Chuchuasi – Maytenus macrocarpa je bylinou Peru.
Botanický popis rostliny
Chuchuasi je strom rostoucí v amazonském deštném pralese, který dorůstá do výšky 30 m. Mohutný strom má extrémně tvrdou kůru, červeno-hnědé barvy. Listy chuchuasi jsou velké cca 30 cm, oválné a hladké. Květy jsou bílé a malé. Užitnou částí stromu je kůra.
Původ a rozšíření
Zemí původu chuchuasi je Jižní Amerika, konkrétně Peru, Ekvádor a Kolumbie. Již obyvatelé Amazonie věděli o účincích chuchuasi na lidský organismus. V 60. letech Američané objevovali potenciál této byliny ve farmaceutické společnosti, kde pomalu zjišťovali vlastnosti chuchuasi. Dnes se dováží i do Evropy.
Využití
Mayten velkoplodý nese své peruánské jméno Chuchuasi již po staletí. Volným překladem se nazývá „chvějící se záda“.
O dalších účincích této byliny se prosím dočtěte ve volně dostupných publikacích či na internetu.
Účinné látky
Chuchuasi kůra obsahuje alkaloidy, triterpenoidy, katechiny, organické kyseliny a v neposlední řadě saponiny.
Tradiční dávkování
Jednu lžičku kůry chuchuasi vložíme do jednoho litru studené vody a vaříme na mírném ohni maximálně 15 min. Poté scedíme a odvar pijeme 3x denně cca 250 ml.
Upozornění: Není vhodné pro těhotné a kojící ženy, děti do tří let. Skaldujte mimo dosah dětí, v suchu a temnu při pokojové teplotě.