Bylina používaná v tradiční čínské medicíně k celkovému posílení organismu, zvýšení energie, vytrvalosti a harmonizaci duševní pohody.
Botanický popis rostliny
Pazvonek chloupkatý neboli dang shen je vytrvalá rostlina připomínající menší keřík nebo spíše liánu. Její stonek je tmavě fialový, tenký, s řídkými chloupky, ovíjivý, který může dosahovat délky až 3 metrů, průměr se však pohybuje mezi dvěma až třemi metry. Masitý kořen, zbarvením a vůní připomíná slavného příbuzného - ženšen. Vedlejší větvičky jsou různě dlouhé, mohou z nich také volně růst lístky nebo listeny, které jsou většinou protilehlé. Listy jsou oválné, jemně zašpičatělé, dosahují až 7 cm délky pokryté po povrchu jemnými chloupky. Osamocené květy jsou vždy na konečku větvičky. Květy dang shenu jsou tvarem zvonovité, asi 2 cm dlouhé a široké, zelenožluté s jemnými růžovými tečkami zespodu. Plodem je tobolka, která dosahuje až 2,5 cm délky a obsahuje velké množství drobných, lesklých semen.
Původ a rozšíření
Pazvonek pochází původně z jihovýchodní a jižní Asie na území Číny, Japonska, Indie, kde volně roste v lesích, na lukách nebo polích. Pěstování ve středoevropském regionu je však možné.
Využití
Největšího terapeutického využití pazvonku se nalézá v tradiční čínské medicíně a v dalších kulturních léčitelství jihovýchodní a východní Asie. Směsi se liší samozřejmě dalšími konstituenty a také v jaké pozici se nalézá dangshen. Většinou se však užívá ve směsíchk podpoře chuti k jídlu, posílení organismu a zvýšení tělesné a fyzické energie a vytrvalosti. Stejně jako ženšen stabilizuje harmonii čchi v těle. Rozdíl mezi pazvonkem a ženšenem je v jejich účinnosti. Efekt je podobný, ženšen však vykazuje silnější tonizující účinek.
Zdá se, že obsahové látky dang shenu, převážně fenolické látky, oleje, polysacharidy, glukosinoláty, saponiny a alkaloidy dokáží zřejmě posilovat a mobilizovat imunitní systém, dilatovat srdeční cévy a zlepšit průtok koronárními žílami, snižovat vysoký krevní tlak, zlepšit mikrocirkulaci menších cév na periférii, podporují krvetvorbu ze zárodečných buněk a zdá se, že jejich vysoká plazmatická koncentrace má přímý pozitivní vliv na zlepšení profilu bílých krvinek při chemoterapii nebo radioterapii.
Moderní studie z několika let zpět popisují specifické vlastnosti obsahových látek dangšenu samozřejmě v dostatečné koncentraci užité po optimální dobu u zdravých i nemocných pacientů. Obsahové látky danšenu regulují gastrointestinální motilitu, uklidňují bolest při žaludečních vředech a podporují imunitní systém přítomný ve střevní výstelce. Mají mírný efekt na potlačení přebytečných excitačních vzruchů v nervové soustavě (může souviset se zmírněním epileptických a bolestivých symptomů nebo projevů). Saponiny dangšenu podporují mukolytický a expektorační efekt respirační soustavy, pomáhá tedy při vlhkém kašli a fungují částečně jako lokální antibiotika, jelikož podporují migraci buněk imunitního systému a společně zapříčiňují smrt patogenních, cizorodých buněk, částeček nebo organismů.
