Galgán lékařský - Alpinia officinarum

Český botanický název: Galgán lékařský
Běžný název: Galgán, Alpinia, alpinie, China root, Chinese ginger, Colic Root, East India root, Galangal, Gao Liang, Petit Galanga, Gargaut, Rasna, Gingembre Rouge, Languas officinarum, Lesser Galangal
Latinský název: Alpinia officinarum
Rozšíření: Asie

Galgán lékařský - Alpinia officinarum

Zajímavá bylina s rozličným využitím z čeledi zázvorníkovitých.

Botanický popis rostliny

Vytrvalá tropická bylina může dorůst až do výšky 2 metrů díky své vysoké lodyze. Listy galgánu jsou kopinaté, přisedlé, dlouhé, tenké a květy jsou bílé až nazelenalé s červenými proužky, které vytvářejí hrozna na vrcholech. Plodem rostliny je zdužnatělá tobolka rudé barvy obsahující tvrdá semena nahořklé chuti.

Plazivý oddenek rostliny se silně větví, je tenký a tuhý a je hlavním důvodem, proč se rostlina pěstuje. Oddenek má oranžovou dužinu s hnědým povlakem, aromatickou vůní a sladkou chutí.

Původ a rozšíření

Galangal menší je původem z Číny, a dodnes roste hlavně na jihovýchodním pobřeží, včetně Hainanu. Za poslední staletí se však rostlina rozšířila a pěstuje se také v Japonsku, Thajsku a Vietnamu. Bylina se také pěstuje a vyskytuje v Indii. Hong Kong slouží jako obchodní centrum pro prodej a distribuci galangalu.

Využití

Oddenky rostliny byly široce používány ve starověké a středověké Evropě, kde byly používány jako vůně růží a chuť sladkého koření. Jeho použití v Evropě však postupem času dramaticky pokleslo. V Asii se oddenky melou na prášek pro použití v kari, nápojích a želé. V Indii se extrakt používá do parfémů a Tataři z něj připravují čaj.

Tradiční medicína

Tradiční medicína využívá a vzpomíná na použití Galgánu při poruchách trávení, ke zmírnění plynatosti a využívá se jeho podpora žaludečních a střevních křečí. Bylinkáři a léčitelé podávají galgán při poruchách krevního oběhu, kdy je potřeba zvýšit prokrvení periferních částí.

Zdá se, že tímto způsobem dokáže bylina i zlepšit a příznivě účinkovat na nervový systém. Zlepšení prokrvení mozku podporuje funkce paměti a ostatních smyslů. Některá lidová medicína podporuje přidání galgánu do léčebných směsí při léčbě anginy pectoris, ale také rakoviny.

Rostlina je s oblibou využívána v indické ájurvédě. Podle bylinkářů se bylina nasazovala při horečce, bolestech v oblasti plic, proti zahlenění, při oslabeném srdci a také jako prostředek zlepšující trávení. Tradičně se předepisuje při nechutenství, nadýmání, zvracení, průjmech, jaterních a žlučníkových obtížích, kašli a zánětu průdušek.

Bylina je obsažena ve Švédských kapkách, které se podávají při poruchách trávení. Zevně se dá bylina aplikovat při revmatismu a artritidě, protože stimuluje a zahřívá.

Protizánětlivý účinek

Bioaktivní sloučeniny v A. officinarum jsou zodpovědné za antiproliferativní aktivitu, která se projevila až protirakovinným působením na řadě rakovinných buněčných linií.

Sušené oddenky macerované v methanolu a byly testovány na in vivo protizánětlivou a in vitro antioxidační aktivitu s pozitivními výsledky. Extrakt zastavil edém na zadních tlapkách u potkanů a dokázal vychytávat volné radikály v závislosti na koncentraci.

Ethylacetátová frakce extraktu byliny izolovala sloučeninu 5-hydroxy-7-(4'-hydroxy-3'-methoxyfenyl)-1-fenylheptan-3-on, která prokázala protizánětlivou účinnost na zvířecím modelu s akutním zánětem. Efekt byl srovnatelný s klinicky používaným nesteroidním protizánětlivým lékem diklofenakem. Obsahové látky vykazovaly významnou inhibici nárůstu otoku tlapek vyvolaného karagenanem.

