Černucha setá - Nigella sativa

Český botanický název: Černucha setá
Běžný název: Egyptský černý kmín, planý kmín, černuc, šabrej, smrkačka, černucha, černé koření, zlato faraónů, nigella, kmín římský, cumin, black-caraway, Cheveneux de Vénus, Upakuncika
Latinský název: Nigella sativa
Rozšíření: Afrika, Asie, Evropa

Černucha setá - Nigella sativa

Magicky léčivá bylina z Asie, která se využívá v kuchyni!

Botanický popis rostliny

Nigella sativa má přímou lodyhu, která dorůstá výšky 20 - 30 a někdy dokonce až 60 cm. Listy jsou mnohonásobně dělené s čárkovitými úkrojky. Černucha si své místo na zahrádkách vydobila krásou hvězdicovitého květu, který tvoří pět zašpičatělých, srdčitých modrých až bílých květů vyrůstajících na konci stonku a jednotlivých výhoncích. Nepřehlédnutelně vyčnívající střed s dlouhými pylovými tyčinkami obrůstají i v několika vrstvách dvoupyské, stopkaté nektarové lístky. Plodem je tobolka nafouklých měchýřků, které se seřezávají, ještě než plně dozrají, tedy v období jejich největší velikosti. Tobolka je plná černých semínek, podle kterých dostala bylina název. Nigellus znamená latinsky černý. Divoce roste až 25 odlišných druhů této rostliny.

Původ a rozšíření

Černucha setá pochází z oblasti jižní a jihozápadní Asie a odtud se její oblíbenost šířila hlavně do středomoří a na Balkán. Dnes je nejběžnějším a oblíbeným kořením na Středním východě, v Turecku a Indii. Běžně se však vyskytuje po celé Evropě (kromě severnějších oblastí), také na území České republiky.

Využití

Díky její nenáročnosti se pěstuje téměř všude ke zkrášlení zahrádek, používá se jako koření, je např. součástí směsi koření karí a posledním důvodem je její odvěké užití při tradičním přírodním léčitelství. Lidé semena černuchy používají přes 2000 let. Říká se, že olej používala samotná Kleopatra a semeno černuchy bylo nalezeno v hrobce faraona Tutanchamona. O léčebných účincích černuchy se píše v mnoha dávných lékařských spisech. Zmiňuje ho Ibn Síná (Avicena), Diskorides, Hippokrates, Paracelsus, Mattioli, Hildegarda z Bidgenu. Dnešní přírodní léčitelé se opírají o zkušenosti léčitelství Ajúrvédy, Čínské a Tibetské medicíny.

Prášek se používá k přípravě vodního nálevu nebo odvaru k vnitřnímu užití. Odvar v červeném víně má výrazně silnější účinek. Pražená a čerstvá semena se používají jako koření. Tím nejefektivnějším způsobem užití semene černuchy je vylisovat z něj olej. Cibulky semínek chutnají příjemně lehce pálivě (asi jako spojení cibule, máku a pepře), dají se použít jako slabší náhražka pepře nebo kmínu a přidávají se do směsí koření jako je např. karí. Černuchou se dochucují tradiční pokrmy zemí Balkánu a Středozemního moře od chleba přes sýry až po saláty, ale nejí se jen pro chuť.

Květy černuchy jsou nádherné a není proto záhadou, proč ji můžeme zahlédnout v malých zahrádkách. Usušením ve váze získáme dekorativní sušenou kytici a sušené plody doplní květinové vazby a aranžmá. Veškerý další užitek pochází pouze ze semen v usušeném plodu. Semena se melou, drtí, za studena lisují, vyvařují nebo praží. Blahodárných terapeutických účinků a způsobů podání je nepřeberné množství.

Mletá semena černuchy mají žádoucí účinek na žlučník, zdravě podporují produkci trávicích šťáv a zabraňuje nadýmání. Látky obsažené v černuše ovlivňují hladkou svalovinu a pomohou od křečí v žaludku, střevních potíží, bolestích při menstruaci. Navíc semena černuchy pomáhají v léčbě dyspepsií a obtíží s trávením.

Další látky jsou hypotenzní (snižují tlak), antikancerogenní (protirakovinné), detoxikačně (ideální při chemoterapii), normalizují hodnoty LDL cholesterolu a krevního cukru , účinkují jako přírodní interferony (imunitní buňky), antidepresiva, analgetika, aantiflogistika a v neposlední řadě zrychlují metabolismus.

In vitro analytická studie prokázala inhibiční efekt silného vodného extraktu z černuchy seté vůči expanzi a růstu kmene Staphylococcus aureus a epidermidis s využitím azithromycinu jako referenční látky. Obsažený melanin, což je látka s potencionálně nejvyšší antibakteriální aktivitou, prokázal významný inhibiční efekt u zhruba 16 gram negativních (včetně rezistentních kmenů) a 6 gram pozitivních mikroorganismů. Extrakt z černuchy seté dokázal s excelentními výsledky antibakteriální efekt při eradikaci Helicobacter Pylori u pacientů s nevředovou dyspepsií.

Antimykotická účinnost extraktu ze semen černuchy seté byla nejvíce testována proti kmenům Candida albicans. V animálním modelu akutní infekce pomohla léčba extraktem z černuchy, pokud byla podána do 24 hodin po naočkování. Extrakt zapracovaný do agaru byl testován k lokální antimykotické terapii proti dermatofytickým kmenům Trichophyton a Microsporum canis a pozitivní výsledky podporují tradiční lidové využití byliny v terapii povrchových a kožních mykóz. Obsahové látky semen černuchy byly in vitro hodnoceny proti 4 kvasinkovým kmenům s jednoznačným protikvasinkovým efektem.

