Noni – Morinda citrifolia je stále diskutovanější rostlina. Tato od pradávna využívaná léčivka nenechává spát vědcům, kteří v Noni objevují nové endemické látky (látky nenacházející se v žádné jiné rostlině na planetě), do nichž vkládají naděje na léčení nejrůznějších nemocí. Pojďme si tedy nechat poobjasnit pojem Noni od rostlinky.
Noni je keř, jehož domovem jsou lávové svahy tropické Hawaie, Panamy, Fidži a Jihovýchodní Asie. Dnes se již pěstuje například i vAustrálii. Noni roste jak ve stinných lesích, tak na otevřeném skalnatém terénu či pláži. Jedná se tedy vskutku o velmi odolnou rostlinu přežívající v tvrdých podmínkách. Je tolerantní na zasolenou půdu, sucho ale i vápenec. Její pěstování tedy není náročné, nezazimovává se, je stále zelená a v létě ji lze běžně slunit na zahradě. Dospělosti noni dosahuje v 18ti měsících a po-té začíná neuvěřitelně mohutně plodit. Dospělý keř ve volné přírodě dorůstá cca 5-9 metrů. Ovoce na něm dozrává nejednotně po celý rok a sklízeno je až 8 kg – každý měsíc!. Dle dostupných informací plodí noni i u nás a lze ji z úspěchem pěstovat jako velice krásnou, užitečnou a vznešenou rostlinu i v květináči o dostatečném průměru.
Plody noni jsou od pradávna užívány jako doplněk stravy. Domorodí obyvatelé si s noni po tisíce let obohacují přirozenou stravu a vědomě využívají jejího energetizujícího a stimulačního účinku na organismus. V některých oblastech Tichomoří je dokonce využívána jako základní potravina či v obdobích hladomoru jako potravina jediná.
Na obsahové látky byly zkoumány byly všechny části rostliny od listů až po kořeny, avšak největší koncentrace látek zdraví prospěšných obsahují právě plody. Bylo zjištěno, že Morinda citrifolia obsahuje více jak 140 druhů vitaminů, stopových látek, enzymů, alkaloidů, fytosterolů, rostlinných olejů, kyselin a antioxidantů. Vedle látek všeobecně známých, obsahuje Noni i několik látek endemických např., dacanthal - látka, která ničí určité předrakoviné a rakovinové buňky, stigmasteryl - látka, která brání systémové degeneraci tkání, ale také již dříve objevený proxeronin přeměňující se v těle na xeronin, jenž je přenašečem nervových signálů a který spouští činnost většiny enzymů v lidském těle. Právě makromolekulu proxeronin a její fungování si probereme v závěru tohoto článku, primárně se zaměříme na účinky celého komplexu noni.
Použití a účinky noni jsou velmi rozsáhlé. Díky obsahu vitamínu, minerálů a dalších látek potvrzují studie výrazné urychlení léčení virových infekcích. Pokud chřipkou onemocníme a týž den začneme aplikovat noni, je veliká pravděpodobnost, že do 3 dnů jsme bez příznaků. Noni se osvědčuje jako výrazný posilující prostředek organismu při všech virových onemocněních včetně HIV. Díky proxeroninu a působícího na hormonální rovnováhu v těle posilují kosti, kůže, nehty, ale bláhodárný účinek má i na psychiku. Přímé působení na metabolismus endorfinů (hormon dobré nálady) je prokázané, stejně tak jako působení při léčbě závislostí – viz. účinky proxeroninu. Noni využíváme při efektivním snížení cholesterolu v krvi, ale i diabetu, díky zamezení vstřebávání cukrů. Noni má přímý vliv na energetickou hladinu, jeho konzumace výrazně zlepšuje kvalitu života, z hlediska využitelnosti energie. Zlepšuje výdrž, zamezuje únavě a zvyšuje fyzickou i psychickou odolnost. Dále se noni využívá při infekcích, chronických i akutních zánětech. Léčbě kvasinkových onemocnění, či alergií. Noni působí na adaptogeně na imunitní systém a harmonizuje jeho odpověď. Nové výzkumy se soustředí na působení noni při nekontrolovatelném množení buněk – rakovině. Studie uvádějí velmi pozitivní účinky při rakovině prsu či prevenci rakovině děložního čípku. Rychlé hojení ran či vředů a uklidňující účinek na zažívací systém jsou jen třešní na dortu zázraků jménem noni.
Noni je vhodná pro všechny fyzicky či psychicky silně vytěžované jedince i děti od 3 let. Noni dokáže zcela nahradit volně prodejně vitamínové tablety s nezvyklou účinností a přírodní nezávadností. Díky přírodní bázi noni je vstřebatelnost všech podstatných složek maximální, avšak nehrozí předávkování. Tělo si vezme jen to co potřebuje, ostatní bezezbytku vyloučí přirozenou cestou. Noni je nejlepší vitamínová tableta v ovoci, jakou kdy země stvořila.
