Chia semínka
Salvia hispanica, běžně známá jako chia, je rostlina původně pocházející z jižního Mexika a Guatemaly. Dodnes se pěstuje v Paraguayi, Ekvádoru, Bolívii, Mexiku, Guatemale, Argentině a Austrálii (největší producent v roce 2008). Je součástí běžného jídelníčku v Mexiku, v některých oblastech Jižní Ameriky a na jihozápadě USA. Do podvědomí zájmu Evropanů se semínka chia v rámci zdravé výživy postupem času teprve dostávají.
Existují evropské (konkrétně španělské) historické spisy z období 1540–1585, které dokumentují, že chia semínka byla pěstována a sbírána Aztéky už v předkolumbijské době. Původní obyvatelé Jižní a Střední Ameriky se dobře vyrovnávali s tvrdými podmínkami tamního prostředí: vedle drsných podmínek tvrdého života to byly také časté válečné konflikty mezi jednotlivými kmeny. Přesto indiáni prokazovali výborné zdraví
a fyzickou formu . Chia semínka na tom jistě měla také svůj podíl. Byly součástí každodenní stravy spolu s fazolemi, kukuřicí a amarantem. Konkrétně chia byla vhodná jako prevence před dehydratací, psychickým a fyzickým vyčerpáním. Dodnes mají semínka nálepku jako „jídlo aztéckých běžců a válečníků“. Slovo „chia“ znamená starým mayským dialektem „síla“. V tehdejší době byla semínka ceněna také jako platidlo. Dnes se řadí mezi tzv. superfoods.
Chia je bylina kvetoucí každý rok. Roste do výšky až 1,75 metrů a má protistojné listy. Růžovobílé květy se shlukují do menších hrotů. Semínka jsou sice malá, ale v tomto případě se nevyplatí hodnotit produkt podle jeho velikosti, jelikož chia semínka jsou i v malém množství opravdovou bombou zásobních látek. Pěstování rostliny je velice náročné na vytvoření vhodných podmínek, a proto se dá provozovat jen na určitých místech zeměkoule.
Chia semínka se hodí jako příměs při přípravě nejrůznějších jídel nebo mohou být konzumována syrová. Mohou být součástí snídaně spolu s cereáliemi či jogurty, mohou být přísadou v pečivu (chléb, tortilly atd). Na trhu bývají součástí cereálních nebo energetických tyčinek a některých koktejlů.
Hledáme-li výborný zdroj proteinů, sacharidů, tuků, mnoha minerálů
a vitamínů , jsou chia tou pravou volbou. Pro svou výživovou hodnotu jsou velice oblíbená u trekařů, běžců na dlouhé trati a vytrvalců. Vysoký obsah dobře vstřebatelných proteinů přispívá k rychlejšímu růstu svalové hmoty, minerální látky zlepšují kvalitu funkce nervové soustavy, což může zlepšovat koordinaci pohybů. Semínka chia jako taková jsou vhodná během redukčních diet a při hubnutí.
Chia semínka jsou komerčně pěstována pro vysokou koncentraci oleje, v němž převládá vysoký podíl omega-3 mastných kyselin (až 55 %, včetně kyseliny α linolenové), dále omega-6 (18 %), omega-9 (zhruba 6 %) a nasycených mastných kyselin (asi 10 %).
I přes charakter složení jsou chia semínka hydrofilní, ve vodě jsou schopna absorbovat vlhkost v množství až dvanáctinásobku své vlastní váhy. Když se chia semínka ponoří, vytvoří se kolem nich slizovitý povlak, který dává tekutině osobitou strukturu. Další obsažené látky zahrnují polysacharidy (včetně vlákniny), proteiny, vitaminy (A, B1, B2, B3, B9, C
a E) a minerály (vápník, železo, hořčík, selen, mangan, fosfor, sodík, draslík a zinek). Množství 100 g chia semínek vykazuje 2,034 kJ energetické hodnoty. Jedná se
o obilninu, a přitom nespadá pod rostliny GMO (geneticky modifikovaný organismus),
a navíc neobsahuje lepek (!).
Slizovité polysacharidy, které jsou obsaženy v chia semínkách, prodlužují dobu zpracování rychlých cukrů, a tak nedochází k rychlým výkyvům hladiny cukru v plazmě. Proto bývají chia semínkav oblibě u diabetiků a u lidí majících problémy s cukrem. Další obsažené látky působí příznivě na kardiovaskulární systém, čia semínka jsou proto některými odborníky doporučována v pravidelném režimu dvou až tří lžic semínek denně spolu s dodržováním zásad racionálního stravování.
