Rozrazil lékařský - Veronica officinalis

Český botanický název: Rozrazil lékařský
Běžný název: Rozrazil, přítržník, přítržný kořen, tržník, úřečník, úložník, pršidlo, ochvatná zelina, pršavka, health speedwell, common gypsyweed, veronika, hušec, utrhlec, common speedwell, Paul´s betony, potrhlec, bouřka, sickle grass, glorius grass, heatch speedwel
Latinský název: Veronica officinalis
Rozšíření: Asie, Evropa, Severní Amerika

Rozrazil lékařský - Veronica officinalis

Čistící i protizánětlivá bylinka, seznamte se s rozrazilem!

Botanický popis rostliny

Rozrazil je vytrvalá bylina dosahující výšky až 50 cm se silně větveným kořenovým systémem. Lodyha je vzpřímená, zelená, listnatá a mírně chlupatá, které se rozděluje na 2 části. Spodní část lodyhy je poléhavá a horní část je zakončena květenstvím. Listy byliny jsou vstřícně postavené, jemně chlupaté, elipsoidní až kopinaté, tupě špičaté, 1.5-5 cm dlouhé a 1-3 cm široké. Květenství jsou hustá, hroznovitá uskupení čítající 15-35 květů. Květy jsou drobné, stopkaté, úžlabní, fialové až bledě modré a objevují se od května do srpna. Plodem je tobolka obsahující drobná, plochá semena.

Původ a rozšíření

Rozrazil lékařský původně pochází z Evropy nebo západní Asie. Do Severní Ameriky byla bylina dovlečena osadníky a tamějším biotopu se jí daří dobře. Bylina se běžně vyskytuje v nížinách, pahorkatinách, podhůří a horách, v prostředí lesů, luk, vřesovišť, pastvin, pasek a na dalších stanovištích, kde je suchá půda s nedostatkem živin nebo na minerálně chudých půdách a dostatečným přístupem k slunci nebo polostínu. Rostlina se vyhýbá vlhkým stanovištím. Rozrazil lze nalézt po celé České republice na nelesních a lesních lokalitách, nejvíce ve vyšších polohách.

Využití

Rozrazil byla v historii velice oblíbená léčivá bylina. Staré herbáře indikovaly a doporučovaly bylinu k pročištění,vylučování vody a odpadních látek z těla, kpročištění krve a při potížích s klouby a kůží. Už zhruba od 16. století je rozrazil lékařský oficiálně považován za léčivou bylinu. První záznam o bylině vytvořil botanik Hieronymus Bock, který popsal podobné benefity při používání byliny jako je v současné době v lidové medicíně. Dodnes se dochovalo využití rostliny při vysokém cholesterolu v krvi, při zánětlivých chorobách horních cest dýchacích (podporuje vykašlávání) a pomáhá při zánětech trávicího traktu.

Pro léčivé účinky se sbírá nať rozrazilu (dle lékopisu Herba veronica) v době květu (od června do srpna). Bylina se seřezává několik centimetrů nad zemí a poté se suší přirozeně nebo uměle do 35°C v temných a provětrávaných místnostech bez žádné manipulace. Během procesu sušené nesmí bylinná droga zhnědnout (indikace štěpení hlavní obsahové látky, aukubinu).

Bylinná droga přináší benefity připročištění močových cest, při močových kamenech a urologických zánětech . Rozrazil má přinést úlevu v kombinaci s jinými bylinami při zánětlivých chorobách brochů a průdušek, při astmatu a při chronických zánětech. Rozrazil funguje proti chorobám dýchacího systému,uvolňuje hlen v dýchací soustavě a podporuje vykašlávání. Zároveň má bylina snižovat cholesterol v krvi, má podpořit tvorbu enzymů slinivky břišní a má mít "detoxikační" charakter.

Obsahové látky jsou schopné rozpouštět močové kameny a dokáží čistit močové ústrojí a snižovat symptomy zánětů urologických cest. Evropská léková agentura přiřadila samotné bylině schopnost přispívat k normální činnosti ledvin a močového měchýře. Oficiální vyjádření a stanovisko stojí nejen na poznatcích a zkušeností lidové medicíny, ale i laik se může dozvědět z volně dostupných prostředků o zajímavých účincích obsahových látek rozrazilu lékařského. O odstavec níže se můžeme dovědět něco málo o antibakteriálním účinku obsahových látek rozrazilu.

V této krátké sekci se popíší dosavadní znalosti o výsledcích antibakteriální aktivity rozrazilu lékařského a jeho extraktů anebo obsahových látek v porovnání se standardním antibiotikem, streptomycinem, pomocí mikrodilučních testů. Nejcitlivější bakteriální kmeny vůči baktericidně působícím látkám rozrazilu byly Listeria monocytogenes a Listeria ivanovii. Částečný antibakteriální efekt byl pozorován i u kmenů Staphylococcus aureus, Bacillus cereus aEnterococcus faecalis. Sharma a Mahmood popsali antibakteriální efekt u obsahového beta-sitosterolu a kampesterolu proti S. aureus a S.viridians, ale také proti Escherichia coli. Antibakteriální efekt extraktu z rozrazilu může být ovlivněn obsahovou látkou hispidulinem (Exarchou et al).

Vědecké práce se zabývaly obsahovými látkami rozrazilu lékařského a jeho potenciálním terapeutickém využití při vysokých hladinách cholesterolu v krvi. In-vivo studie poukázala, že extrakt z natě rozrazilu (konkrétně se jednalo i látku isoakteosid) snížil vysoké hladiny cholesterolu a triglyceridů u zvířat se stravou bohatou na cholesterol. U zvířat s dietními opatřeními nebyla tato změna pozorována.