Vodná frakce methanolového extraktu z oddenku A. officinarum obsahovala p-kumarylalkohol a 1,5-bis-(4-hydroxyfenyl)-2-hydroxymethyl)-4-penten-1-ol, které prokázaly zajímavou antioxidační aktivitu.

Antiproliferativní a protirakovinný účinek

Ghil a kolektiv popsali schopnost methanolového extraktu z oddenku A. officinarum inhibovat buněčnou proliferaci buněčných linií lidské rakoviny prsu MCF-7 spouštěním buněčné apoptózy. V jiné studii byla antiproliferativní aktivita prokázána u extraktů z listů a oddenku galgánu proti AMoL buněčné linii THP-1.

Obsahové sloučeniny ethylacetátové frakce byly hodnoceny na cytotoxickou aktivitu in vitro proti několika rakovinným buněčným liniím. Látka 1,7-difenylhept-4-en-3-on prokázala cytotoxický efekt proti buněčné linii lidského glioblastomu T98G. Sloučenina alpinin C vykazovala selektivní cytotoxicitu vůči buněčným liniím lidského karcinomu prsu MCF-7 a lidskému glioblastomu T98G a sloučenina 5-hydroxy-1-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl)-7-fenylhepta-4,6-dien -3-on vykazoval významnou cytotoxicitu vůči buněčným liniím lidského hepatomu HepG2, lidského karcinomu prsu MCF-7, lidského glioblastomu T98G a lidského myšího melanomu B16-F10.

Antibakteriální účinek

Macerovaný etanolový extrakt vykázal zajímavou antibakteriální aktivitu proti Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa a Escherichia coli ve srovnání s etanolovým extraktem macerovaným za studena. První extrakt také vykazoval lepší antioxidační aktivitu inhibicí volných radikálů oproti kyselině askorbové jakožto referenčním standardem.

Oddenky byliny macerované ve 40% ethanolu po dobu 2 hodin inhibovaly reakci bakteriální syntázy mastných kyselin, a prokázaly účinnou inhibici proliferace grampozitivních bakteriálních kmenů – S. aureus, α-hemolytického streptokoka, β-hemolytického streptokoka a Streptococcus pneumoniae.

Účinné látky

Obsahové látky galgánu především zaujímá silice s vysokým obsahem pinenů, cineolu, kadinenu a dalších. Dále jsou přítomny flavonoidy, škrob, pryskyřice a flavonol galagin. Oddenek rostliny obsahuje obecně silice, klejopryskyřice, flavonoidy, třísloviny, alkaloidy, proteiny, sacharidy, aminokyseliny, přírodní steroly aj. látky. V dalších částech rostliny je přítomen antioxidant resveratrol.

Chemické analýzy identifikovaly 16 chemických látek skládajících se z 12 flavonoidů a 4 diarylheptanoidy z methanolového extraktu listů A. officinarum. Mezi flavonoidy patří chrysin, pinocembrin, tektochrysin, apigenin, galangin, 3-O-methylgalangin, acecetin, kaempferol, kaempferid, kvercetin, isorhamnetin a rutin. Čtyři DAH byly yakuchinon A, oxyfylacinol, hexahydrokurkumin a hannokinol. Jiná studie popsala 17 molekul v oddenku 3leté rostliny včetně nootkatonu, diarylheptanoidů, luteolinu a izalpininu.

Tradiční dávkování

Dávkování byliny se liší v závislosti na použité formě.

Extrakt v podílu 10:1 se podává 0,3 - 0,6 g denně. Takovýto extrakt lze míchat ve vodě nebo jiných nápojích a vypít. Bylina se i tak může přidávat do různých jídel jako je smoothie, jogurty, shaky a další.

Sušený práškovaný oddenek se připravuje v množství 0.5 – 1 g ve formě nálevu po zalití 150 ml vroucí vody a scezení po 10 minutách. Nálev se podává 3x denně půl hodiny před jídlem, tedy na lačno.

 



Pěstování

Alpinia officinarum neboli galangal je pěstovaný v jihovýchodní Asii. Rostlina pochází z Číny.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>