Citroník limonový - Citrus limon

Český botanický název: Citroník lemonový
Běžný název: Citron, citrónovník, citrón, limone, limón, citrónnier, citroen, limon France, limon amarillo, lamoentsji, lamunchi, rough lemon, sweet lemon, Meyer lemon, perrine, Ponderosa
Latinský název: Citrus limonum (limon)
Rozšíření: Asie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Citroník limonový - Citrus limon

Ne nadarmo se říká "kyselé jako citrón". Správně vychovaný angličan se prý tváří pořád, jako kdyby kousal do citrónu.

Botanický popis rostliny

Citron (též citrón) je plodem citronovníku. Plod je tzv. hesperidium vejcovitého tvaru, kyselé chuti, tmavězelené, světlezelené až žluté barvy a velikosti vajíčka (3 - 6 cm). Citronovník je menší, stálezelený strom dosahující výšky cca 3 - 6 metrů s nepravidelně rostoucími větvemi a ostrými trny na koncích. Listy jsou střídavě postavené, elipsoidní až srdčité, 5 - 8 cm dlouhé, zelené, okraje zubaté, špička je kopinatá. Pupeny jsou načervenalé. Bílé květy mají asi 2 cm na šířku s narůžovělým okvětním lístkem.

Původ a rozšíření

Citronovník pochází původem ze subtropických oblastí jihovýchodní Asie, nejspíše z regionu dnešní severozápadní Indie. Dnes se komerčně pěstuje v Indii, Číně a dalších jižních nebo východoasijských státech, v Mexiku, jižní Americe a v Evropě kolem Středozemního moře (nejvíce v Itálii). Předpokládá se, že citronovníky se dostaly do Evropy zhruba kolem 200 našeho letopočtu z dnešního Iráku, Sýrie a Egypta. Na konci 18tého století se rozmohlo pěstování citronovníku v Kalifornii a na Floridě. Citronovník lze pěstovat i v mírném podnebí České republiky, pokud se proto nastaví příznivé podmínky (pokojová teplota, slunné a závětrné balkony, skleníky,...).

Využití

V historii byl citroník základním přírodním zdrojem výroby kyseliny citronové. Dnes má citrón obrovské využití jak v kulinářství, tak jako čistící prostředek. Vůně obsahových látek citrónu je klíčovým elementem pro jeho použití při vaření, pečení (koláče, dorty, zákusky, koláčky, sušenky, pudinky, sorbety, cukrovinky, cukroví, v kombinaci se vaří s cukrem,...), ale i k přípravě nápojů jako je limonáda. Citrónová šťáva nebo nastrouhaná kůra citronu se podává v rozličných kulturách k ochucení ryb, drůbežího, telecího masa a šunky. Stejná forma citrónu se přidává do pečiva (chleba, rohlíky, housky,...), konzerv a farmaceutických přípravků.

Co se čistícího využití týče, dříve se pořizoval citroník jako prostředek k dezinfekci a mytí. V kombinaci se solí a práškem do pečení se používal k čištění měděného nádobí. Domácí kutilové používají různé části citronu s pečící sodou k odstranění skvrn z plastových krabiček na potraviny. Obsažená kyselina rozpouští skvrny a pomáhá při čištění. Šťáva neutralizuje pach, odstraňuje mastnotu, bělí některé skvrny a dezinfikuje pracovní plochy. Jiné části z citronovníku se používají jako čistící prostředek a leštivo na dřevo a jako přírodní insekticid.

Obsahové látky citronu jsou svými účinky na lidský organismus velice zajímavé. Obsažený esenciální olej by měl totiž zmírňovat projímavé stavy, snižovat vředový progres v celé délce střevního zánětu a snižovat žaludeční kyselost. Obsahové látky citronu podávané mezi denními jídly a s dostatečným množství vody by měly snižovat nadýmání, pocit plnosti a v některých případech ulehčují stav při a během zvracení.

