Artyčoky jsou známé především jako léčiva nemocí jater a žlučníku, podporující činnost slinivky a detoxikační činnost jater.
Botanický popis rostliny
Artyčok neboli cynara scolymus je trvalka dorůstající výšky 1,5 metru. Řadíme ho do čeledi hvězdicovitých. Květy artyčoku jsou růžové, ale konzumují se nedozrálé, jako zelenina ve stavu pupenů, buď čerstvé syrové nebo vařené.
Původ a rozšíření
Artyčok je teplomilná rostlina (pěstuje se v teplých oblastech jako vinná réva), pocházející pravděpodobně ze středomoří. Dnes je její pěstování široce rozšířeno v Jižní a Severní Americe i Evropě. Zprávy o konzumaci nedozrálých květních úborů artyčoku jsou známy již z dob starověkého Egypta i Říma.
Využití
Tradičně byl Artyčok využíván pro svoji schopnost zvyšovat tvorbu žluči a vylučovat ji. Tuto vlastnost má totiž cynyrin-hořká sloučenina nacházející se v Artyčoku v nejvyšší koncentraci pak v listech. Vhodné je tedy užívání při nemocech žlučníku. Detoxikuje organismus a podporou činnosti jater přispívá k vylučování množství škodlivin močí. Močopudné a detoxikační vlastnosti mají vliv na léčbu dny u které dochází k usazování kyseliny močové v těle. Artyčok pomáhá chránit a posilovat játra. Snižuje obsah cholesterolu a krevního cukru. Je tedy vhodným doplňkovým léčivem pro diabetiky. Snižováním hladiny cholesterolu v krvi pomáhá Artyčok chránit naše srdce i celý kardiovaskulární systém. Artyčok je doporučován při léčbě poruch funkcí slinivky, jelikož podporuje produkci trávicích enzymů. Zlepšuje metabolismus, stimuluje vylučování trávicích šťáv a pomáhá při ztrátě chuti k jídlu. Známé jsou pozitivní účinky artyčoku na srdce a snížení krevního tlaku. Již z šestnáctého století je znám odvar z kořene artyčoku ve víně (doporučoval ho proslulý lékař Mattioli), účinně odstraňující tělní pach, především pak z podpaždí.
Účinné látky
Hlavní obsahovou látku artyčoku, které vděčíme za jeho blahodárné účinky je hořčin cynarin. Stimuluje vylučování žluči a snižuje cholesterol v krvi. Pro svůj nízký obsah kalorií a tuku je vhodný při dietách. Je však bohatým zdrojem vlákniny(5,4g/100g). Čerství artyčok je vynikajícím zdrojem kyseliny listové. Ta se podílí na syntéze DNA, je tedy dobré její užívaní zejména v době těhotenství. Je jedním z rostlinných zdrojů Vitamínu K a antioxidantů jako je kyselina kávová, ferulové kyseliny a silymarin. Artyčok obsahuje i niacin, vitamín B6, thiamin a kyselinu pantotenovou. Dále je artyčok bohatým zdrojem minerálních látek jako draslík, měď, vápník, železo, mangan a fosfor. V menším množství artyčok obsahuje i flavonoidy, jako jsou beta-karoten, luthein a zea-xanthin.
Tradiční dávkování
Čajový odvar: 2 čajové lžičky přelít 250ml vroucí vody a nechat 15 minut odstát. Podává se 3x denně šálek.
Odvar ve víně odstraňující tělesné pachy: 80g čerstvého kořene a 1l červeného vína necháme krátce svařit. Pomalu necháme vychladit a uložíme na hladnější místo (sklep).Užíváme 15 dní 3xdenně polévkovou lžíci. Po přestávce dvou týdnů ještě jednou opakujeme.
Běžně se konzumuje jako vařená zelenina