Některé látky chemicky odvozené od mastných kyselin přispívají k redukci koncentrace cholesterolu s nízkou denzitou (ten „zlý“), a tak pomáhají oddalovat kardiovaskulární choroby.
Chia semínka obsahují celou řadu minerálních látek, které ve správném množství přirozeně ovlivňují řadu funkcí lidského těla. Hořčík a vápník v optimální dávce pomáhají předcházet svalovým křečím a s tím souvisí příznivý vliv na cévní stěny. Fosfor, sodík a draslík přispívají k normální funkci nervového systému. Zinek ve správné dávce aktivuje imunitní systém, má vliv na reprodukční systém, tvorbu nehtů, vlasů a zlepšuje prokrvení ve svalech. Železo, molybden a mangan mají své místo ve specifických procesech některých enzymů a hormonů.
Vitaminy A, B1, B2, B3, B9 a B12 vedle své jedinečné úlohy hrají roli při vývoji těla, vlivu na nervový aparát a výstelky dutých orgánů. V kombinaci a ve vhodné dávce značně přispívají k vývoji a regeneraci tkání v prenatálním období u plodu
a v době kojení.
Vyvážená kombinace vápníku a bóru pozitivně ovlivňuje absorpci vápníku, tedy pomáhá navyšovat dodávku vápníku pro zdravý růst kostí. Odborná publikace udává možné oddálení osteoporózy u zdravých jedinců při vhodném dávkování (značný význam pro prevenci!). Další minerály se podílejí na regeneraci pohybového aparátu, potlačení zánětlivých procesů ve svalech a kloubech (včetně nepříjemného symptomu jakým je bolest).
Látky obsažené v chia semínkách prokázaly v laboratorních podmínkách mírné oddálení progrese lehkého stupně Alzheimerovy choroby. Zdá se, že jedna látka má potenciál mírnit symptomy zvětšené prostaty. U některých zase byl prokázán vliv na snížení rizika cévní mozkové příhody, opět jako preventivní zásah. Vitaminy z řady B
a vláknina obsažená v chiasemínkách podporují a optimalizují metabolismus a pravidelnost stolice.
Několik zajímavých faktů, které se zatím „neprokousaly“ internetem. V porovnání s jinými potravinami lze říci, že chia semínka dokážou do lidského těla dopravit velké množství látek s minimální kalorickou zátěží.
Chia semínka sice obsahují 12 gramů polysacharidů v cca 30 g celkového množství, nicméně 11 gramů z toho je nevstřebatelná vláknina, což z nich dělá velice bezpečný prostředek neobsahující tolik karbohydrátů (!). Vláknina nezvyšuje hladinu cukru v těle, upravuje trávení a snižuje vstřebávání cholesterolu. Navíc v tekutém prostředí má vláknina tendence bobtnat, proto má člověk pocit sytosti již při menším množství potravy
a snižuje tím přísun dalšího jídla.
V porovnání s dalšími rostlinnými produkty chia semínka obsahují veliké množství proteinů a značné rozpětí esenciálních aminokyselin. Zajímavostí je, že vysoký příjem proteinů snižuje apetit – redukuje nutkavé myšlenky na jídlo o 60 % a touhu po nočním „dlabanci“ až o 50 % (podle časopisu American Society for Clinical Nutrition, 2005).
Chia semínka jsou doslova napěchována antioxidanty. Předcházejí žluknutí citlivějších mastných kyselin a posléze mají příznivý efekt na lidské zdraví (mechanismem neutralizace volných radikálů, jež způsobují zrychlené stárnutí a vývoj nemocí).
Chia semínka obsahují velké množství omega-3-mastných kyselin, které jsou výtečnými látkami při rozvoji nervové soustavy, zraku, cév a smyslových buněk. Studie na potkanech opravdu prokázaly vliv chia semínek na snížení LDL cholesterolu, triglyceridů, zánětů, inzulínové rezistence a periferního tuku.
Další informace udává srovnání aktivity v průběhu času u sportovců užívajících chia semínka a těmi, kteří využili tzv. rychlé cukry. Zjistilo se, že výdrž byla u atletů stejná.
Při zachování dávkování 15–25 g (tedy 2–3 lžic) denně – najednou nebo rozdělené do několika dávek – jsou chia semínka vhodná ke konzumaci samotná nebo přidaná do jogurtů, salátů, ovesných kaší, šťáv, polévek či pudinků. Doporučuje se též v dávce 8–15 g 30 minut před sportovním výkonem či po něm. Kilogramové balení chia semínek může vydržet až tři měsíce.