Rymovník - Plectranthus argentatus

Český botanický název: Rymovník
Běžný název: Rýmovník, silver spurflower
Latinský název: Plectranthus argentatus
Rozšíření: Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Rymovník - Plectranthus argentatus

Botanický popis rostliny

Rymovník je opadavý keř patřící do skupiny rostlin obsahující mentol. Bylina roste do 1 metru výšky a je vcelku široká. Rymovník má chlupaté, oválné, 5-10 cm dlouhé a 3-5 cm široké a jemně zubaté listy. Chlupy na povrchu rostliny dávají rýmovníku světle zelený až stříbrný nádech. Květy rostou na terminálním konci rostliny a mají namodrale bílou barvu.

Původ a rozšíření

Rostlina pochází ze skalnatých oblastí a deštných pralesů Queensladu a New South Walesu v Austrálii. Poprvé byla také popsána australskými botaniky.

Využití

Ustanovení nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, o výživových a zdravotních tvrzeních, nám nedovoluje informovat vás o pozitivních účincích této rostliny na váš organismus. Informace o působení si prosím dohledejte ve volně dostupných zdrojích na internetu či v literatuře.

Lidová medicína a kulinářství

Rýmovník se hojně využívá v kulinářství, kde se využívá pravidla; kde můžeme dát šalvěj, můžeme přidat rýmovník. Výborně chutná a přitom krásně voní. V lidové medicíně australských kmenů se přikládá na mírně zahojené rány, kde prý působí mírně protizánětlivě a působí proti plísním.

V Austrálii se rostlina mimo jiné používá jako výborný přírodní repelent. Jeho aromatická vůně odpuzuje téměř všechny druhy škodného hmyzu.

V lidové medicíně se rýmovník používá při rýmě a nachlazení. Říká se, že jen pobyt v místnosti s rýmovníkem zlepšuje dýchání. Lidová medicína však nezahálí a používá čaj z rýmovníku při nachlazení. Čaj se připravuje smísením zhruba 5 omytých lístků rostliny přelitých převařenou a mírně vychladlou vodou. Výluh se může dochutit medem a popíjí se co nejteplejší.

Další herbáře doporučují vyrobit a využívat sirup z rýmovníku. Při potížích lze nadrtit lístky, které se smísí s cukrem a menším množstvím vody. Takto se směs podává dětem 3x denně.

Účinné látky

Rýmovník obsahuje celou řadu látek, nicméně nejvíce skloňovaná je přítomnost vitaminu C, A a E. Zároveň obsahuje éterický olej s obsahem podobných látek, které jsou přítomny ve vonných bylinách užívaných v kuchyni, bazalka, šalvěj atd. 

Tradiční dávkování

Repelent se vyrábí jednoduchým louhováním v převařené vodě. Výluh se následně scedí a přidá se k němu ocet. Směs se skladuje v lednici a při potřebě se jím můžeme potírat. K výrobě se smísí zhruba půl hrnku nastříhané rostliny a půl litru vody.

Při potížích horních cest dýchacích lze nadrtit lístky, které se smísí s cukrem a menším množstvím vody. Takto se směs podává dětem 3x denně.



Pěstování

Rýmovník je velice nenáročná rostlina pěstování. Rostlina velice dobře snáší a toleruje mírné prostředí České republiky. Během zimy lze rýmovník pěstovat jako pokojovou rostlinu a v létě jako balkonovou. Rýmovník vyžaduje dostatek světla a zálivku je potřeba provádět s mírou.

Rostlina nepreferuje častě zalévání a přelévání. Zároveň nesnáší mrazivý vzduch. Na jaře se doporučuje rostlinu přesadit, přihnojit a zaštípnout. Rozmnožování může probíhat řízkováním v písčité zemině.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>