Maté - cesmína paraguyská semena 10ks

Zboží již není v nabídce

Prodej semen této rostliny byl ukončen, v našem sortimentu však najdete další výrobky z Maté - Cesmíny Paraguayské.

Zelená forma tradičního jihoamerického rostlinného čaje Maté z cesmíny paraguajské. Obsahuje velké množství minerálů, vitamínů a antioxydantů ( A, B1, B2, B3, B5, C, E, betakaroten, z řad minerálů mangan, hořčík, vápník, železo, fosfor, selen, hliník, draslík, křemík, různé kyseliny, alkaloidy, saponiny, flavonoidy, stopové prvky, asi 20 druhů aminokyselin). Díky vysokému obsahu kofeinu, theobrominu a theofylinu má výrazné stimulační a povzbuzující vlastnosti, avšak bez většiny negativních účinků dostavujících se při pití kávy. Má příznivý vliv na trávicí systém a napomáhá látkové výměně. Pravidelné pití napomáhá udržet zdravý chrup.

Nálev má zelenohnědou barvu a mírně kouřovou vůni. Chuť je silná, lehce svíravá a dlouhotrvající.

Příprava: Maté se tradičně připravuje v kallabase (nádobě vyrobené ze speciální tykvice) a pije se přes bombillu (kovová trubička se sítkem na spodní části). Připravit se ale dá v čemkoliv, i když s menším efektem. 10 g čaje do 0,5 l vody – teplota vody 80 °C – louhovat přibližně 10 minut. Druhý nálev 85 °C. Moderní je příprava ice Maté, kdy lze Maté přelít ledovou vodou a nechat odstát cca 20 min. Poté scedit, dochutit citronem a dosladit.

Pěstování maté: Maté pěstujeme jako přenosnou rostlinu ve velkém květináči. Vyžaduje písčitou a propustnou půdu. Pak roste velmi rychle. Klíčení je náročnější na čas. Vysejeme do písku cca 1 cm hluboko a udržujeme při teplotě 15–25 °C. Klíčící misku zakryjeme průhledným sáčkem, do kterého uděláme několik otvorů. Písek čas od času poprášíme ostřikovačem. Vlhkost by měla být vyšší, ale na sáčku by se neměly srážet kapky vody. Klíčení trvá 2–6 měsíců.

Semena tropických rostlin vždy potřebují speciální podmínky ke klíčení. Před výsevem doporučujeme prostudovat další literaturu.


Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>