Kustovnice čínská - živé rostliny

Kustovnice čínská-se v čínské medicíně používá již velmi dlouho. Traduje se, že pokud se kustovnice pije ve formě čaje celý rok, přináší dokonalé zdraví a dlouhý věk. Proto je označována jako plod dlouhověkosti nebo také ovoce radosti. Nejčastěji se používají její plody – qoji (qouči), které se staly velmi cenným a nepostradatelným doplňkem stravy. Listy a výhonky jsou běžnou zeleninou a připravují se jako špenát ve formě přílohy k masu,přidává se do rýžových kaší. Po celý rok se z listů a výhonků vaří čaj. Z olistěných i neolistěných větví se může též připravit sirup- 2kg těchto větví se zalije 15l vody a vaří na polovinu objemu. Potom se tekutina scedí a odpaří do konzistentního sirupu,ten se užívá 7,5g každý den ráno.Takto se může zpracovat i kůra kořenů a listy. Plody se přidávají jako rozinky do různých pokrmů,konzumují se též samotné nebo ve formě čaje z 8-10 plodů s dobou varu 5-10minut,tento odvar se pije nalačno nejlépe ve dvou dávkách. Připravit se může též tinktura, kdy se 80g plodů louhuje v 1l 60% lihu po dobu 4 týdnů,na závěr se přidá trocha medu a užívají se 2krát denně 3 lžíce na lačno i s plody.Lze též připravit víno – 1kg rozmělněných plodů se vloží do textilního sáčku a ponoří do 10l vody.Nádoba se hermeticky uzavře a nechá se 14dnů kvasit. Takto připravené víno se užívá maximálně 2dl denně,nejlépe ve dvou dávkách.

Dávkování: doporučená denní dávka je 6-15g suchých plodů,5-20g kůry kořene nebo výhonků nebo listů. Goji, sušené plody kustovnice čínské, mají sytě až tmavě červenou barvu a jsou velké jako sušené rozinky. Mohou také připomínat sušený šípek. Jejich chuť je však sladší, něco mezi šípkem, brusinkou a jablkem. Plody obsahují řadu vitamínů (B1, B2, B6, C a E), karotenoidy a physalien se silnými antioxidačními účinky a betain, který mimo jiné chrání buňky a tkáně před dehydratací a umožňuje úsporu energie v organismu. Patří mezi adaptogeny.Dále plody obsahují velké množství minerálních látek (např. fosfor, vápník, železo) a až 21 stopových prvků (např. zinek, měď, selen), steroidy, 18 druhů aminokyselin, včetně osmi esenciálních, a imunologicky aktivní polysacharidy, které jsou výjimečné pro svou schopnost odstraňovat volné radikály, čímž pomáhají zabraňovat poškození buněk, zpomalují proces stárnutí a posilují imunitní systém. Další cennou látkou obsaženou v goji je germanium, které působí proti rakovinným buňkám v těle. Z hlediska nutričních hodnot je kustovnice jeden z nejbohatších zdrojů v rostlinné říši. Fytoterapeutické účinky kustovnice jsou mnohostranné. Plody posilují ledviny a játra, podporují krvetvorbu, snižují krevní tlak, hladinu tuku i cukru v krvi. Dále se používá při plicní tuberkulóze, některých očních chorobách a je účinným prostředkem při ženské i mužské neplodnosti. Užíváním dochází i k omezení vzniku bolestí v kříži a kolenou, bolestí hlavy, hučení v uších a závratí. Také zlepšuje pevnost šlach a nehtů. Podporuje trávení, zlepšuje činnost střev a pozitivně působí na menstruační cyklus.Působí též jako afrodisiakum.

Kustovnice čínská je keř z čeledi lilkovitých a dosahuje až 3 m výšky. Roste volně v severních a západních oblastech Číny, v Koreji, Japonsku a Tibetu. Celkem existuje asi 90 druhů. Pěstování kustovnice čínské je nenáročné a může si ho vyzkoušet každý, plodí již 2 - 3 rokem a je plně mrazuvzdorná.


Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>