Koriandr setý - Coriandrum sativum

Český botanický název: Koriandr setý
Běžný název: Koriandr, Coriander, Dhanyaka, dhania, Koriander, Kustumburi, Persil Arabe, Persil Chinois, Punaise, Chinese Parsley, cilantro, Echter Koriander, Dhane, kusthumbari, dhanayaka, dhana, dhany
Latinský název: Coriandrum sativum
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Koriandr setý - Coriandrum sativum

Proč nevyužíváme koriandr více? Třeba jako v Jižní Americe!?

Botanický popis rostliny

Jedná se o jednoletou bylinu rostoucí do maximální výšky 70 cm s výrazným oddenkem. Listy jsou kopinaté, kožovité, světle až tmavě zelené. Mají rozdílný tvar a velikost laloků, jsou na bázi rostliny široce laločnaté, výše ke květenství jsou lehčí a tmavší. Bílé nebo světle růžové květy o délce zhruba 6 mm tvoří menší, asymetrické okolíky. Plodem je téměř oválný, suchý poltivý plod (schizokarp) s několika podélnými rýhami s přibližně 3-5 mm v průměru.

Původ a rozšíření

Koriandr setý pochází původem z jižní Evropy, severní Afriky a jihozápadní Asie, odkud se zřejmě postupem času rozšířil do celého světa. Velice oblíbený je v Thajsku, ale také v Jižní Americe.

Využití

Plody koriandru bývají velice často součástí jihoasijské kuchyně (včetně indického chutney nebo čínských a thajských salátů), dále v mexické kuchyni při výrobě salsy, guakamole a k přílohám (v Evropě). Nasekaný a drcený koriandr se posypává na portugalský chléb acorda a v Indii do luštěninové polévky dal. Plod koriandru je běžné koření v garam masala a smažené plody tzv. dhana dal se konzumují samostatně jako pochutina.

V gastronomii se koriandr (jako příbuzný anýzu, kopru a kmínu) běžně podává v české kuchyni jako koření např. při nakládání okurek, červené řepy nebo jiné zeleniny, přidává se do chleba k lepšímu trávení, uzenářských výrobků z vepřového, kuřecího, jehněčího a ryb. Navíc se koriandr přidává do alkoholických nápojů nebo vín.

Listy koriandru mají v chuti více citrusové tóny než mají plody. Listy se podávají čerstvé, protože po převaření nejsou tolik aromatické. Zajímavé je, že někteří lidé mají genetické predispozice k hodnocení vůně a chuti koriandru za nepříjemnou. V Belgii se ale koriandr například používají při výrobě piva (Witbier) také se obsahové látky koriandru přidávají do kosmetických přípravků ke zvýraznění vůně.

Jedna předběžná studie z roku 2002 popsala inhibiční efekt esenciálního oleje plodu koriandru proti růstu Gram negativních a Gram pozitivních baktérií včetně Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus cereus a Enterococcus faecalis. V další práci z roku 2011 se in vitro prokázal bakteriostatický efekt obsahových látek koriandru u kmenů Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Enterococcus faecalis a dalších. Nositelé tohoto účinku jsou buďto obsahové aminokyseliny nebo alkoholy/ketony obsažené v esenciálním oleji. Stejné látky byly s pozitivním účinkem testovány proti houbovým infekcím jako potencionální antimykotikum.

Jiní autoři popisují nejen bakteriostatický, ale také významný imunostimulační efekt obsahových látek koriandru a některé látky se zdají být výbornou dietní náhradou a doplňkem stravy při prevenci bakteriálních infekcí. Mnoho látek obsažených v esenciálním oleji koriandru se používají jako přírodní antioxidanty při potřebě uchovat potraviny/výrobky co nejdéle čerstvé. Látky z koriandru vykazují významný in vivo a in vitro antioxidační efekt metodou potlačení aktivity volných radikálů. Schopnost tzv."zhášet" volné lipidové, superoxidové, peroxidové a další radikály má několik obsahových látek plodu koriandru setého včetně tříslovin a flavonoidních látek.

Z rostliny se používá list a plod. Je prokázané, že obsahové látky koriandru jsou schopné podporovat tvorbu žaludečních kyselin a pozitivně tím ovlivňovat proces trávení (zvláště tučných jídel). Obsahové látky plodu koriandru mají prokázané karminativní účinky u lidských pacientů a v různých podobách se podávají k úlevě při těžkosti, při žaludečních křečích a při plynatosti. Koriandr setý obecně prospívá zdraví trávicího traktu, komfortu při trávení a při střevních parazitech. Zdá se, že obsahové látky koriandru přinášejí částečnou úlevu při zácpě u starších pacientů a zmírňují symptomy (bolest břicha a dyskomfort žaludku) dráždivého tračníku při podávání přírodní kombinované směsi obsahující koriandr užívané 3 denně po jídle po dobu 8 týdnů.

