Peruánská bylina, která se v tradiční medicíně používá k léčbě rakoviny.
Botanický popis rostliny
Mochyně je trvalá bylina, která je řídce větvená, i když má dřevnatějící základ. V zahraničí se však pěstuje i jako víceletá bylina. Může dorůst až do 160cm výšky, lodyha je přímá. Celá bylina je hustě pokryta žláznatými chlupy, které mají cca 1 mm. Listy jsou střídavé, řapíkaté, dlouhé 2-4 cm, tvarem spíše vejčité, zašpičatělé. Květy cca 2 cm v průměru, rostou z paždí listů, stopkaté, převislé. Kalich je zvonkovitý, až 5 cm dlouhý. Plodem je elipsoidní 1-2 cm dlouhá, lepkavá, žlutá bobule.
Původ a rozšíření
Mochyně původem pochází z tropických oblasti Jižní Ameriky z území dnešní Peru, Venezuely, Ekvádoru, Chile a Kolumbie. První oblastí, kam byla mochyně uměle dovezena na začátku 19.století, byla jižní Afrika, dále Austrálie. Dosáhla obliby a poté se mochyně rozšířila do další částí světa jako je Indie, Tichomoří, Karibik a Nový Zéland. Dnes bývá častou zemědělskou plodinou, jelikož vcelku zplaňuje. V některých částech světa je dokonce chápána jako plevelná rostlina. Pěstuje se také v Číně, Thajsku a Egyptě.
Využití
Konzumované části rostliny, tedy bobule, mají sladkokyselou aromatickou chuť, která připomíná ananas. Ideální využití má jako syrová součást salátů, koláčů a jiných druhů pečiv, džemů, dezertů atd. Plody se konzumují čerstvé, sušené, zavařené, kandované, v kompotech,...Plody mochyně obsahují polyfenolické látky a karotenoidy - obojí působí jako středně silné až silné antioxidační látky, závisí na koncentraci a původu onemocnění.
Tyto obsahové složky bývají často předmětem studia právě antioxidační terapie při zánětlivých i nezánětlivých degenerativních onemocněních . Další obsahovou složkou je melatonin. Ten bývá spojován při pomoci v léčbě neurodegenerativních onemocněních. Má se za to, že melatonin pomáhá hojit porušená nervová vlákna a za určitých podmínek by mohla dokázat vytvořit vlákna nová. Melatonin se aktuálně zkoumá kvůli jeho vlivu a roli při vzniku, rozvoji a případné léčby epilepsie. Jeví se jako jedna z mnoha možností ovlivnění při vzniku migrén.
Obsahové látky mochyně bývají spojovány s výzkumy rakoviny. Zdá se, že jeví částečný protirakovinný efekt v lidové medicíně a západní medicína se snaží pochopit princip a mechanismus celkového efektu. V tradičním léčitelství se mochyně používá při léčbě rakoviny (leukémie obzvláště), astmatu, hepatitidy, revmatismu nebo zánětů kůže.
Další obsahové složky (zvláště pektin) příznivě ovlivňuje a reguluje trávicí soustavu uklidněním přirozené pasáže obsahu. Vychytává v jisté míře z potravy obsažený cholesterol a brání mu v absorpci. V krevním řečišti (zřejmě) vyvazuje právě částečky cholesterolu a eliminuje je. Svým efektem na cévní stěnu snižuje krevní tlak a celkovězlepšuje aktivitu a funkci centrální nervové soustavy. Obsahové látky mají v lidové medicíně podporu jakožto výborný prostředek při potížích s poruchami učení a u snížené koncentrace.
Lidoví léčitelé viděli v mochyni přírodní zdroj vůči procesu stárnutí. Doporučují ji jako medicínu k oddálení stárnutí a znovunastartování celkové pohody organismu. Tito léčitelé doporučovali mochyni jako bylinu dlouhověkosti. Tradiční medicína označuje mochyni jako výborný prostředek k hubnutí a podpoře v boji s obezitou na mnoha úrovních. Jako první efekt zmiňují léčitelé fakt, že mochyně figuruje jako významný zdroj minerálů, vitaminů, vlákniny a dalších, z čehož následně vyplývá snížená potřeba užívat další potraviny.
Obsahové látky zřejmě vykazují hypolipidemický efekt a vykazují mírný hypoglykemický index. Napomáhá hubnutí, zrychluje metabolismus a spalování zásobní energie z tuků.
Obsahové látky napomáhají při detoxifikaci organismu a pomáhají očišťovat od cizorodých látek obsažených v plasmě. Zvyšuje aktivitu ledvin, takže společně dochází ke zrychlenému odchodu cizorodých látek.
Účinné látky
Podle zdrojů z americké USDA je celkově plod mochyně nízkokalorický. Obsahuje mírnou koncentraci vitaminu A, C, B1 a B3. Dále obsahuje polyfenoly, karotenoidy, melatonin a pektin.
Tradiční dávkování
Jako superfood se kvůli převážení musí sušit a plod se potom může konzumovat během dne bez omezení. Je totiž státními orgány definován jako jídlo, potravina, která zvyšuje kvalitu života. Pro optimální antioxidační účinek je doporučována dávka 10-40 g denně podle hmotnosti, věku, pohlaví, zátěže a onemocnění pacienta. Prakticky se nedá obsahovými složkami tohoto plodu předávkovat. Tělo si "vezme, co potřebuje" a zbytek vyloučí. Vhodné je celkové denní množství rozdělit do 2-3 dílčích, shodných dávek.