Višeň obecná - Prunus cerasus

Český botanický název: Višeň obecná
Běžný název: Višeň, čerešňa višňová, prunus, cherry, sour cherry, dwarf cherry, morello cherry, amarelle cherry, griottier, montmorency cherry, tart cherry, cerise, cerise a tarte acide, cereza, cirasa, cerizo, kirss, kirsebaer, chjarasgia, grease, kiraz, kerse, kirši, ciliegia, morell, ceriéra, chrisse, qershia, višnja
Latinský název: Prunus cerasus
Rozšíření: Asie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Višeň obecná - Prunus cerasus

Oblíbené ovoce od Evropy až po Asii.

Botanický popis rostliny

Višeň může být i menší opadavý strom dosahující zpravidla výšky v rozmezí od 3 do 10 metrů. Koruna stromů bývá spíše kuželovitá. Větvičky stromu připomínají spíše proutky a na konci bývají převislé. Listy jsou střídavé, vejčité, lesklé, světle zelené. Rostlina kvete začátkem května nebo na konci dubna. Květy jsou bílé, oboupohlavné a rostou ve svazečcích. Strom tedy dokáže oplodnit své vlastní květy. Plody jsou tmavě karmínové peckovice, višně, které v červenci vyrůstají na konci kratších stopek.

Původ a rozšíření

Druh Prunus cerasus zřejmě vznikl zkřížením druhů Prunus avium a fruticosa na území dnešního Íránu nebo východní Evropy, kde se tyto druhy s nejvyšší pravděpodobností setkaly. Stromy višně se poté kultivovaly zřejmě podél Kaspického a Černého moře a zhruba v období 300 před naším letopočtem byly stromy známy antickými Řeky. Višně znali Peršané, Indové a Římané přinesli sazenice višní s sebou do provincie Británie během 1.století našeho letopočtu. Římané zřejmě přijali višeň v roce 72 našeho letopočtu, kdy ji do Říma přivezl Lucius Licinius Lucullus ze severovýchodní Anatolie.

Višeň obecná se dnes běžně vyskytuje ve většině Evropy (Baltské státy, střední Evropa, Španělsko, Itálie i jižní Skandinávie), jihozápadní Asii (včetně Izraele, Libanonu, Uzbegistánu), Severní Americe (převážně USA), Austrálii a v severní Indii. Roste v mírném podnebí. Prunus cerasus je velice podobný sladké višni (Prunus avium).

Využití

V Británii narostl zájem a popularita višní v dobách Jindřicha VIII., v 16. století. Nejvýznamější pěstitelskou komoditou se višně v 17. století staly v anglickém hrabství Kent, kde se časem vytvořilo několik tuctů kultivarů. První americká odrůda višně vypěstovaná v Massachusetts nesla název "Kentská červeň".

Veliká popularita višní vychází z jejich flexibilitě v potravinářském a kulinářském využití (pečení, vaření,...) zahrnujíce koláče, dorty, dezerty, kompoty, džemy, šťávy. Strom samotný se také využívá v nábytkářském průmyslu. Sušené višně povařené s cukrem a míchané s ledovou vodou jsou popíjené v tradičním nápoji visne surubu nebo vyssináda. Višňový sirup jako součást likérů a různých nápojů je velice populární v Turecku, Řecku a Kypru. Sušené višně se při vaření také používají do polévek nebo k vepřovému. V Belgii se částečně využívají v pivovarnictví při výrobě přírodně fermentovaného piva kriek lambic.

Několik prací popsalo střední zlepšení spacích vzorů a návyků u pacientů s insomnií po pravidelné konzumaci přípravku obsahujícího extrakt višně (vyrobeno z cca 230 g sušeného ovoce) a jablek. Jedna práce zmiňuje možnou užitečnost višní ke zmírnění potíží se spánkem díky většímu množství melatoninu obsaženého v ovoci.

Díky obsahu určitých látek v ovoci mají višně potenciál v léčbě zánětlivých onemocnění kloubního a pohybového aparátu. Další práce základního výzkumu zmiňují určitý antimikrobní potenciál obsahových látek višní a jejich možného benefitu v léčběmikrobiálních infekcí. Jiné obsahové látky (přítomné také v ovoci a zelenině) vykazují významný potenciál zastavit bujenírakovinných buněk a oddálit kardiovaskulární choroby moderního světa - nejčastěji zmiňována je ischemická choroba srdeční.

