Housenice čínská - Cordyceps sinensis

Český botanický název: Housenice čínská
Běžný název: Housenice, cordyceps, caterpillar fungus, vegetable caterpillar, CS-4, tochukaso, Dong Chong Xia Cao, Hsia Ts´Ao Tung Ch´Ung, Dong Chong Zia Cao, Campignon Chenille
Latinský název: Cordyceps sinensis (Ophiocordyceps sinensis)
Rozšíření: Asie

Housenice čínská - Cordyceps sinensis

Cordyceps pomáhá překonávat rekordy - sportovní, i ty v ložnici!

Botanický popis rostliny

Rod Cordyceps patří mezi parazitické houby čeledě Ophiocordycipitaceae napadající hmyz nebo jiné členovce (v širokém pojetí roste na larvách motýlů a můr). Napadá a roste na housenkách zvláště na larvách rodu Thitarodes. Dalším významným hostitelem housenice čínské je T. armoricanus, který žije v podzemí tibetských náhorních plošin. Výtrusy houby se šíří větrem, kde popadají na půdu a rostliny. Tam se dostávají do kontaktu s hmyzem, na kterém parazitují. Housenky se zavrtávají do půdy a živí se kořenovým systémem místní vegetace. Housenice postupně prorůstá do těla hmyzu, vyplňuje jejich vnitřní prostor a posléze hmyz zabíjí. Tkáň usmrcené housenky se časem nahradí prorůstáváním houby. Celý proces může trvat až 6 let! Výsledkem je cylindrické, 5-10 cm dlouhé tělo zlatavěhnědé barvy rostoucí od jara do brzkého léta. Stroma, což je tělo houbovité tkáně, nese mnoho menších plodnic se speciálními sáčky obsahující spóry. Délka suché houby je od 3 do 10 cm.

Původ a rozšíření

Původní domovina houby cordyceps sinensis se nachází na tibetských náhorních plošinách zhruba ve výšce 4000 m.n.m. Volně se vyskytuje v některých oblastech ve výšce od 3800 do 6000 m.n.m., kde jsou nejkvalitnější housenky. Cordyceps roste na chladných, travnatých, aplínských loukách v nadmořských výškách od 3000 do 5000 m.n.mm v Tibetské náhorní plošině, nicméně také v čínských provinciích Sichuan, Gansu, Qinghai a Yunan, v některých oblastech Nepálu, Bhútánu a oblastí indických Himalájí. Ještě nedávno byla poptávka po přírodním cordycepsu tak vysoká, že cena 1 kusu (cca 0.5 g) se pohybovala kolem 100 amerických dolarů a 1 kg vyšel zhruba na 500 000 Kč. Poptávka byla natolik velká, že výzkumníci byly pod tlakem izolovat DNA a vytvořit z něj sekvenací kmen, který by mohl hravě dostát poptávkám trhu, a tak vznikl kmen paecilomyces hepialy. Od roku 2005 je k nalezení pod označením CS-4.

Využití

Nejen v tradiční čínské medicíně se rod cordyceps ujal jako účinný lék proti mnoha neduhům a sběr houby je v některých částech Tibetu a Číny nejdůležitějším zdrojem příjmu. I když je houba téměř staletí známa takřka po celém světě, v tibetské medicíně je velice ceněna a bývá zmiňována jako základní surovina v tibetské materia medica. Nejzajímavější spisy se nacházejí v knize Mennag chewa rinsel od slavného tibetského léčitele Zurkhar Namnyi Dorjeho až z 15.století.

V antických dobách tibetští pastýři pozorovali, že zvířata po spásání houby Cordyceps vykázala neuvěřitelnou sílu, vitalitu a plodnost. Z těchto důvodů začali pastýři cordyceps sbírat a brzy se proslavil jako účinné léčivo nejen mezi prostým lidem, ale až k císařskému dvoru. Housenice se tak stala základním kamenem v léčbě plicních, ledvinových a kardiovaskulárních chorob, podávala se ke zvýšení libida, přikládala se k podpoře hojení ran a pravidelně se aplikovala při škytavce.