Vysoký obsah vitaminu C se podává při jaterních chorobách a projevech žloutenky, proto se citrón dosud v některých zemích doporučuje ve vysoké dávce. Obsah vitaminu C a kofeinu mohou přispívat k úlevě akutních bolestí a v prevenci chronických bolestí v indikaci migrény. Podobný efekt byl pozorován při pravidelném podávání čaje, kakaa a kávy. Obsahové látky citronu by měly zároveň přispívat k lepšímu usínání, mají relaxační účinek na CNS.

Obsažený vitamin C a limonen mají prokázaný určitý benefit (jako přídatná léčba!) ve zmírnění symptomů revmatismu,dny, arthritickýchchorobách, zvýšené močové kyselině a degenerativních zánětech muskuloskeletárního systému. Esenciální olej obsažený v téměř všech částech citronovníku zlepšuje symptomy těchto zánětlivých nebo nezánětlivých chorobách pohybového systému. Obsahové olejnaté látky citronu se používají v aromaterapii, přičemž významně přispívají k uklidnění a relaxaci.

Lidová medicína

Podle lidové medicíny se podává šťáva nebo ostrouhaná kůra citronu k osvěžení, dodání energie, zlepšení nálady, k podpoře kreativity zvláště během nedostatku nápadů a zajímavých podnětů. Doporučuje se při nechuti k práci, při apatii, počátečních fázích deprese a při únavě. Podle dostupných údajů bylinkářů a léčitelů má citroník lemonový užitek jako antiseptikum, má močopudný, potopudný efekt, zmírňuje pocit nadýmání, snižuje vysoký tlak, křeče a horečku.

Účinné látky

Různé části plodu citronovníku obsahují velké množství kyseliny askorbové, vitaminu C, kyseliny kávové, jablečné, kyseliny citronové (asi 3-8 g na 100 g plodů) a vody (zhruba 85%). Díky těmto 2 kyselinám má šťáva a další části plodů spíše kyselé pH. Další významné obsahové látky zahrnují flavonoidy (heseridosid, limocitrin), esenciální olej (isopulegol, bergamoten, alfa-pinen, alfa-terpinen, terpineol, kamfen, alfa-thujen, bisoloben, felandren, citral, citronellal, limonen, sabinen), kumariny, , karotenoidy, slizové látky, oxaláty, kofein, provitamin A a B, sacharidy, pektin a minerální látky (vápník, draslík, fosfor, zinek, železo, hořčík).

Tradiční dávkování

Kůra citronu se podává ve formě prášku do různých variací sladkého nebo slaného pečiva a k různým formám vařeného jídla. Samotná kůra v množství 2-12 g se může vařit po dobu 5-10 minut s dalšími částmi citronovníku nebo s cukrem a podává se 300-500 ml roztoku v jedné dávce do 2-3 denních dávek. Stejný odvar lze aplikovat 2-3x denně zevně na postiženou kůži. Citronová kůra se může mírně povařit v mléce.



Pěstování

Citróny potřebují pro optimální růst okolní teplotu nad 7°C, a proto nejsou v mírném pásmu vhodné pro celoroční pěstování venku. V prostředí České republiky lze citrónovník pěstovat ve sklenících nebo uvnitř v bytě (domě), kdy by přezimování mělo probíhat v mírně chladných podmínkách (5-15°C). Časné kvetení se docílí u roubovaných a řízkovaných rostlin. Pro bohaté větvení se doporučuje rostlinu řádně prořezávat. Citrusy kvetou několikrát do roka a nepravidelně. Na jedné rostlině se proto může objevit zároveň zrající plod, nezralý plod nebo květ. Světová produkce citrónů dosáhla v roce 2014 přes 16 miliónů tun plodů. Největšími producenty jsou tradičně Indie, Mexiko, Čína, Kypr, Libanon, Turecko, Řecko, Itálie, Španělsko, Austrálie, Filipíny a státy v Jižní Americe (např. Argentina, Brazílie, Guatemala). Citronovník vyžaduje velmi bohaté, fertilní písčité půdy, které jsou vysoce propustné a mají pH od 5.5 do 6.5.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>