Brusinka - Rhodococum vitis-ida

Český botanický název: Brusnice brusinka
Běžný název: Brusinka obecná
Latinský název: Rhodococcum vitis-ida
Rozšíření: Asie, Evropa, Jižní Amerika

Brusinka - Rhodococum vitis-ida

Ať jsi muž a nebo žena, brusinku mít vždy je třeba !

Botanický popis rostliny

Brusinka obecná je nízký keřík. Kožovité listy, na lícové straně lesklé a tmavě zelené a na rubové světlé s hnědými tečkami, to jest "poznávací znak" brusinky. Brusnice oplývá na jaře hroznovitým květenstvím, ze kterého se postupně vyvinou lesklé červené bobule.

Původ a rozšíření

Brusince obecné se daří výtečně v nadmořských výškách do tisíce metrů. Klimaticky jí nejvíce vyhovuje mírné pásmo a nalezneme jí tedy převážně v lesích střední a severní Evropy, Asie a Ameriky. Díky jejím mrazuvrdorným schopnostem přesahuje její výskyt mnohdy i za polární kruh.

Využití

Brusinka se využívá především na záněty močových cest, kde působí desinfekčním efektem. Disponuje mírnými antibiotickými účinky. Dá se užít i jako prevence před těmito záněty už jen při pocitu řezání při močení. Pro vysoký obsah tříslovin je užívána též jako lék na průjem či drobná poranění kůže, má stahující efekt. Brusinka pomáhá i ženám s bolestivou menstruací, kde hořčík působí uvolňování nepříjemných křečových stahů dělohy. Brusnici brusince se přičítá též schopnost posilovat obranyschopnost organismu a ochranné antioxidační působení. Hodí se i jako doplněk pro regulaci krevního cukru.

Účinné látky

Hlavní účinnou látkou brusnice brusinky je arbutin. Dále tato rostlina obsahuje například třísloviny, díky kterým má její bobule charakteristickou svíravou chuť. Za zmínku stojí též obsah hořčíku, který má protikřečové působení.

Tradiční dávkování

V léčitelství se z brusnice brusinky využívá nejvíce její plod a list. Nejhojněji se s listy brusinky lze setkat zejména v čajových směsích. Příprava nálevu s co nejvyšším obsahem účinných látek je ovšem problematická. Zvýšenou teplotou, tedy varem, se eliminuje funkce tříslovin, které jsou žádoucí pro své protiprůjmové působení. Nejlepší postup na přípravu macerátu je 15 gramů nadrcených listů brusinky přelít 500 mililitry studené vody, přidat 15 mililitrů vinného octa a ponechat deset hodin louhovat. Užívá se po jídle čtyřikrát denně po sto mililitrech. Tento výluh má desinfekční, protizánětlivé a protiprůjmové účinky. Prakticky stejný účinek má jemný prášek z usušených bobulí brusinky. Malá špetka se podává třikrát denně po jídle.

List brusinky lze připravit i následujícím způsobem: list necháme macerovat ve studené vodě alespoň 8h, poté přivedeme k varu a ihned odstavíme. Další způsob přípravy je méně efektivní, ale za to nejrychlejší a sice, 2 čajové lžičky zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme odstát a vypijeme.

Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám. Maximální doba používání jsou 2 měsíce v kuse, ale pouze 4 měsíce v roce.



Pěstování

Brusinka obecná vyžaduje přiměřenou vláhu, kyselou půdu a polostinné stanoviště. Při dodržení těchto tří specifik jí lze pěstovat i v malém květináči. Sklizně sladce trpkých červených bobulí je možno se dočkat dvakrát ročně a to poprvé na konci května a podruhé na přelomu září a října, kdy jsou plody chutnější.

Copyright © 2017 Obchod Salvia Paradise | Spravuje: Ucinnejsiweb