Chilli Naga Jolokia Bhut semena 7 Ks

Zboží již není v nabídce

Prodej semen této rostliny byl ukončen, v našem sortimentu však najdete sušené papričky Chilli Carolina Reaper.

Chilli Naga Jolokia Bhut je nejpálivější chilli světa!

Archeologické nálezy potvrdily, že domovem pálivých paprik byla Jižní Amerika, kde se konzumovaly již v období 7 500 př. n. l. Považují se za první zdomácnělou zeleninu v Americe. Pálivost paprik je způsobena kapsicinoidy. Nejdůležitější z nich je již zmiňovaný kapsaicin, který byl poprvé izolován v roce 1862. Jeho celkový obsah v paprikách se vyjadřuje pomocí stupnice SHU (Scoville Heat Units). Sladké papriky mají hodnotu 0 SHU. Čistý extrakt kapsaicinu hodnotu 16 milionů SHU. V Indii roku 2004 byl proveden pokus, který měl vyhodnotit pálivost dvou odrůd paprik – Bhut Jolokia a Naga Morich. Zjistilo se, že hodnota pálivosti 1 041 427 SHU (což odpovídá 65 089 mg kapsaicinoidů/kg) u papriky Capsicum chinense Jacq., odrůdy Bhut Jolokia, je nejvyšší hodnotou na naší planetě, která byla dosud zjištěna. Tuto odrůdu můžeme najít také pod názvy Naga Jolokia, Bih Jolokia, Borbih Jolokia. Jednotlivé názvy jsou dány místem pěstování. Tato odrůda pochází z Indie, oblasti Asám a název Bih Jolokia lze přeložit jako „jedovaté chilli“.

Druhá nejvyšší hodnota pálivosti na světě byla zjištěna u příbuzné papriky Capsicum chinense Jacq., u odrůdy Naga Morich. Pálivost dosáhla hodnoty 1 001 384 SHU (62 581 mg kapsaicinoidů/kg). O rok později byla odrůda Bhut Jolokia znovu testována na její pálivost společně s dalšími odrůdami Red Savina a Orange Habanero. Doktor D. Bosland a jeho kolegové založili polní pokus, avšak v jiných klimatických podmínkách – v Novém Mexiku poblíž Las Cruces. Cílem bylo zjistit vliv klimatických podmínek na pálivost a zároveň porovnat pálivost mezi odrůdami. Podle výsledků bylo zjištěno, že opět nejpálivější odrůda byla Bhut Jolokia s hodnotou 1 001 304 SHU, druhá byla Habanero s 357 729 SHU a třetí Orange Habanero s 248 556 SHU. Podle zjištěných hodnot je patrné, že klimatické podmínky mají rozhodující vliv na pálivost paprik, resp. celkový obsah kapsicinoidů. Pokud někdy ochutnáte velmi pálivou papriku a rádi byste její pálivost zmírnili, nezapíjejte studenou vodou, jelikož kapsaicin je olejovitá látka, ale rajčatovým džusem nebo snězte citrón (dojde k neutralizaci). Pomáhá také na určitou dobu v ústech držet mléko.

Pěstování: Výsev provádíme v únoru až březnu (pro pěstování venku) do propustného substrátu nebo na papír a necháme zapařit. Capsicum chinense potřebuje pro optimální klíčení teplotu kolem 28 °C a doba klíčení je až dva měsíce. Vyšší teploty klíčení urychlují. Po růstu dvou pravých lístků přesazujeme do humózní zeminy, posléze do volné půdy nebo do skleníků či fóliovníků. Při pěstování v květináči lze sázet i koncem června a na podzim a jakmile teploty v noci padají pod 13 °C, přenést do bytu.

Pálivost nejznámějších plodin a koření – přibližná pálivost dle SHU:

sladká paprika 0
paprička pimento 300
paprička jalapeňo 5 500
paprička serrano 14 000
cayenský pepř 40 000
tabasco 45 000
paprička habanero 225 000
paprička red savina habanero 500 000
paprička bhut jolokia 1 000 000

Semena tropických rostlin vždy potřebují speciální podmínky ke klíčení. Před výsevem doporučujeme prostudovat další literaturu.


Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>