Perlivý čaj kombucha, posílí rodině zdraví i ducha!
Původ
Kombucha je názvem houby, která je původem z Asie. Byla známá již 220 lety př. n. l. V Čechách se těšila své oblibě až po skončení 1. sv. války. Na oblibě začala ztrácet, když se o nápoji z kombuchy začaly psát fámy, že houba roste pořád. I po vypití v těle.
Čím kombucha opravdu je:
Ve skutečnosti kombucha není houba, ale jedná se o formaci tvořenou několika druhů bakterií a kvasinek, žijících v symbióze. Kombucha je tedy kultura žijící v určitých podmínkách, které jsou pro ni nezbytné. Je to soubor laktobacilů, kvasnic a bakterií, které mají na lidský organismus neopakovatelné účinky. Kombucha tzv. žije v čaji, kde je podporována kofeinem, theofylinem a theobromine. Samozřejmě komuchu lze vyrobit z čajů bylinných. Houba, lépe řečeno lišejník, se sám množí právě na povrchu nálevu. Na povrchu se vytváří mateční rostlina – ta se po nějaké době rozkládá na menší kusy - kombuchy mladé, dceřiné. Při správném ošetřování může kombucha žít trvale. Kombuchový nápoj je kvasný nápoj, který vzniká z oslazeného zeleného, či černého čaje – užívaného jako funkční potravina (funkčními potravinami rozumíme takové potraviny, které mají normální výživové hodnoty, ale i příznivé a blahodárné účinky na zdraví člověka).
Barva kombuchového nápoje je různá, zohledněná tím, v jakém čaji byla prováděna. V případě použití čaje černého je barva tmavší, náznakem načervenalá. Použitím zeleného čaje je odstín nápoje medový. Chuť se odvíjí od doby fermentace, tedy kvašení. Každý má chutě jiné, proto doba kvašení je individuální. Každý si může zvolit libovolně, jak dlouho nechá kombuchový nápoj zrát. V tomto případě je vhodné pravidelně ochutnávat a tak si stanovit, jaká chuť mu vyhovuje nejvíce. Lze docílit chuti srovnatelné s moštem, sladkokyselé ale i kyselé jako ocet.
Využití
Kombucha je celkově zdraví prospěšná a je nemálo popsaných zkušeností. Je schopna podporovat přirozenou obranyschopnost – imunitní systém. Uvádí se, že kombucha detoxikuje organismus, tudíž je vhodná při očistných kůrách – odvádí z těla nahromaděné škodliviny. Lze ji využít i jako prostředek pro snížení hladiny alkoholu i nikotinu v krvi. Při užívání kombuchy bylo pozorováno, že má bláhodárné účinky na astma, alergie a kožní onemocnění. Experimentálně je kombuchového nápoje využíváno i jako obklady na popáleniny a otevřené rány. Do jejích schopností patří i blahodárný vliv na zažívání, kdy dochází k jeho regulaci, ovlivňuje trávení, normální vyprazdňování a udržuje střevní mikroflóru. Je doporučována při dietách, protože podporuje metabolismus a je nápomocnou při snižování nadváhy. Uvádí se, že pití kombuchového nápoje je vhodné při sportovních režimech. Kombucha ovlivňuje spánek, napomáhá při nespavosti a nervových poruchách.
Připravíme si:
1) čaj sypaný – černý/zelený – nejlépe Dargeelig Himalaya nebo Ceylon - požadované množství 2-8 g/1l;
2) cukr třtinový/řepný - požadované množství 80 g/1l;
3) nádobu na fermentaci kombuchy - doporučujeme skleněnou;
4) kombuchovou násadu.
Návod na výrobu kombuchového nápoje:
a) Uvaříme si určité množství čaje – tolik, kolik chceme nechat kvasit. Dále v tomto čaji rozmícháme cukr. Necháme vychladnout na přibližně 30 °C. Chladnutí nijak neurychlujeme.
b) Jako další krok provedeme vložení zakoupeného fungusu (kombuchové násady) na povrch uvařeného čaje připraveného podle kroku a). Nezapomeneme přilít i nálev, ve kterém se kombucha koupala.
c) Po splnění předešlých úkolů a) a b), sklenici přikryjeme prodyšnou látkou, či ubrouskem tak, aby se dovnitř nedostaly žádné nečistoty a kombucha mohla dýchat.
d) Takto připravenou kombuchu uložíme na stinném místě, při teplotě kolem 21-24 °C. Fermentace trvá od 7 do 20 dní. Během této doby lze kombuchový nápoj ochutnávat (např. brčkem), aby si každý zjistil, jaká chuť kombuchy právě jemu vyhovuje.
e) V případě, že už Vám kombucha chutí, vyjměte fungus (ten se pochopitelně za dobu kvašení rozrostl a opsal tvar nádoby, ve které byl). Tuto „houbu“ odložíme do jiné nádoby a přelijeme troškou hotového kombuchového nápoje, abychom si ji uchovali pro příští použití. Druhou variantou je, že staré kombuchy se zbavíme a necháme si vykvasit novou.
f) Nejočekávanější a nejlepší krok, je krokem posledním. Přes cedník přecedíme kombuchu do lahví a můžeme si vychutnávat její nezaměnitelnou chuť.
Dobrou chuť!
Na skladování kombuchy by neměli být používány hliníkové nádoby. Nejlepší volbou je sklo, či kvalitní nerez. Nikdy kombuchu neohřívejte na teplotu vyšší, než je 50°C. Tím, že kombucha stárne, mění svoji chuť.
Jak již bylo zmíněno, při správné péči může žít kombucha trvale. Neustále Vám bude dávat dceřiné kombušky.
Dávkování:
Doporučovaná denní dávka kombuchového nápoje činí 3 sklenky. 1 sklenka ráno na lačno (stává se, že člověk pociťuje nevolnosti v oblasti žaludku – z pravidla se jedná jen o počátky pití kombuchového nápoje, tyto problémy lze zmírnit podáváním dávek po jídle). Další dvě sklenky vypijeme během dne před jídlem.