Kávovník arabský - Coffea arabica

Český botanický název: Kávovník arabský
Běžný název: káva, espresso, moca a další nápoje připravované z kávových zrnek
Latinský název: Coffea arabica, robusta (výjimečně excelsa, liberica a canephora)
Rozšíření: Afrika, Asie, Austrálie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Kávovník arabský - Coffea arabica

Jedna z nejstarších rostlin, kterou kdy lidstvo společensky využívalo.

Botanický popis rostliny

Původně (divoce) rostoucí strom se v dnešní době pěstuje jako keř nebo strom. Rostlina je bohatě větvená (obloukovité větve) s hustě porostlými listy. Jejich tvar bývá kožnatý, tmavězelený, formou je spíše protáhlý. Dorůstají do délky až 15 cm a liší se podle umístění na větvi. Kvete bílými květy v období od dubna do května a plodem je bobule (velikosti a tvaru třesně) obsahující 2-3 plochá semena. Zralé oplodí je jasně červené, bývá však i žlutavé. Plody zrají 9-14 měsíců. Zajímavostí je, že květy i plody mohou zrát současně na jedné rostlině. První úrodu rostlina dává po dvou až tříletém vegetativním růstu.

Původ a rozšíření

Kávovník má původ na africkém kontinentu v oblasti dnešní Etiopie. Odtamtud se postupně díky Arabům rozšířila po tehdejším muslimském světě k Evropanům na sever a na východ do oblasti kolem Indického oceánu.

Využití

Nápoj kávy je jeden z nejpopulárnějších nápojů na světě. Zdroje tvrdí, že po ropném trhu je trh s kávou nejvíce žádaný a nejvíce vytížený. Účinek kávy, o kterém by měla mít společnost největší podvědomí, je diuretický neboli "močopudný". To je důvod, proč by se měla káva v restauracích a doma servírovat  se sklenicí vody, aby se organismus neustále hydratoval. Tento účinek se využívá i terapeuticky, kdy se izolací účinných látek a vyvoláním diuretického efektu sníží krevní tlak. Kofein se dále prokázal účinný ve zvýšení pozornosti v krátkodobém horizontu (nedoporučuje se nadměrné chronické užívání). Navíc samotné navýšení fyzické i psychické výkonosti je potřeba zmínit, pokud se mluví o využití kávy. Je mnohdy užívána při nadměrném studijním a pracovním vytížení a mnohdy se setkáváme s konzumací kávy za účelem navýšení fyzické zdatnosti.

Celkový vliv kofeinu na zdraví je sporadický. Vyskytují se odborníci a lékaři deklarující, že pravidelné užívání kávy není zdravé. Všichni odborníci se shodují, že nadměrné užívání kávy nepříznivě ovlivňuje stav zdraví a pohody. 22letá studie však tvrdí, že pravidelné užívání kávy může vést k benefitu na zdraví (i když jsou třeba další studie). Mortalitní studie nepotvrdila hypotézu, že by se lidé nekonzumující kávu dožívali delšího a kvalitního života (samozřejmě se berou v úvahu přidružená onemocnění).

V mnoha kulturách napříč světem se lze setkat s mnoha rozdílnými terapeutickými zásahy v případě onemocnění vycházející s dlouholetého pozorování, přenášení generačních znalostí a tradičního užívání. Káva se tradičně spojuje s cílem užíváním při Alzheimerově demenci, Parkinsonovi, srdečních chorobách a cukrovce typu 2. Studie se těmito možnými kauzalitami zabývaly a přiznávají mírný efekt na příznivý vliv fyziologických mediátorů. Bohužel však upozorňují, že je nezbytné pozorování stávající léčby, její výsledky, další onemocnění paralelně s ohledem na věk, pohlaví a stav.

V kávě se navíc vyskytují specifické antioxidanty, které vykazují buněčnou ochranu před oxidativními radikály, které způsobují poškození buněčných kompartmentů (možná příčina rakoviny). Obsah těchto antioxidantů je rozdílná podle typu kávy a způsobu přípravy. Analýza zaznamenala vyšší přítomnost antioxidantů v pražené kávě, než v zelené.

Konzumace kávy již není chápána jako zdravotní riziko. Prokázalo se, že střídmé užívání kávy nevedlo ke komplikacím kardiovaskulárního systému oproti pacientům užívajících nadměrné množství kofeinu. U těch se tato konzumace projevila jako riziková.