In vivo studie popsala významný antioxidační efekt extraktu černuchy seté aplikovaného pravidelně po dobu 21 dní u zvířat s chronickou arthritidou. Výsledný efekt byl vyhodnocen biochemicky (stanovení elastáz, myeloperoxidáz, glutathionu, kataláz, NO,...), imunologicky (hladiny IL-1, IL-6 TNF-gama, PGE) a histologicky. Jinými metodami byla in vitro vyhodnocena studie podporující tvrzení antioxidačního efektu obsahových látek černuchy. Laboratorně byla navíc prokázána inhibice oxidativního stresu a hyperproliferativní odpovědi v kancerogenezi ledvin. Aplikace extraktu z černuchy seté byla dána do souvislosti s protektivním účinkem a oddálením degenerace po ischémických stavech v centrální nervové soustavě.

V in vivo modelu diabetických potkanů vyvolal extrakt černuchy seté významné snížení již zvýšených hladin glykémie, zároveň kombinace extraktu, karnitinu a lipoové kyseliny významně snížila hladiny glukózy, C-peptidu a dalších biomarkerů a zvýšila hladiny insulinu, na kterých se pozorovalo a postulovalo oddálení procesu diabetu mellitu. Zároveň extrakt černuchy seté vykazuje protektivní účinek na mitochondrie beta-buněk slinivky břišní diabetických potkanů. Obsahové látky černuchy seté hrají určitou roli v potenciálním antihyperglykemickém účinku u diabetických zvířat, jelikož snižují hladiny glukózy a koncentrace HbA (1C). Zároveň bylo po aplikaci extraktu černuchy seté pozorováno snížení jaterních testů a téměř všech klinických a biochemických sledovaných parametrů u syndromu insulinové rezistence. U diabetických pacientů byla navýšena sekrece inzulinu po pravidelném užívání extraktu z černuchy. V kombinaci a antidiabetickými medikamenty dokázal extrakt z černuchy (v množství 2 g/den pravidelně) snížit glykémii na lačno, 2 hodiny postprandiální glykémii a HbA1c u pacientů s diabetem 2.typu, čímž se jeví jako potenciální adjuvantní léčivo.

Lidová medicína

Čaj je doporučeno pít při kašli, rýmě,rozedmě, bronchitídě, pomáhá při kolikách, průjmech, otravách jídlem a zbaví střeva parazitů. Olejem mažeme kožní alergie, ekzémy, plísně, akné, opruzeniny, lupénku a lze jím úspěšně ošetřovat i dásně a to vše díky antivirovým, antibakteriálním a antimykotickým účinkům černuchy. V lidové medicíně se navíc podává k využití diuretických, antihypertenzních, antioxidačních, hepatoprotektivních, imunomodulačních, protirakoviných, antidiabetických, analgetických a antibakteriálních vlastností.

Účinné látky

Černucha setá obsahuje kolem 100 farmakologicky aktivních látek, přičemž nejvýznamnější jsou v různé míře melantin, konigelin, alfa-hederin, damascein, thymochinon, dithymochinon, p-cymen, carvakrol, 4-terpineol, anethol, longifolen, beta-sitosterol, thymol, alfa-pinen, kyselinu stearovou, palmitovou, olejovou, linolovou, arachidonovou, myristovou a listovou, dále alkaloidy nigellicimin a nigellicimin-N-oxid a pyrazolové deriváty, pak vitaminy A, B1, B2, B3, B9, D, E a z minerálních látek železo, měď, draslík, zinek, vápník a fosfor. Významné složky zahrnují mastné nenasycené kyseliny Omega 3 a 6.

Tradiční dávkování

Čaj nebo nálev z černuchy seté se připravuje smísením 0.5 litru horké vody s asi 5 g semínek, který se ponechá asi 15 minut louhovat a poté se scedí a během dne popíjí. Při překyselení žaludku a případné regurgitace se 3x denně po dobu 5 dnů podává lžíce oleje ze semen černuchy společně s šálkem mléka. Čajovou lžičku černého kmínu lze smísit s 10 kapkami octa k vytvoření roztoku k potírání dásní (2x denně). Při nachlazení se užívá výluh nebo čaj z černuchy seté spolu s bylinným čajem a medem. Při astmatických obtížích nebo při kašli se podává výluh z černuchy v jogurtu. Při průjmových potížích se podává černucha spolu s převařenou rýží.



Pěstování

Černucha setá je jednoletá bylina. V botanice se tak hovoří o druhu rostliny, která většinou dospívá, kvete a umírá v jednom roce. Bylinka se množí černými semínky, které se tvoří po odkvětu v jakýchsi "makovičkách". Černucha je nenáročná rostlina, které vyhovuje suchá vápnitá půda na slunném stanovišti. Vyséváme na stálé stanoviště buďto začátkem jara nebo na podzim a záhon chráníme na zimu přikrývkou. Bylina je ve volné přírodě na území České republiky ohrožená, ale podle legislativy je považována za polní plevel, a tedy není chráněná. Na černuchu lze narazit prakticky kdekoliv a na některých zahrádkách je pěstována pro okrasné důvody.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>