Dnes se v rámci samoléčby cordyceps podává ke zlepšení výkonu a urychlení regenerace, v kombinaci s Reishi nebo s Hericiem ke zlepšení odolnosti vůči stresu, k povzbuzení nálady, podpoře funkce srdce a plic a samostatně k podpoře funkce ledvin , posílení imunitního systému a k regulaci sexuální dysfunkce. V in vivo pokusech se ukázalo, že zvýšení sexuální funkce probíhá skrze stimulaci hormonů. Obsahové látky houby vlastně stimulují tvorbu hormonů ve speciálních buňkách pohlavních orgánů.

Cordyceps sinensis obsahuje látky specifické pro houbovité organismy, tedy polysacharidy a jejich deriváty (20-30%), glykoproteiny, peptidy a např. ergosterol. Obsahové látky cordycepsu vykazujíantioxidační vlastnosti, které ve výsledku mají potenciál redukovat zánětlivé procesy v těle a bolestivé symptomy. Jedny z nejvýznamnějších obsahových látek housenice čínské jsou polysacharidy se stavebními kameny rhamnózy, arabinózy, xylózy, mannózy, glukózy, galaktózy, fruktózy a mannitolu. Mají protinádorový, antivirotický, imunitní, hypoglykemický, dyslipidémický a antioxidační potenciál.

Zároveň by mohly působit proti stárnutí. Některé obsahové látky mají prokázané, že v těle zvyšují příjem kyslíku, aerobní kapacitu a prodlužují práh, kdy je lidské tělo unavené. V animálních i klinických (sportovci) modelech prokázaly, užívání látek z houby cordyceps zvyšuje sílu, kondici a prodlužuje výdrž. Získaný extrakt z housenice zvyšuje energetický výdej, zmíněné látky zlepšují energetický metabolismus, zvyšují saturaci kyselíkem a zlepšuje celkový stav organismu. Zároveň snížením oxidantů v těle zabraňují akumulaci volných radikálů, které přispívají ke vzniku a rozvoji únavy a poškožení organismu na molekulární úrovni.

Ostatní účinné látky podporují protinádorovou aktivitu exogenních i endogenních látek, mají neuroprotektivní a částečný antimikrobní účinek. Již zmíněný antioxidační účinek by se nejvíce měl projevit ve schopnosti obsahových látek chránit tkáň před degenerativními pochody. V myších modelech byly podávány specifické látky k "zestárnutí organismu", což bylo posléze zvráceno působením látek z cordycepsu. Zvířata měla rychlejší reakce, lepší schopnost učit se , pamatovat si a zvýšily se sexuální funkce.

Existuje několik studií prokazujících schopnost obsahových látek cordyceps snižovat hladinu glukózy v krvi a souběžně chránit tkáň slinivky břišní, kde se tvoří inzulín. V animálních modelech bylo u diabetických myší pozorováno navýšení vytvořeného inzulínu po konzumaci obsahových látek housenice. Popsáno bylo zvýšení citlivosti tkání na inzulin (př.během glukózového tolerančního testu). Zde je zajímavé připomenout, že při zvýšené citlivosti tkáně stačí menší množství inzulinu k docílení stejného snížení cukru v krvi oproti kontrole.

V dalších animálních modelech byl prokázán významný antihyperlipidemický efekt při užívání obsahových látek cordyceps. Ve speciálních tukových buňkách se snížila akumulace tuků a došlo také k inhibici aktivity pankreatické lipázy, čímž se zabránilo štěpení tuků a jejich vstřebávání ze střeva. Ve zvířecích modelech bylo po aplikaci obsahových látek cordyceps popsáno snížení metabolických parametrů souvisejících s cholesterolémií a dalšími chorobami. Snížení cholesterolu a triacylglycerolů vede obecně ke snížení rizika rozvoje aterosklerózy.