Účinné látky

Nápoj kávy je mírně kyselý (pH kolem 5,0), obsahuje tedy látky mírně kyselé povahy. Největší význam mají látky, které nazýváme jako purinové alkaloidy. Sem se řadí molekula kofeinu. Jde o antagonistu (protivníka) adenosinových receptorů, čímž se vysvětluje jeho psychoaktivní stimulativní vliv. Dále lze izolovat molekuly karbolinu a harmanu, což jsou inhibitory monoaminooxidásy (zřejmě také psychoaktivní látky). Kofein se v játrech metabolizuje na theofylin a theobromin (každý s dílčími terapeutickými vlivy). Další významnými látkami jsou diterpeny a antioxidanty.

Tradiční dávkování

Obsah kofeinu se liší v typu zrnka kávovníku (viz výše Pěstování). Optimální denní dávka pro dospělého je určena na 200-300 mg. Toto odpovídá 2-3 "klasickým" šálkům kávy. Měření je sice nepřesné, nicméně nám dává ilustrativní představu o množství, které ještě lze snést. Po překročení této dávky dochází k přehnaným projevům, které však vyplývají z jeho terapeutického efektu. Navíc dochází k nespavostem, třesům, žaludečním vředům a zvracení. Navíc bývá kofein označován za "návykový", pokud je užíván pravidelně v nadměrném množství.



Pěstování

Na českém trhu se nejvíce vyskytuje odrůda Coffea arabica, která sice vykazuje nižší obsah účinných purinových alkaliodů, nicméně disponuje širokým spektrem chutí a vůní. C. arabica se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách (1000-3000 m. n. m.) na skalnatých a sopečných půdách, může také růst jako lesní varianta. Kávovník se pěstuje prakticky po celém světě, vyhovují-li k tomu příznivé podmínky. Kávovník vyžaduje dostatek vláhy a slunce, proto je nejvýhodnějším prostředím vlhké tropické prostředí. Existují samozřejmě varianty, kterým vyhovují odlišné podmínky. Největší úrodu kávovník vynáší po 5 až 6 letech růstu. Celkově se rostlina může dožít až několika desítek let, pokud je mu poskytována řádná péče. Kávovník vyžaduje pravidelné přihnojování, prořezávání a ochranu před negativními vnějšími vlivy. Druhy kávovníků se liší tvarem rostliny, způsobem pěstování (souvisí i s výše zmíněnou rozdílnosti podnebí na pěstování), potřebou o péči a odolností, tvarem zrn a kvalitou chutí související s obsahem účinných látek. Dnes je káva za účelem zisku pěstována ve více než 70 státech, nevíce však v regionu latinské Ameriky, Afriky a jihovýchodní Asie. Bobule kávovníku jsou po úrodě sbírány, tříděny a čištěny, aby mohly být posléze usušeny. Zrnka, která jsou uvnitř jsou pražena v různé délce a intenzitě v závislosti na chuťových potřebách.

Keříky kávovníku bývají předpěstovány v oblastech kultivace bavlny. Po dosažení velikosti zhruba 50 cm se rostliny přesazují do plantáží, které jsou pro kávovník speciálně vybrané. Pokud se člověk rozhodne pěstovat kávovník v českém prostředí, měl by zprva vybral lokalitu, která je na jaře a v létě teplá, vlhká a světlá. Půda by měla být převážně provzdušněná, slabě kyselá a mírně písčitá. Rostlina vyžaduje dostatek vláhy, zároveň však nesnáší převodnění, čili dotyčný by měl pozorně sledovat rostlinu, jak vnější podmínky snáší a podle toho reagovat. Kávovník potřebuje řádnou péči.

Slevy v měsíci květen

Rebarbora kandovaná DMT: 18.4.2018
Rebarbora kandovaná DMT: 18.4.2018
1 Kč  0,80Kč
Ušetříte: 20% z ceny
Chia semínka - Salvia hispanica kapsle 190ks DMT:31.7.2018
Chia semínka - Salvia hispanica kapsle 190ks DMT:31.7.2018
399 Kč  319,20Kč
Ušetříte: 20% z ceny
Maqui berry prášek DMT:1.3.2018
Maqui berry prášek DMT:1.3.2018
8 Kč  6,40Kč
Ušetříte: 20% z ceny

Chilli Cascavel
Chilli Cascavel
3 Kč  2,40Kč
Ušetříte: 20% z ceny
Hořčice bílá 50g
Hořčice bílá 50g
19 Kč  15,20Kč
Ušetříte: 20% z ceny

Copyright © 2018 Obchod Salvia Paradise | Spravuje: Ucinnejsiweb