U zvířecích modelů bylo pozorováno snížení vysokého tlaku a naopak zvýšení arteriálního tlaku u pozdnějších hemoragických šoků, což je vlastně oboje hodnoceno jako pozitivní faktor. Statisticky významně také vyšly zvýšené hodnoty volného plasmatického cukru u lidí i zvířat, přičemž se zvýšilo jeho spálení směrem k zisku energie při určité fyzické aktivitě naproti od jedinců s placebem. U zvířat také vyšly zajímavé studie, které popisují snížení koncentrací molekulárních markerů spojovaných s přibývajícím stáří a také snížení fenotypů stáří, takže se zdá, že obsahové látky dangšenu pomáhají organismu v boji proti stáří. Dále se zjistil protektivní účinek obsahových látek dangshenu při anorexii a vystavení radiace.
V rámci tradiční čínské medicíny je codonopsis hodnocen jako bylina se sladkými a neurálními vlastnostmi. Rozhýbá meridián plic a sleziny. Její klíčová úloha je tonizace středního Jiao a čchi, čímž se posiluje funkce a činnost plic a tonizace sleziny. Proto se do codonopsis-dangšen jeho využití zahrnuje stavy nedostatečné funkce plic a sleziny, potížích s dechem, srdečních palpitací, sníženého apetitu, řídké stolice, při astmatu nebo kašli a cukrovky . K posílení středního tepla plic se může dang shen kombinovat s bylinami nebo přípravky s obsahem Fu Ling nebo Bai Zhu. V rámci tradiční čínské medicíny je doporučena dávka 9 až 30 gramů byliny za dohledu zkušeného odborníka. Dangšen lze také užívat při nedostatku čchi a funkce krve. Obohacuje oboje složky a je výborným lékem při selhání krvetvorby a abnormalitám tělních tekutin kvůli potížím s elementem krve.
V českém prostředí se lze setkat s verzemi různých přípravků obsahující výtažek z kořene dang shenu, které se vyznačují použitím při astmatických potížích, horečnatých stavech, potřebě stimulovat a posílit organismus, prohloubit spánek nebo zlepšit potenci. Lze využít i naťovou drogu rostliny, která se spíše hodí k terapeutickému povzbuzení krevního oběhu a zvýšení celkové vitality a pocitu pohody.
Dangšen je velmi bezpečná bylina, nevykazuje žádné významné nežádoucí účinky. Byly však hlášeny stavy nepravidelného tepu, dyskomfortu na hrudi v případě akutního užití toxické dávky, v tomto případě šlo o 60 gramů v jednotlivé dávce.
Účinné látky
Drogou je kořen dangšenu, který obsahuje saponiny, slizy, vitamíny (zvláště B1 a B2), minerály (hlavně draslík, hořčík, železo, měď, zinek, mangan, molybden), organické kyseliny, třísloviny, polysacharidy (zejména inulin, fruktóza a jiné monosacharidy), pryskyřice alkaloidy (codonopsin, codonopsinin, perlolyrin) a další zcela nestanovené látky. Kořen dangšenu obsahuje také látky na bázi sterolů a triterpenů, taraxerol, friedelin a další. Volné aminokyseliny jsou z větší části zastoupené threoninem, kyselinou asparagovou, izoleucinem, alaninem, asparaginem, glycinem, serinem, valinem, prolinem a glutoaminem.
Tradiční dávkování
Sušený kořen dangšenu ve formě nálevu se připravuje smísením 1 čajové lžičky bylinné drogy s 250 ml vařící vody, přičemž směs se může nechat 15 minut vařit nebo nechat louhovat po dobu 10 minut, chce-li si pacient připravit slabší odvar. Popíjí se 2x denně nejlépe nalačno, 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.
Výhodná forma bylinného extraktu je tinktura. Počet kapiček se nadávkuje tolik, kolik je dítěti let, u dospělých tolik, kolik má kilogramů v několika dílčích jednotlivých dávkách. Neexistují záznamy o kontraindikacích. Pouze evropská léková agentura EMA rozhodla, že při konzumaci této byliny by měly být opatrní pacienti s vysokým krevním tlakem. Kvůli nedostatku informací není doporučeno k užívání pro těhotné, kojící ani dětem do 3 let věku.