Kratom - Mitragyna speciosa

Český botanický název: Kratom
Běžný název: Kratom, mitragyna, kadamba, puri, biak, biak-biak, kutum, ketum, sepat, pokok biak, pokok ketum, itchang thom, bai krathom, gratom, giam, mambog, lugub, polapupot, kakaum, katawn, krathawm
Latinský název: Mitragyna speciosa
Rozšíření: Asie

Kratom - Mitragyna speciosa

Bylina z jihovýchodní Asie se širokým využitím.

Botanický popis rostliny

Kratom je trvalý strom, který může dorůst až 25 metrů výšky a s kmenem až 1 metru v průměru. Kmen bývá rovný, vzpřímený s tmavě šedou a jemnou kůrou. Listy stromu jsou tmavě zelené, lesklé, oválné, 15-20 cm dlouhé a maximálně 12 cm široké a rostou vstřícně. Žluté květy rostou na konci větví v kulovitých květenstvích a ve svazcích po 3. Plodem rostliny jsou tobolky vyrůstající do kulovitých plodenství.

Původ a rozšíření

Rostlina pochází původně z území dnešního Thajska, Indonésie, Malajsie, Myanmaru a Papua Nové Guiney. Poprvé byla rostlina pojmenována a popsána holandským botanikem Pieterem Korthalsem v roce 1839 a poté byla v roce 1859 překlasifikována a přejmenována Georgem Darby Havilandem. Dosud rostlina roste v oblasti Indočíny a rozrostla se do jihovýchodní Asie včetně Indonésie (ostrovy Borneo, Sumatra), Filipín a dokonce Vietnamu. Části a produkty rostliny jsou nicméně známy takřka po celém světě.

Využití

Mitragyna speciosa neboli kratom je tropický strom pocházející z jihovýchodní Asie, kde je součástí tradiční lidové medicíny.

Doposud nebyla provedena žádná klinická studie s touto rostlinou, pouze se zvířaty a specifickou tkání. Dosavadní výzkum však využití rostliny v roce 2018 označilo jako neprůkazné a nemůžeme tedy objektivně určit a definovat užitek, bezpečnost a terapeutický profil rostliny. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) označil v únoru 2018 rostlinu bez důkazu o jakékoliv účinnosti a bezpečnosti v jakékoliv léčebné indikaci.

Nežádoucí účinky

Několik národních zdravotních úřadů označilo kratom za veřejné ohrožení a některé jej dokonce zakázaly. Zhruba v 16 zemích na světě je kratom označen za kontrolovanou substanci.

Časté a nejvíce popsané nežádoucí účinky rostliny se objevují již v nízkých dávkách (1-5 g čerstvých listů) a jsou to nevolnost, zvracení a zácpa. Závažnější vedlejší účinky zahrnují zástavu dýchání, závislost, zrychlený tep, zvýšený krevní tlak, psychotické jednání, zhoršené spaní, toxicitu jater a záchvaty. Jen v USA mezi roky 2016 a 2017 bylo popsáno 152 úmrtí kvůli předávkování kratomem.

Farmakologické účinky

Kratom vykazuje jisté opioidní vlastnosti a stimulující účinky. Zmíněné účinky jsou odvozené podle dávky a odrůdou rostliny. Dávka zhruba do 4 g je stimulační, nicméně při vyšších dávkách lze pozorovat euforizující, ale také sedativní účinky.

Tradiční lidová medicína

V zemích, kde kratom roste, je součástí lidové medicíny a listy bývají žvýkány k úlevě od muskuloskeletální bolesti, ke zvýšení energie, apetitu a posílení sexuální touhy (podobným způsobem jako u kathy a koky). Listy a odvary se přikládají kpodpoře hojení ran a jako lokální anestetikum. Listy se také konzumují k léčbě kašle, průjmů a střevních infekcí .

V Thajsku se také používá jako střevní antiparazitikum a dělníky je užíván ke zvýšení fyzické síly, ke zlepšení nálady a jako „přípravku proti bolesti”.

V Malajsii se v roce 1836 poprvé popsal kratom jako substituční přípravek v léčbě závislosti na opiátech. V Thajsku se v této indikaci kratom používal až do konce 19. století. V rámci lidové medicíny se kratom užívá k zvládání chronické bolesti a také k řešení symptomu z vysazení opioidů. Někteří lidé jej dokonce zneužívají jako rekreační drogu.

Účinné látky

Klíčové obsahové látky kratomu jsou mitragynin a 7-hydroxymitragynin, nicméně v listu rosliny se nachází dalších asi 40 látek včetně asi 25 alkaloidů (např. ajmalicin, mitraphyllin, pseudoindoxyl mitragyninu a rhynchophyllin), dále raubasin a corynantheidin.

Obsahové látky nejsou bohužel dosud detekovatelné klasickými screeningovými tedsty proti drogám, ale mohou být zjištěny cíleným testováním. Analýza z tělních tekutin probíhá kapalnou chromatografií spojenou s hmotnostním spektrometrem.

Tradiční dávkování

Jelikož rostlina není oficiálně uznána jako léčivá bylina, není možné určit optimální dávku kratomu. Existují nicméně tradiční dávkování v rámci lidového léčitelství, které je popsáno v sekci „Využití”.

 



Pěstování

Kratom se v Thajsku pěstuje převážně na jihu a v centrální části země. O pěstování rostliny se přitom obecně moc neví. Jelikož se jedná o tropický strom, rostlina vyžaduje především vlhkou a humusovitou půdu, je citlivá na mráz a chladké počasí. Sběr a zpracování listů stromu probíhá na podzim, kdy jsou pravděpodobně nejvíce účinné.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>