Kadidlovník pilovitý - Boswellia serrata

Český botanický název: Kadidlovník pilovitý
Běžný název: Kadidlovník, boswellie, Salai guggul, Sallaki, punjab, Punjab tree
Latinský název: Boswellia serrata
Rozšíření: Afrika

Kadidlovník pilovitý - Boswellia serrata

Exotická rostlina s rituálním a spirituálním podtextem.

Botanický popis rostliny

Kadidlovník pilovitý nebo boswellie je středně vysoký strom dorůstající obvykle výšky 2 metrů, nicméně několik odrůd může dorůst až do osmimetrových výšek. Listy má lichozpeřené, řapíkaté, s pilovitými okraji, které rostou v uskupeních. Vrchní strana listů bývá výrazně tmavší. Květy jsou drobné, bílé až nažloutlé. Plodem rostlina je malá tobolka, která nedosahuje délky ani jednoho centimetru. Při nařezání kůry vytéká z rostliny žlutá aromatická kapalina, typická pryskyřice.

Původ a rozšíření

Původ kadidlovníku můžeme nalézt na Arabském poloostrově a v oblastech při pobřeží Rudého moře, odkud se rostlina díky své oblibě rychle rozšířila na indický poloostrov a do Afriky.

Využití

Rostlina je již z historie nejvíce známá díky obsahové pryskyřice, která je známa jako kadidlo a používá se v náboženských nebo jiných rituálních obřadech včetně křesťanské církve. Pryskyřice se odebírá po nařezání kmene stromu pomocí speciálních košů z bambusu. Nejstarší využívání pryskyřice bylo nakuřování nebo balzamování již v dobách antického Egypta, Babylonu, Persie, Číny, Řecka, Říma, Indie, ale také původními Indiány v Severní Americe. Pryskyřice obecně sloužila k uctívání mrtvých, nebo k poctě bohům.

Nejznámější a nejvíce využívané indikace souvisí s pohybovým aparátem. Prevence a léčba artrózy patří mezi nejčastější onemocnění. Kyselina boswellová účinkuje při léčbě zánětů a otoků při artróze i artritidě. Látka má navíc prokázaný inhibiční účinek proti nádorovému bujení kolorektálního karcinomu a při léčbě zánětlivých střevních onemocnění (ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba).

Kyselina boswellová vykazuje určitý benefit při lokální aplikaci na kůži (a používá se dodnes v kosmetickém průmyslu), kdy zřejmě zlepšuje elastickou funkci pokožky a podporuje ochranu před vnějšími vlivy a má výrazně zpomalovat proces stárnutí epidermis. Jedna menší studie popsala zjemnění kůže, zlepšení pružnosti pokožky, úbytek vrásek a zmírnění produkce kožního mazu po denní aplikaci krému s boswelovou kyselinou po dobu 30 dní.

Kyselina boswellová zmírňuje většinu symptomů zánětlivých postižení kloubů. Zmírňuje bolest, otoky, ranní ztuhlost, pohyblivost celé pohybové soustavy a zřejmě zpomaluje degeneraci chrupavčité tkáně.

Farmakologie

Zajímavé je, že farmakologické studie pokazují na epigenetické zprostředkování mechanismu účinku boswellových kyselin. Zmíněné účinné látky dokáží ovlivnit zánětlivý proces na úrovni metylace genů, acetylace histonů a regulace mikroRNA a tím aktivují zodpovědné geny.

Studie, které se prováděly v laboratorní podmínkách, popsaly specifický interakční potenciál boswellových kyselin s celou řadou léčiv. Zvyšuje například účinnost přírodních antimykotik (látek působících proti plísním) a látek podávaných v kloubní výživě (glukosamin, chondroitin), na druhou stranu snižuje účinnost některých nesteroidních antiflogistik a antirevmatik (jako je acetylsalicylová kyselina, ibuprofen) a dalších.

Tradiční lidová medicína

Lidová medicína Indie, tzv. Ayurvéda, používala boswellii již zhruba od 7 století př. n. l., kdy ji tehdejší léčitelé doporučovali k léčbě bolesti kloubů (připisovali ji protizánětlivé účinky), ale zmiňován byl také efekt proti úplavici, horečce, kardiovaskulárním onemocněním, nepravidelné menstruaci, ale také při zánětech dýchacích cest.

Lidová medicína obecně doporučuje boswellii při bolestech kloubů způsobených například artrózou nebo revmatoidní artritidou. Staré indické Védy obsahují texty zmiňující použití boswellie při onemocněních jater a při menstruačních problémech.

Někteří léčitelé doporučují a podávají boswellii při poruchách paměti, což potvrdilo několik preklinických a tkáňových studiích u kyseliny boswellové (látka dokázala chránit mozkové buňky před poškozením, které simulovalo "stresovou" situaci mozkové mrtvice).

Omezení a limitace

Boswellie nesmí být užívána v době těhotenství, ani kojení. Obsahové látky boswellie mohou vyvolat potrat nebo poškození plodu. U některých ojedinělých případů byla popsána alergická reakce po užití boswellie.

Účinné látky

Pryskyřice boswellie v sobě obsahuje monoterpeny, dále diterpeny, triterpeny, tetracyklické triterpeny a 4 pentacyklické triterpenové kyseliny, kyselinu betaboswellovou, ketobetaboswellovou, acetylboswellovou a acetylketobetaboswellovou. Boswellové kyseliny a jejich deriváty jsou zdrojem protizánětlivého účinku pryskyřice stromu. Dalšími obsahovými látkami boswellie jsou silice, sacharidy a uronové kyseliny.

Monoterpeny obsažené v boswellii výrazně voní a jsou jim připsány protirakovinné a antibakteriální účinky. Diterpeny působí také antimikrobně a protizánětlivě a triterpeny snižují bolest a zlepšují projevy astmatu.

Tradiční dávkování

Doporučené dávkování se odvíjí nejen podle síly, ale také formy přípravku. V případě, že máte k dispozici tobolky obsahující extrakt boswellie, dávka se pohybuje od 150 mg do 500 mg 2-3x denně podle indikace. Nicméně v případě prevence se podávají malé dávky a v rámci léčby se dávka může rapidně zvednout. Některé lokální krémy se nanášejí 1-3x denně. Boswellia se ve formě prášku užívá zhruba v množství 2 gramů 1x denně.

 



Pěstování

Boswellie je typickým stromem subtropických a tropických pásů. Výhodou rostliny tkví v její schopnosti přežít v prostředí chudých půd s ročními srážkami 500-1250 mm. Strom nachází uplatnění v situacích, kdy je potřeba zalesnit plochy bez lesů a rostlin.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>