Výborné ovoce ke každodenní konzumaci.
Botanický popis rostliny
Jedná se o plodinu, u které je nejvýraznější její plod. Ten má kulovitý tvar a může vážit přes 1 kilogram. Kůra plodu je žlutozelená a povrch je zbrázděn mapovitým uspořádáním menších prasklinek. Dužnina je uvnitř naoranžovělá, konzistencí hodně připomíná mango.
Původ a rozšíření
Kantalup je původem zřejmě z Íránu, ale některé zdroje podporují možnost původu spíše z Indie nebo Afriky. Jméno je odvozeno od Cantalupa, obce blízko Tivoli a nedaleko Říma, kde byl poprvé do Evropy dovezen a pěstován. Semínka se tenkrát dovážela z Arménie. První řádný zápis o pěstování a péči o kantalup byl však proveden až roku 1739 v Anglii ve spise Deník zahradníka od Philipa Millera.
Využití
Je dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá stabilizovat vnitřní prostředí střev a pomáhá snižovat absorbovaný cholesterol z potravy. Dále obsahuje vitaminy z řady B se všemi jejich příznivými vlivy na sliznice, pokožku a vnitřní orgány a dále nenasycené omega 3 a 6 mastné kyseliny, které přispívají k normální funkci srdce a cévní soustavy. Nově se dá o něm nalézt spousta novinek ohledně regenerace očního pozadí a předcházení jistým očním nemocem.
Meloun kantalup se běžně užívá čerstvý jako pochutina samotný nebo s dalším ovocem v salátech, desertech nebo zmrzlinách. Většinou se užívá bez žádné další úpravy jako součást sladkých pochutin. Obsahuje nízký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Cantaloupe by mohl být skvělým dietním doplňkem nicméně obsahuje poměrně dost přírodního cukru. Cantaloupe je díky němu skvělé pro okamžité doplnění energie. Cantaloupe je možno použít při dietách jako zdravý pamlsek.
Účinné látky
Nutriční hodnota se počítá na 100 gramů plodu. Energetická hodnota odpovídá 35 kcal, bílkovin je necelý 1 gram, tuků asi 0,2 gramů, cukrů je 8,2 gramů a vlákniny asi 0,9 gramů. Další složky jsou vitamin A a C v doporučené denní dávce, betakaroten a minerální látky v popředí s vápníkem, železem, hořčíkem, fosforem, draslíkem, sodíkem, zinkem, manganem, mědí, selenem a hlavně obsahuje velké množství vody.
Tradiční dávkování
Jak bylo výše zmíněno, kantalup je obvykle složkou salátů a součástí rozličných receptů. Kantalup se dá upravit společně s kuřetem, krémovou polévkou se zakysanou smetanou, kuřecím salátem s celerem, ovocem v rámci ovocných špízů, mátovým želé v piškotovém koláči a se špenátem a česnekem v barveném salátu.