Džus či mletý plod? Jako první firma v ČR dovážíme 100% mleté ovoce.noni narozdíl od preferovaných džusů. Důvodů je několik. Džus z převážné časti obsahuje vodu, ovšem voda není to co požadujeme. Pro nás je důležitý obsah prospěšných látek. Díky moderním metodám dehydratace a následným namletím je dosaženo jen o 100% více vitamínu C než v džusu, přitom vitamín C je velmi snadno rozpustný ve vodě. Krom toho džus je oproti plodu velmi chudý na makroprvky a to především zmiňovaný proxeronin, který se nachází především v dužině. Noni pro nejvyšší obsah učinných látet mají být sklízeny, těsně před dosažením zralosti. Bohužel pro maximální výnosnost šťávy je nutné noni sklízet až když plody dozrají – či přezrají (pozor toto může být otázka 2 dnů) a účinnost rapidně klesá degradací látek. Noni pěstované na prášek je sklízeno včas(i proto, že zde není výnosnost jiná než po dozrání). A poslední argument ovlivňující především cenu, je doprava z tropických oblastí do Střední Evropy. Prášek je přepravován v pytlích o koncentraci několikanásobně převyšující džus v tankerech.
Proxeronin – zázrak v noni. Proxeronin byl poprvé objeven Ralphem Heinickenem, když zkoumal bromelain v ananasu. Proxeronin je molekula o obrovské hmotnosti, z níž se stává traktem přes játra přeměnou xeronin. Xeronin působí na hormonální rovnováhu v těle, díky tomu v něm ovlivňuje většinu pochodů – včetně imunitního systému. Xeronin má obroský vliv na veškeré pochody, primárně hormonální rovnováha, od toho se odvíjející metabolismus, fyzickou a psychickou pohodu. Proxerotin se běžně nachází v potravinách živočišného, ale především rostlinného původu. Díky rostoucímu počtu obyvatel a tím nároku na potraviny, začala se ve velkém využívat umělá hnojiva, chemie, šlechtění a toto má za následek pokles proxeroninu v běžné stravě. Nyní je ho běžně velký deficit. Noni obsahuje až 800x více proxeroninu než ananas v němž byl objeven. Xeronin, jak je výše uvedeno, je obsažen ve větší či menší míře ve většině rostlin, kde plní taktéž důležité pochody. Bohužel jakmile splní svoji funkci, je z těla rostliny vyloučen. Nelze ho zachovat. Některé rostliny přetvoří xeronin na alkaloid, protože potřebují nějaké jeho vlastnosti – ne však všechny. Alkaloidů je doposud známo cca 10 000. Tyto alkaloidy obsahuje např. nikotin, kokain, opiáty. Pro rostlinu jsou něčím, co slouží k zachování potřebných látek. Jakmile se však dostanou do těla člověka, přecházejí na pozici dnes tolik vzácného xeroninu, po čase např. kouření se tělo přizpůsobuje na příjem falešného xeroninu – nikotinu, vzniká závislost a po úplné adaptaci přestává organismus fungovat. Díky noni lze tento proces zvrátit během neuvěřitelně krátké doby. Díky tomu, že se proxeronin z noni v organismu změní na pravý xeronin, buňky si za nedlouho na něj opět zvyknou a lze tak velmi rychle odbourat fyzickou zavislost na alkaloidech a znovu harmonizovat pochody v těle.Xeronin pracuje s endorfiny (hormony štěstí) a je zodpovědný za jejich správný metabolismus a působení. Xeronin má obrovský potenciál v léčbě psychických obtíží,závislostí, zvedání výkonu, či mentální a fyzické stability.
Dostáváme se na konec příběhu noni. V odkaz máte k nahlédnutí mnoho studií. Můžete si takto udělat vlastní názor. Pod tíhou těchto studií musela být noni uznána jako doplněk stravy. Jako vždy, když se ukáže něco vyjímečného, ukáže se i několik pochybovačů, a to i z řad odborných pracovníků. Jelikož žijeme v EU a její pravidla jsou velmi přísná, stačí pár takových skeptiků a rostlina je zakázána a přeřazena do kategorie „potravina nového typu“.U nás jde o potravinu, jenž neexistovala na území ČR před rokem 1997. Taková potravina musí projít složitým sítem schvalovaní. Toto je právě proces, kterým musela projít noni. Pod tíhou důkazů byla nakonec povolena jako doplněk stravy. Na to čeká například stévie sladká, již je dodnes zakázáno prodávat v EU k jakémukoliv vnitřnímu užití - i když důkazy i tisíciletá praxe hovoří v jednoznačnou prospěšnost. Na toto stačí konstatovat pouze jedno: „Ještě že EU neexistovala v době kdy Kryštof Kolumbus objevil Ameriku a byly přivezeny do Evropy brambory“ všichni bychom vymřely hlady po birokracii :)
Autor:
Milan Špicl
Odkazy:
Stránky SZPI:
https//www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?docid=1013479&docType=ART&nid=11652
Studie NONI:
https//www.samento.com.ec/sciencelib/nonimain.html