Nevíte si rady? Pomůžeme vám s výběrem i s objednávkou po telefonu:
+420 607 785 085
( po – pá: 8:00 – 16:00 )
0
0

Váš košík

Váš nákupní košík je prázdný
0 Váš košík

Pěstování stévie ze semen

28.06.2016
clanek

PĚSTOVÁNÍ STÉVIE

Pomůcky: plastová nádoba+víko (igelitový pytlík), substrát, rozprašovač, pinzeta

Výsev semen stévie

Pokud se rozhodnete vysévat všech 20 semen, je vhodné si připravit nádobu o hraně minimálně 15 x 20 cm, či obdobných rozměrů. Nejlépe poslouží nádoba s průhledným víkem (plastové přepravky, obal od polárkových dortů apod.). Pokud nebudete mít jednu z těchto nádob, zvolte jinou nádobu přes kterou lze přetáhnout igelitový pytlík a utvořit tak semenům vlastní mikroklimatické podmínky.

Substrát kupte kvalitní zahradnický s PH neutrálním nebo ještě lépe substrát určený přímo na bylinky s přídavkem rašeliny, která ho dělá mírně kyselým. Substrát zvlhčíme odstátou vodou, dáme do připravených přepravek a přiklopíme. Je žádoucí nechat substrát usadit alespoň 24 hodin na teplém místě. Dojde tak k plnému rozprostření vlhkosti a oživení vyschlé zeminy. Den před vysetím semen je dobré napustit vodu i nádobu rozprašovače a nechat ji otevřenou odstát do druhého dne, aby došlo k vyprchání chlóru. Připravíme si sáček se semeny , opatrně ho otevřeme a semena stévie sladké jedno po druhém  vyséváme ve vzdálenosti 3 cm. Pokud možno se semen nedotýkáme, jsou háklivá na infekce či plísně. Na setí používáme nástroj např.pinzetu. Semena stévie sladké v žádném případě nezasypáváme substrátem. Stévie je světloklíčivá rostlina, její semena musí být tedy vyseta pouze na povrch substrátu s dostatečným přísunem světla. Pokud čekáme v následujících 14 dnech špatné světelné podmínky nevyséváme!! Povrch takto osazené nádoby jemně zvlhčíme rozprašovačem a zaklopíme průhledným víkem nebo přes misku přetáhneme igelitový pytlík. Místo kam sadbovač umístit by mělo mít nejlépe teplotu mezi 24-28 °C. Dosáhnout ideálních teplot v domácích podmínkách je velmi obtížné, avšak teplota by neměla klesat pod 22 °C. Teplota a světlo jsou základní faktory ovlivňující klíčivost semen. Jednou za 2 – 4 dny přepravku otevřeme a zkontrolujeme vlhkost substrátu. Substrát nesmí být přemokřen. Pokud se vám bude zdát suchý, jemně zvlhčete rozprašovačem.

Přesazování:

Když rostlinky stevie sladké dosáhnou výšky 3 – 5 cm, je čas stevii rozsadit do květináčů. Připravíme si květináč o hraně 10 cm a výšce 10 cm, mix substrátu se zahradnickým perlitem v poměru 80/20 o perlit přináší kořenům kyslík a vláhu. Lze nakoupit v každém květinářství za cca 6kč/l.  Půdu s perlitem si provlhčíme den před rozsazováním. Rostlinky stévie opatrně vyloupneme lžící i s kořeny a přesadíme do předem připraveného důlku v květináči. Lehce přimáčkneme půdu okolo stonku, aby sazenice stévie byla v květináči stabilní a nevyvracela se. Rostlinku stévie opatrně zalijeme odstátou vodou kvůli propojení zeminy okolo kořenového balu a květníku??.. Je vhodné první týden nechat rostlinky na chráněném místě, aby nedocházelo k jejich vyvracení. Poté je možné pěstovat stevii venku, či za oknem na slunných stanovištích. Čím více dopřejeme stévii slunečních paprsků, tím větší mají rostlinky produkci stéviosidu.

Hnojení stévie sladké:

  Stevie sladká má hnojení velmi ráda. Rychle živiny spotřebovává ke svému růstu, avšak začít hnojit je vhodné nejdříve po třech týdnech od přesazení. Jako nejlepší hnojiva se osvědčila hnojiva biologického typu – plargon, biobizz. Kdo má zkušenost s těmito hnojivy a jejich působením na chuť finálního produktu, nebude mít potřebu zkoušet něco jiného. Klasická dusíkatá hnojiva zanechávají v plodinách typickou chemickou pachuť, která většinou není vnímána dokud člověk neochutná produkt biozemědělství. Stévii hnojíme podle návodu výrobce daného hnojiva. Z deseticentimetrových květináčů přesazujeme do finálních o hraně 20 cm asi 14 dní po prorůstání prvních kořínků ve spodu 10 cm květináčů. Přesazujeme do stejného mixu substrátu a perlitu jako v předchozím případě. Jestli se ptáte, proč nepřesadit do 20cm květináčů ze semenáčků, pak je to kvůli prorůstání kořenového balu. Díky přesazení dojde k hutnějšímu prokořenění středu květináče a tím větší ploše kořenového systému.

Sklizeň a sušení:

Rostliny stévie sladké sklízíme několikrát do roka dle potřeby. Jednoduše otrháme pár lístků a nebo na etapy sklidíme rostlinu 3x do roka. Sklizeň na etapy probíhá tak, že ustřihneme asi 40% rostliny od vrcholku. Pokud jsme úspěšní pěstitelé máme  možnost sklidit cca 500g sušených lístků z jedné rostliny stévie. Velkopěstitelé sklízejí rostliny pouze 1x a to na konci vegetační doby. Hladina stéviosidu se během slunečních dnů nakumuluje a je prý nejvyšší v konečné fázi, kdy rostliny zastavují růst a teploty klesají k 10 °C

Sušení:

Steviosidy jsou velmi stálé a v sušených listech se jejich poměr vlivem skladování nijak výrazně nemění. Rostlinky je  vhodné sušit rychle nejlépe v sušičce, či vytopené větrané místnosti. Po usušení můžeme rostlinky nadrtit, nechat listy celé či namlít. Je důležité skladovat usušené listy stévie v hermeticky uzavřených nádobách a na tmavém místě.

Pěstu zdar!