byl popsán i u dalších složek extraktu, methoxyauronu, sulfuretinu a balanofoninu. Žádné klinické studie potvrzující tyto účinky nebyly však provedeny a zmíněná aktivita není dosud potvrzena u lidských pacientů.

Předávkování

Při předávkování a použití velkého množství kumarinů může dojít ke krvácení, jaterním obtížím, a paralýze kardiovaskulárního systému. U zvířat se jednalo o koncetraci extraktu ve výši 350 mg/kg. 
 

Účinné látky

Tonka boby obsahují velké množství kumarinů, podle kterých má rostlina jméno (lidově se rostlina nazývá "kumaru"). Obvykle obsahuje 1-3 % kumarinů, někdy se však může koncentrace dostat až na úroveň 10 %. Kumariny způsobují typickou vůni bobů, které se i mimo jiné využívá v parfumerii. Kumariny jsou chuťově nahořklé.

Chemické studie odhalily obsah diterpenů (difteryckou kyselinu, isoflavonolignan jako je 5-methoxyxanthocercin A, isoliquiritigenin, dihydroxymethoxyauron, sulfuretin a balanofonin) a další jako je butin, eriodictyol, hydroxychromon, dihydroxydimethosyisoflavon, lariciresinol. Všechny tyto látky byly získány extrakcí bobů silovoně.

Kůra stromu obsahuje isoflavony a umbeliferon. Listy obsahují kyselinu salicylovou, hydroxykumarinovou, kumarinovou a ferulovou.

 

Tradiční dávkování

Dávkování k léčebným účelům by mělo záviset na věku, onemocnění pacienta, jeho celkového stavu a případné další stávající léčbě. Přesné dávkování není podle oficiálních doporučení stanovené a lidová medicína konkrétní dávkování nezmiňuje. Evropský úřad pro kontrolu potravin však toleruje dávku kumarinu na 0.1 mg/kg denně.

Při vaření se kvůli intenzivnímu aroma doporučuje dávkovat boby opatrně a s mírou a k dochucení pokrmů stačí velmi malé množství.



Pěstování

Pěstování:

Dnes se silovoň komerčně pěstuje v zemích jako je Venezuela a Nigérie. Kumaru je strom, který roste na chudých, dobře odvodněných půdách. Kyselost půdy se doporučuje v rozmezí od 5,5 do 6,5. Z jednoho stromu lze vytěžil kolem 0,5-1 kilogramu bobů, avšak někteří prodejci zmiňují možnosti vytěžení až 25 kilogramů. Zvláštností je, že strom plodí pouze jednou za 2-3 roky.

Největšího růstu strom dosahuje na úrodných půdách bohatých na humus. Nejlépe se stromu daří v prostředí 22-30 °C, nicméně toleruje teploty až 34 °C a přirozeně roste v prostředí, kde jsou roční srážky v rozmezí 2 000-2 500 mm. Strom preferuje plné slunce nebo mírný stín.

Čerstvé plody se sbírají v červnu a červenci a popadané tobolky mezi lednem a březnem (někdy dříve). Pevná skořápka se odlupuje, rozhodí se a na 2 dny se nechají vyschnout. Největším producentem je Venezuela, pak Brazílie a Kolumbie. Největším importérem surovin jsou Spojené státy americké kvůli tabákovému průmyslu.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>