V několika animálních studiích bylo testováno možné využití obsahových látek koriandru a samotných semen koriandru v léčbě dyslipidémií a hypercholesterolémií (v lidové léčbě se koriandr doporučuje u diabetických pacientů se zvýšeným cholesterolem). Testovány byly plody koriandru u potkanů s tučnou dietou s navíc přidaným cholesterolem a výsledek byl zajímavý. U zvířat užívajících koriandr byl po určité době pozorován významný hypolipidemický efekt; oproti kontrolní skupině došlo ke snížení hladin LDL a VLDL cholesterolu a zároveň ke zvýšení hodného HDL cholesterolu. Navíc se ke všemu pozorovalo navýšení hladin enzymu degradujícího cholesterol na žlučové kyseliny a neutrální steroly. V jiné studii se naměřilo snížení hladin celkového plasmatického cholesterolu a triglyceridů. Obecně lze tedy koriandr řadit mezi protektivní prostředky vůči kardiovaskulárním chorobám.

Lokálně se obklady s koriandru podávají při revmatických bolestech a zánětech kloubů. Výluh z plodů koriandru se s pozitivními ohlasy doporučuje lokálně aplikovat na bolestivé klouby, kloktat při akutních bolestech zubů a přináší úlevu od symptomů bakteriálních a houbových infekcí. Aplikace odvaru z koriandru přímo na kůži má oddálit a vyléčit spalničky a koupele z tohoto odvaru se používají ke koupelím při hemoroidech. Obsahové látky koriandru setého obecně prospívají zdraví kůže a to nejen z důvodů schopnosti obsahových látek spouštět antioxidační procesy.

Lidová medicína

V rámci lidové terapie se koriandr doporučuje v čaji samostatný nebo např. s kmínem při bolestech břicha, ztrátě chuti k jídlu, při pocitu nadýmání, nevolnosti, zvracení a pocitu plnosti. Některé kojící ženy pravidelně konzumují plod koriandru setého pro zvýšení produkce mateřského mléka.

Účinné látky

Mezi obsahové látky koriandru setého patří v různé míře vitaminy C, A (lutein, betakaroten), E, K, thiamin, riboflavin, niacin, pyridoxin, kyselina panthotenová, folát, vitaminy E, minerální látky (vápník, selen, železo, hořčík, mangan, fosfor, draslík, sodík, zinek), polyfenolické třísloviny (kyselina gallová a ellagová), polysacharidy (vláknina, jednoduché cukry), tuky (kyselina petroselinová, linoleová, olejová a palmitová), flavonoidy (quercetin, kaempferol), proteiny a voda. V esenciálním oleji jsou obsažené linalool, terpinen, cedren, farnasen, cymen, limonen, citronellal, geraniol, anethol, dihydrocarvon, geranylacetát, nerylacetát, linalylacetát, felandren, decenal, dekanal, decenol, undekanal, tridekanal a pinen, čímž připomínají vůni a chuť nejen citrusů. Čerstvé listy koriandru vykazují energetickou hodnotu 95 kJ na 100 g.

Tradiční dávkování

Nejsou dostupné informace o správném (léčebně adekvátním) dávkování koriandru. Testy toxicity přinesly odhadem letální dávku na 2 g čistého oleje na 1 kg váhy myši, což naznačuje nízkou toxicitu a vysokou bezpečnost obsahových látek. V testech toxicity na lidských buňkách se vyhodnocovaly farmakogenomické analýzy se závěrem bezpečného profilu látek. Mutagenicita obsahových látek koriandru je prakticky nulová (nebyla stanovena...). Většina textů ohledně bezpečnosti koriandru upozorňuje na nutnou kontrolu mikrobiální nezávadnosti a nutnosti analyzovat kontrolu mikrobiálních toxických metabolitů koření v obchodech a na trzích s kořením.



Pěstování

Koriandr s velkými plody se obvykle pěstuje v tropických a subtropických zemích jako je Maroko, Indie nebo Austrálie, mají však nízký obsah éterického oleje a využívají se na trhu s kořením. Rostliny rostoucí v mírném klimatické pásu s menšími plody obsahují velký obsah éterického oleje a pěstují se pro extrakci tohoto oleje. V prostředí České republiky lze koriandr pěstovat velice snadno na slunném a větraném místě. Rostlina pouze nesnáší mráz, na který by si pěstitel měl dát pozor. Rostlina se pěstuje prostým zasetím semen (probíhá od jara do podzimu) a využívá se snadné klíčivosti semen.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>