Fenolické sloučeniny, získané z různých části byliny rozrazilu lékařského, dokáží preventivně působit proti buněčnémuoxidativnímu stresu v lidském organismu. Pomocí několikain vitro testů se stanovovala antioxidativní schopnost obsahových látek rozrazilu s pozitivním výsledkem. V analýzách s využitím laboratorních metod se měřila schopnost zhášet volné radikály a zjistit tak antioxidační kapacitu extrahovaných látek rozrazilu lékařského. Jeden z mnoha testů byla spektrometrie využívající rezonanci elektronového spinu (ESR) ke zhodnocení účinnosti redukovat oxidativní efekt syntetických volných radikálů.

Obsahové látky z rozrazilu lékařského, iridoidní glykosidy verprosid a verminosid, prokázaly významný in-vitro protizánětlivý účinek skrze snížené uvolnění prozánětlivého markeru PGE(2) skrze inhibici enzymu cyklooxygenázy-2, NF-kB signalizaci u TNF-alfa aktivovaných buněk. Průkaznost protizánětlivého efektu je pro několik zdravotnických agentur světa natolik silná, že schválily zdravotní tvrzení o rozrazilu lékařském, že dokáže udržet normální stav a funkci dýchacího systému.

Jedno z tradičnějších využití rozrazilu lékařského se opírá o jeho možnosti v podpoře usnutí a udržení spánku během noci. Ukazuje se, že by některé obsahové látky natě rozrazilu mohly přispět k navození relaxace a k řešení potíží se spánkem. V některých bylinných prostředcích k navození spánku se rozrazil lékařský vyskytuje a některé přípravky jsou pouze monokomponentní, obsahují pouze rozrazil lékařský (v tobolkách nebo v roztoku ve formě kapek).

Již v roce 1985 se popsal hojivý efekt extraktu natě rozrazilu lékařského v animálním modelu žaludečních vředů. Laboratorním potkanům se podával indometacin, silné antiflogistikum, antirevmatikum, s vředovým efektem na sliznici žaludku. Ukázalo se, že rozrazil lékařský dokázal hojit a léčit indometacinem navozené žaludeční vředy. Mimo další zprávy se ukazuje, že rozrazil lékařský může být alternativou v léčbě ran a dokáže podpořit hojení a podpořit normální stav pokožky.

Lidová medicína

V lidové léčbě se rozrazil podává k podpoře aktivity endokrinního systému, při zánětlivých chorobách, křečích svalstva, žaludečních potížích, přítomnosti toxických látek v organismu, při vyrážkách, plísních, uštknutí hadem, pokousání psem, chorobách ledvin, tuberkulózních stavech, menstruačních bolestech a zevně v různé míře při kožních nemocích, u svrabu, spáleninách nebo se kloktá při zánětech dásní. Čaj z rozrazilu se může podávat při střevních zánětech a průjmových potížích.

Účinné látky

Rozrazil lékařský obsahuje celou řadu látek, z nichž nejvíce popsané a diskutované jsou kyselina gentisová, kávová, chlorogenová, kumarová, ferulová, sinapová, dále flavonoidní aglykony (quercetin, quercitrin, luteolin, apigenin, chrysoeryol, scutellarein, isoscutellarein), tříslovin (kyselina gallová), glykosid aukubin, hořké látky, vitamin C, saponiny, silice, pryskyřice a jiné. Zajímavými látkami jsou jaceosidin, hispidulin, eupalitin, eupatorin, casticin a acacetin. Dalšími významnými látkami, které mají biologický účinek jsou přírodní steroly jako jsou např. ergosterol, brassicasterol, stigmasterol, campesterol, betasitosteroly.

Tradiční dávkování

Nejčastěji se rozrazil užívá ve formě odvaru. Bylinná droga rozrazilu se povaří v 300 ml vody po dobu 2-5 minut, pokud se však použije k zevnímu použití, odvar se připravuje povařením 5-10 minut. Vnitřně se pak odvar popíjí 2-4x denně v množství 1 šálku. Ke zlepšení detoxikace se dočteme užívání šťávy z natě podávané ve 2-3 lžičkách 2-4x denně. Bylina se může volně přidávat do čajových směsí pro různá použití nebo se mladá nať přimíchává do různých jídel, salátů, omáček, polévek.

Tinktura rozrazilu se vytvoří macerací 2 hrstí nasekané natě na drobno v 1 litru 38-40% etanolu po dobu 2 týdnů. Tinktura se poté kape na kůži k hojení ran nebo při revmatických bolestech nebo dnavých záchvatech. 15 kapek rozpuštěných v čaji nebo vodě 3x denně mohou pomoci při bronchitidách nebo v léčbě zánětů v dýchací soustavě. V anglických herbářích lze nalézt domácí bylinnou směs vytvořenou smísením rozrazilu, pampelišky a čekanky v poměru 2:1:2 vyluhovaných v 300 ml vody na jaterní potíže nebo choroby sleziny.



Pěstování

Rozrazil lékařský je velice nenáročná bylina pěstování a v některých lokalitách se dokonce jedná o plevelnou rostlinu. Rozrazil je ideální bylinka pro prosluněnou nebo lehce stinnou zahradu nebo balkon. Obrovskou výhodou rozrazilu tkví v jeho mrazuvzdornosti (téměř všechny druhy rozrazilu vydrží mráz do -34°C). Rozrazil vyžaduje lehčí, propustnou půdu s dostatkem výživy a dobře se jí daří v suché, i vlhčím prostředí (nejvíce vlhkosti bylinka ocení během květu).

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>