Zhruba 7 odborných článků sepsalo protektivní účinek obsahových látek Cordyceps na ledvinový parenchym. Cordyceps se podával při chronických nefritid, pyelonefritid, nefritickém syndromu a renálním selhání se zajímavými výsledky. Zdá se, že obsahové látky cordycepsu předcházejí buněčné smrti ledvinných buněk a vyvolávají ochranný účinek na ledvinnou tkáň.

Cordysobin, proteáza přítomná v cordyceps, inhibuje reverzní transkriptázu virových částic a snižuje tak virovou infekci na buněčných kulturách in vitro. Podobné obsahové látky jsou schopny potlačovat aktivitu viru HIV, ale také hepatitidy B nebo C samostatně nebo v kombinaci s antivirotiky nebo interferonem. V animálních modelech snížil cordyceps výsev bakteriální infekce u napadených myší. Obsahové látky byly popsány jako potenciálně antibakteriální.

Beta glukany a jim podobné látky nalezené v housenici čínské jsou schopny modulovat aktivitu imunitního systému. Skrze jeho stimulaci pomáhají tělu v boji s infekcemi a jinými škodlivými agens. Cordyceps zřejmě podporuje činnost makrofágů, NK buněk a dendritických buněk, tedy té vrozené imunity, a nejspíš zvyšuje fagocytózu a produkci interleukinů.

Lidová medicína

Houba cordyceps je široce znám a v tradiční čínské medicíně i používán jako účinné tonikum a afrodiziakum. Specifikace cordyceps v tradiční čínské medicíně ukazují teplou charakteristiku, sladkou chuť s tropismem plic a ledvin. Cordyceps doplňuje ledvinový yang a ming, podporuje qi, posiluje plicní yin, transformuje hlen, zastavuje kašel a uklidňuje ducha.

Účinné látky

Hlavními aktivními komponenty housenice čínské jsou dále nukleosidy (deoxyadenosiny, např.cordycepin, deriváty adeninu, adenosinu, inosinu, cytidinu, cytosinu, guaninu, uridinu, thymidinu, uracilu, hypoxathinu a guanosinu), které mají také protinádorový a antivirotický potenciál. Nukleotidy a nukleosidy housenice čínské mají některé biologické účinky skrze působení přes pyrimidinové receptory, adenosin disponuje svým farmakologickým účinkem.

Dále steroly (ergosterol, ergosterol peroxidy, H1-A, ergosterylglukopyranosidy, choelstradienglukopyranosidy, methylcholestadienoly) ukázaly částečnou schopnost zastavovat nádorové bujení a zabíjet rakovinnou tkáň in vitro. Proteiny jako specifická DNáza, serin proteáza, aminokyseliny (tryptofan, kyselina glutamová), polypeptidy, cordymin, cordycedipeptid A, cordyceamidy A a B vykazují také určité výsledky a zajímavé látky jsou také polysacharidy, kyseliny polysacharidů, polysacharid CPS-1, mannoglukan, dále alkany, polyaminy, vitamíny a minerály.

Tradiční dávkování

Dávkování houby cordyceps závisí na množství extraktu, případně síle extraktu v tobolce nebo tabletce a na charakteru potíží. Denní aplikace se pak pohybuje od 1 do 6 kapslí denně. Užívání Cordyceps se doporučuje pravidelně po dobu 5 dní a pak na 2 dny vynechat. V preventivním režimu se podávají 1-2 dávky pravidelně až několik měsíců. Cordyceps se většinou užívá na lačno, nejlépe 30 minut před jídlem.



Pěstování

V laboratorních podmínkách nebo ve skleníku lze cordyceps pěstovat prakticky kdekoliv nezávisle na nadmořské výšce nebo podnebném pásu. Nejkvalitnější je samozřejmě ten přírodní pocházející z náhorních plošin Tibetu a Číny. Takové houby obsahují vysoký podíl biologicky účinných látek.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>