Perila křovitá - Perilla frutescens

Český botanický název: Perila křovitá
Běžný název: Perila, perilla, deulkkae, kkaennip, chamkkae, egoma, baizisu, basilic japonais, Pérille, dentidia nankinensis, shiso, shiso japonais, silam, beefsteak plant, wild coleus, Zi Su, purple mint, Huile de Pérille, Shiso, mentha perriloides, ebara, Chinese basil, Aka-shiso, akajiso, Ao-shiso, soyop, soyeob, Ggaesip, Tía to, Lá Tía to
Latinský název: Perilla frutescens
Rozšíření: Asie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Perila křovitá - Perilla frutescens

Bylina proti alergii aneb zbraň na asthma

Botanický popis rostliny

Perila je trvalá bylina rostoucí do výšky někdy až 100 cm. Stonek rostliny je chlupatý, čtverhranný. Listy jsou zelené s růžovým nádechem na rubu, protistojné, oválné, zoubkaté, 8-12 cm dlouhé, 5-9 cm široké se špičatým koncem a dlouhým řapíkem. Květy jsou drobounké, fialové, vyrůstají na koncích větviček a objevují se od srpna do září. Plodem je asi 2 mm velký, šedohnědý schizokarp. Semena jsou jemná, oválná a tvrdá s rozličnými barvami.

Původ a rozšíření

Perilla pochází původem z Číny nebo Indie, kde se dodnes hojně vyskytuje v nadmořských výškách do 1 200 metrů nad mořem. Hlavními zemědělskými producentskými zeměmi perilly jsou Čína, Indie, Japonsku, Korea, Thajsko a další východoasijské země. Rostlina však může růst a snáší mírná pásma Evropy a Severní Ameriky.

Využití

Obrovská využití nachází bylina v asijských zemích, kde se používá i jako konzervans do pokrmů a pochutin (konkrétně její éterický olej), jelikož extrahované obsahové látky vykazují antimikrobní účinek. Zároveň má perilla příjemně sladkou citronovou chuť hodící se do moderní a zdravé kuchyně. Díky esenciálním a krásně vonícím obsahovým látkám (apigenin, menthol, myristicin a další) se extrakty perily křovité používají v moderním parfumérnictví a výrobě kosmetiky.

Vysoký obsah esenciálních mastných kyselin v různých částech perilly křovité dokáže snížit vysoké koncentrace LDL cholesterolu a triacylglycerolů, čímž podporuje prevenci kardiovaskulárních chorob. Zároveň dokáží oddálit komplikace aterosklerózy a dalších chorob ze zhoršeného krevního oběhu. Existují původní preklinické zprávy, že by obsahové látky perily mohly zlepšovat symptomy depresí nebo úzkosti.

Dosavadní vědecké analýzy prokázaly antioxidační účinky u extraktů z listů perilly křovité a obsahových flavonoidů a anthokyanů. Experimenty provedené japonskými vědci dokládají in vitro i in vivo imunomodulační efekt redukující významný cytokin TNF, který je zároveň zatažen do alergického procesu. Antioxidační účinky vykazují polyfenolické látky a flavonoidy. Hydroxylové skupiny polymerních sloučenin fungují jako vhodní donoři vodíkových kationtů, čímž dochází k neutralizaci kyslíkových, peroxidových a dusíkatých volných radikálů. Další chemická in vitro studie popisuje antioxidační schopnost obsahových látek perily křovité jako schopnost vytvářet cheláty v přítomnosti těžkých kovů a schopnosti navázat škodlivé ionty přes benzenová jádra.

Obsahové látky perily křovité flavonoidního charakteru jsou zodpovědné nejen za antioxidační aktivitu byliny, zároveň se ukazují užitečné v prevenci oxidativního stresu. Ten se totiž ukazuje jako jeden z hlavních in vitro důvodů protirakovinného účinku obsahových látek. Další mechanismus se jeví jako schopnost flavonoidů vstoupit do regulace pro-rakovinných signálních drah nekontrolovatelného buněčného růstu a proliferace, modulací hormonového metabolismu, supresí onkogenů, formování tumorových ložisek, indukcí apoptózy, modulací detoxikační enzymové aktivity, stimulací imunitního systému a reparací DNA struktur. Další antioxidační látky jsou polyfenolické anthokyany. Malonylshisonin a shisonin jsou nejvýznamnějšími zástupci této kategorie spolu s flavony vykázali silný antioxidační účinek metodou zhášení volných radikálů.

