Fialová kukuřice - Maiz Morado prospěšná pro celý organismus.
Botanický popis rostliny
Jedná se o mohutnou jednoletou trávu, která může dosahovat výšky až 3 metrů, v průměru má však kolem 1,5 metru. V suchých oblastech je průměrná výška fialové kukuřice zhruba 0,5 metru, jsou však záznamy o 6 metrových kukuřicích. Listy jsou střídavé, přisedlé se souběžnou žilnatinou, čepele jsou dlouhé od 30 do 90 cm s široké zhruba 1,5 - 10 cm. Květy jsou jednopohlavní, samčí květenství jsou uspořádána do latových klásků, které jsou však někdy označovány jako řada hroznů vyrůstajících z hlavní růstové osy. Na bázi každého klasu fialové kukuřice bývají 2 plevy, které však na rozdíl od planých druhů nejsou křídlaté. V jednom klasu je několik řad obilek, souhrnně čítajících 60 až několik tisíc. Samičí květy jsou dvouřadé klasy nebo hrozny, které jsou cca 1 cm široké a obilek bývá skromněji 5-20. Kukuřice je větrosprašná, hmyzem je sice pyl sbírán, význam vůči opylení je však oproti větru mizivý. Pylová zrna jsou těžká, suchá a jejich životnost je velice krátká. V přirozeném prostředí se fialová kukuřice rozmnožuje pouze pomocí semen. Během procesu domestifikace ztratila rostlina schopnost samostatně se rozmnožovat, proto je zcela závislá na přítomnosti člověka-pěstitele.
Původ a rozšíření
Maiz morado, odrůda kukuřice s tmavě fialovými až černými klasy, byla pěstována v Andách a známa již civilizacemi před velkou Inckou říší. Je zobrazena jako ozdoba na různých keramických předmětech starých i třeba 2500 let. Původem tedy fialová kukuřice pochází z Jižní Ameriky, kde byla postupem času vyšlechtěna z planých odrůd. V historii ji pěstovaly převážně místní indiánské kmeny, dnes je pěstována po celé Evropě, největším pěstitelem kukuřice celkově jsou dodnes zemědělsky orientované části Spojených států amerických.
Využití
Z dnešního moderního pojetí začíná být maiz morado v oblibě s narůstající tendencí. V historii byla fialová kukuřice v oblibě jenom v rámci místního regionu, přičemž postupně se s narůstající globalizací s ní museli konfrontovat i výzkumníci ze západního světa a byli celkem překvapeni, jelikož se potvrdilo, že mají obsahové látky opravdu "zázračné účinky", které byly již dlouhá staletí tradičně využívány místní inckou kulturou. Pod záštitou klinických studií se rostlině výborně marketingově dařilo a prospívá na trzích po celém světě.
Maiz morado - fialová kukuřice předčí mnoho preparátů z chemických dílen právě svým nezastupitelným obsahem "běžných" vitaminových komplexů řady B, dále vitamín A, C a dostatečné dávky minerálních látek s převahou železa, vápníku a fosforu. Fialová kukuřice je jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů chránících buněčné membrány a DNA před zhoubnou deformací škodlivých radikálových látek nebo nekontrolovatelného buněčného dělení. Tento efekt je pak podložen výstupy vycházejících z klinických studií nebo z léčebných zkušeností, kdy se maiz doporučuje lidem proti stárnutí, ale také proti vzniku civilizačních chorob jako jsou nádorová onemocnění, kardiovaskulární příhody, cukrovka nebo obezita.
Fialová kukuřice obsahuje navíc velké množství anthokyanů a flavonoidů (důkazem je zbarvení plodu), které z klinických studií také vykazují potenciál k zastavení nekontrolovatelného bujení u určitých typů rakovin. Výborný komplex anthokyanů vykazují jeden z nejefektivnějších klinických účinků na tlumení příznaků rakoviny žaludku a tlustého střeva a dále se zkoumá efekt těchto sloučenin jako prevence vůči těmto onemocněním. Právě na japonské lékařské fakultě Unioversity of Nagoya zjistili pod vedením prof. Sheraiy, že obsahové látky fialové kukuřice v optimální koncentraci brání vzniku rakoviny tlustého střeva.
V tradiční medicíně se fialová kukuřice doporučuje k regulaci vysokého krevního tlaku a hypertenzi, k vazoprotekci při výdutích a křečových žilách, ke zlepšení prokrvení periferních oblastí (zvýšení mikrocirkulace), ke snížení vysoké plasmatické koncentrace cholesterolu. Podle zkušeností lidových léčitelů fialová kukuřice chrání lidské tělo před infarktem myokardu, vyživuje mozkovou tkáň a podporuje jeho správnou činnost. Dále je doporučován při potřebě podporovat tvorbu kolagenu a pohybového ústrojí, dále jako prevence proti bakteriálním a virovým infekcím a léčebně navíc proti mykózám.
Výzkumný tým Dr. Malaspiny z Peru zjistil, že obsahové látky fialové kukuřice jsou v dostatečné koncentraci výborným prostředek vůči degeneraci namáhané pojivové tkáně, dále jako kardioprotektivní látky při rizikovém chování (uměle vytvořeno u zvířat), zvyšuje průtok krve v menších cévách a zdá se, že působí proti vzniku vrásek (opět se projevuje efekt protekce kolagenu).
Další výzkumná skupina z Japonska publikovala článek v časopise Biophysical Research Communications celkově o druhu kukuřice (Zea myas), o němž deklarovaly jeho velký potenciál v boji proti diabetu 2. typu a také obezitě. Zdá se totiž, že určité obsahové látky maiz morado v koncentrovaném extraktu zvyšují aktivitu jistého genu, jehož funkcí je regulace metabolické aktivity tukových buněk. Obezita a cukrovka jsou civilizačními chorobami nového tisíciletí, které trápí celé generace a fialová kukuřice se jeví jako pomocník v oblasti prevence.
Fialová kukuřice je dle tradiční medicíny nejen vhodná při rozvinutých infekčních zánětech, problémech s cholesterolem, nedostatečném prokrvení mozku, lomivosti kapilár, zrakových obtížích (šeroslepost, zhoršená ostrost), ale také jako prevence různých chorob, a proto by měl být součástí každodenní stravy. Jako cílená podpora klasické léčby je vhodná proti obezitě, rakovinnému bujení, stresu, vysokému tlaku, trávicím problémům, cukrovce a nervovým kolapsům. Má podporovat imunitu, krásu těla, posilovat nervy, vitalizovat celé tělo, omlazení pokožky, posilovat srdce, zlepšovat náladu a podněcovat krvetvorbu .
Účinné látky
Fialová kukuřice obsahuje vysoký podíl B1, B3, B5, B6, B9 a B12. Dále vitamín A a C, značnou koncentraci minerálů jako jsou železo, mangan, fosfor, hořčík, zinek a selen. Dále obsahuje anthokyany, flavonoidy, mírně vlákninu a zásobní polysacharidy.
Tradiční dávkování
Pokud je maiz morado dostupné ve formě prášku, dávkuje se 1 čajová lžička (cca 5 g) 1x denně rozmíchaná ve vodě, mléce, džusu a vypije nejlépe ráno během snídaně. Pro zvýšení nutriční hodnoty možno přidat všude tam, kde se používá kukuřičná mouka. Jiné zdroje doporučují kombinovat maiz morado s ananasovou šťávou a skořicí, každému však dle chuti.