Dobrý koláč, nízká hladina cholesterolu, silný antioxidant, to je Brusnice borůvka!
Botanický popis rostliny
Borůvka roste v našich lesích, kde ji můžeme sbírat od července do září. Je to malý keřík, dorůstající 45 cm do výšky, s malými kulatými lístečky. Plody brusnice, tedy borůvky jsou cca půlcentimetrové tmavě modré, až fialové kuličky, podobající se hrášku, obsahující modro fialovou šťávu. Rostlinné barvivo antokyan způsobuje, že modrofialovou barvu jen stěží dostáváme se zubů, rukou i oblečení. Jednotlivé keře borůvky vytváří hustý kobercový porost. Zklamání přichází tehdy, kdy vejdete do lesa, a zjistíte, že před vámi byl člověk, který si sběrem vydělává a používá tzv. hřebeny. Ano je to rychlejší, ale pohled na zničené malé keříčky je k pláči. Važme si této rostlinky, která je tak malá, ale přitom tak velká!
Původ a rozšíření
Již před tisíci lety se borůvky využívaly jak v tradiční medicíně, tak i v domácnostech, jako jedna z ingrediencí do jídel, sirupů, různých džemů a šťáv. Původem je malý keřík brusnice z Asie. Postupně se rozšířil a dnes roste borůvka prakticky po celé Evropě. Vyskytuje se také v severozápadní Americe a Asii.
Využití
Vaccinium myrtillus má mnohá využití a to především v kuchyni, i když kuchaři či kuchařky si ani nemusejí uvědomovat, jak takový koláč, či kompot blahodárně působí na naše tělo. Borůvky snižují hladinu cholesterolu. Další pozitivní účinek je snižování tělesné váhy. Je vhodná pro ty, kteří se snaží shodit pár přebytečných kil. Borůvky obsahují ovocné cukry a tuky jen v minimálním množství. Plody Vaccinium myrtillus, napomáhají při léčbě řídké stolice, kdy ji viditelně zahušťují. Lze ji doporučit při průjmových stavech. Borůvky můžeme využívat i jako prevenci před rakovinou. Plody Brusnice chrání naše buňky před degenerací a volnými radikály. Je to skvělý antioxidant očišťující naše tělo, který prodlužuje náš život a zdraví. Borůvky jako takové zlepšují noční vidění a pozitivně působí na šeroslepost. Kdo chce vidět jako kočka, jí borůvky. Mezi blahodárné účinky samozřejmě řadíme zlepšení a posílení imunity, protistresové, uklidňující účinky a fakt, že je to jeden z nejlepších antioxidantů na světě. Borůvce též připisujeme močopudné a protizánětlivé vlastnosti, je vhodná pro lidi trpící otoky a záněty močových cest.
Listy obsahují glukokininy (myrtilin) a proto se nálev z nich používá na podporu stabilizace cukru v krvi. V listech jsou obsaženy ve významném množství třísloviny, takže se hodí na přípravu čaje užívaného vnitřně při průjmech, žaludečních obtížích, ale i při zánětech močových cest.
Účinné látky
Borůvky obsahují antioxidanty, třísloviny, rostlinné barvivo antokyan, provitamín A, vitamíny B, karotenoidy, cukry (ovocné), draslík, železo, měď, mangan, hořčík, chrom atd. Další látky, které borůvky obsahují, jsou v malém množství tuky v plodech.
Tradiční dávkování
Při užívání sušených plodů Vaccinium myrtillus se doporučuje 1 lžička 3x denně.
Na koláč a do různých receptů si čerstvých borůvek dáme dle své chuti.
Tip na výtažek z borůvek:
Příprava je velice snadná - 2 lžíce sušených plodů borůvek zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a necháme úplně vychladnout. Tento nálev využijeme především při léčbě podrážděné pokožky, popálenin, ekzémů a opařenin, kdy postižená místa natíráme.
Tip na tinkturu z borůvek:
Sušené plody borůvky vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme slivovicí. Necháme na čtrnáct dní uloženo ve tmě a při teplotě cca 20 °C. Po dvou týdnech nálev scedíme. Tinkturu užíváme vnitřně a to při nachlazení 1 lžičku. Při průjmech je vhodné dávku naředit vodou. Při problémech s chutí tinktury je možnost nakapat tinkturu z borůvky na kostku cukru.