Hlavními indikacemi pro použití perilly křovité je nicméně vlhký a produktivní kašel a asthma. Obsahové látky perily tedy ukazují antialergenní účinek. Zároveň byla detekována alfa-linolenová kyselina, která má stejné účinky podporující zmíněný efekt. Další obsahové látky (např. alfa-pinen, apigenin, beta-sitosterol, karyophyllen, myristicin, fenylpropanoid) se nejspíše zapojují do antialergenních a protizánětlivých procesů a ukazují na možnost využití v léčbě asthmatu, sezónních alergií (podávání po dobu 3 měsíců) a chronických bronchitid. V menší klinické studii byl prokázán významný efekt obsahových látek perily v utlumení symptomů a vitálních dýchacích funkcí u pacientů s asthmatem. Navíc, extrakt z perily křovité dokáže podporovat antiasthmatickou a antialergickou léčbu.

Celkem 9 triterpenických kyselin bylo identifikováno v listech perily křovité (kyselina ursolová, korosolová, epikorosolová, pomolová, tormentová, hyptedienová, oleánolová, augustová a epimaslinová), přičemž jejich kombinace byla testována u myší v modelu zánětu ucha a ukázala významný protizánětlivý účinek. Protizánětlivý účinek obsahových látek perily podporují in vivo antitumorózní aktivitu s inhibicí karcenogeneze. Podávání obsahových látek perily vede k pozitivnímu efektu na lidské zdraví prevencí kardiovaskulárních chorob, rakoviny, revmatoidní arthritidy a jiných.

Lidová medicína

Bylina má vysokou popularitu v tradiční čínské medicíně buďto samostatné nebo v kombinaci s jinými rostlinami nebo částí rostlin. V lidovém léčitelství se ujalo využití perily v léčbě a prevenci vysušení (způsobuje zvýšené pocení), v úlevě spasmů a různých křečí trávicího ústrojí a dýchací trubice.

Účinné látky

Perilla obsahuje v různé míře a v závislosti na způsobu extrakce a detekce luteolin, apigenin, scutellarin, alfa-pinen, apigenin, isoegomaketon, perilla keton, safrol, quercetin, katechin, beta-sitosterol, beta-karoten, citral, elemicin, limonen, linalool, karyophyllen, myristicin, menthol, perillen, fenylpropanoid, perillaldehyd, dillapiol, kyselina rozmarynová, askorbová, alfa-kumarinová, benzoová, skořicová, protokatechinová a kávová. Listy a plody perily obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin (zhruba 60% kyseliny alfa linolenové, 15% linolové a olejové), dále lignany, ligniny a anthokyany (např. malonylshisonin a shisonin).

Tradiční dávkování

Dosud nejsou dostupné informace doporučující stanovené nebo doporučované množství perily křovité ani z pohledu západní medicíny, ani alternativních léčebných postupů. Jedna studie popisuje použití 50-200 mg extraktu z listů perilly v léčbě asthma a chronické bronchitidy. V případě připravené nebo zakoupené tinktury se dávkuje cca 20 kapek 3x denně, což zhruba vychází na 600-800 mg extraktu rostliny.



Pěstování

Pěstování rostliny probíhá pouze pro sklizeň semen a hlavně listů. Rostlina se zasévá začátkem května a sklízí se od konce září do začátku října. Perila preferuje mírně kyselé prostředí v rozmezí pH od 6.5 do 5.0. Semínka se zasazují do asi 10 cm jamek a jemně zasypává zeminou. Rostlina má ráda pravidelnou (možno i drobnější) zálivku. K dosažení ztepilého vzrůstu byliny (jak vysoká, tak široká) se doporučuje pravidelné, asi po 2 týdnech se opakující, zaštipávání. I když je rostlina původem z tropických a subtropických oblastí jihovýchodní Asie, v prostředí České republiky lze perilu pěstovat. Vyžaduje pouze slunná a teplá stanoviště bez dalších zvláštních výsad. V mírném pásu snáší i sucho.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>