Anthokyanové látky s antioxidačním potenciálem mají potenciál zpomalit stárnutí a oddálit kardiovaskulární choroby. Obsah anthokyanů v ovoci višní vykazují antioxidační schopnosti srovnatelné s komerčně dostupnými přípravky obsahující vitamin E v 2 mM koncentraci. V jiné studii byl popsán protizánětlivý efekt obsahových látek višní srovnatelný s in vivo terapeutickým efektem acetylsalicylové kyseliny (aspirin). Další práce popisuje, že zmíněná koncentrace antioxidačních látek má asi 10ti násobný efekt oproti acetylsalicylové kyselině.

Zánětlivé choroby trávicího traktu, vředové choroby a střevní katary byly v několika spisech léčeny v akutních i chronických fázích nemocí vyšším množstvím plodů višně. V klinickém pojetí je těžké hodnotit benefit použití višní proti trávicím potížím, nicméně existují publikace popisující pozitivní efekt obsahových látek višně ve zmíněných indikacích.

Lidová medicína

V lidové léčbě se višně uchytily a dlouhá léta používaly při insomnii a obecně při potížích se spánkem. Tradiční anglosaská medicína podává a doporučuje višně při nezávažných arthritidách, špatném zažívaní, dně a zvýšeném močení. Americká fytoterapie doporučuje extrakty a přípravky z višní při horečkách, nachlazení a kašli.

Lidové léčitelé podávají višně (nejen však ovoce!) jako adstringens při mírných zažívacích a průjmových potížích, jako hořčinu k podpoře chuti a poruchách zažívání, protihorečný prostředek při zvýšené teplotě u dospělých jedinců, nervinum a balzamující prostředek při nervových a úzkostlivých potížích.

Účinné látky

Višně obsahují rozmanité množství bioaktivních látek. Plod višně obsahuje množství nenasycených mastných kyselin, olejových kyselin (14 flavan-3-olů, kyselina myristová, perfmyristová, palmitová, stearová, olejová, linoleová a arachidonová), alfa tokoferolu, tokoferolů, vitamin A a tokotrienolů.

Další obsahové látky zahrnují cca 41 polyfenolů, flavonoidů, organických kyselin (např. 5-hydroxycinnamových kyselin), prothokyanidiny, prothokyany, 11 anthokyanů (cyanidin, cyanidin-3-glukosid, cyanidin-3-glukosylrutinosid, cyanidin, cyanidin-3-sophorosid, cyanidin-3-rutinosid), 10 flavonolů, 1 flavon, prothokyanidiny, amoniové soli, beta-phycoerythrin, kyselina askorbová a fenylalanin.

Množství vody v plodech višně zastupuje 80-85%. Ze 100 g plodů višně lze získat až 58 kalorií. Chemická analýza minerálních látek vystopovala významné množství vápníku, sodíku, železa, hořčíku, mědi, fosforu a zinku. V menším množství jsou v plodech obsažené sacharidy (dextrósa, sukrósa), kyselina citronová, amygdalin, prunasin, tannin, quercetin a kaempferol.

Tradiční dávkování

V dostupných odborných zdrojích není zmíněna doporučená dávka.



Pěstování

Pro kvalitní pěstování višně je důležitý výběr vhodného místa. Nejvhodnější je místo ve vyšší nadmořské výšce s propustnou, písčitou, vlhkou půdou a prouděním vzduchu (optimálně na severních svazích). Višni se daří ve slunných a částečně stinných lokacích, i když k lepším výnosům dochází na zasluněných místech. Zajímavostí je, že stromy vydrží mráz až do -20°C. Nejlepší odrůdy višní ve Velké Británii jsou vysazené blízko pobřeží.

Višeň je bohužel náchylná vůči mrazu a studeným dešťům v době kvetení a vybrané místo by nemělo podléhat častým jarním a pozdním mrazům (blízkost vodních ploch). Vyžaduje také občasnou vlhkost a preferuje půdy s obsahem dusíkatých látek. Jiný zdroj zmiňuje preferenci višně ke kyselým půdám (určitě přežije v zakyselených půdách!).

Nejčastější způsob množení je očkování. Vhodné je udržování sadu dobrou kultivací, někdy se doporučuje hned z jara zasít jetel a nechat po několik sezon. Semena višně určená k výsevu by se měla ukládat na pařeniště čím dříve, tím lépe. Klíčení semen však trvá dlouho, může to zabrat až 18 měsíců. Větší sazeničky se individuálně vkládají do jednotlivých květináčů.

Plody višně zrají velice rychlé a jejich sklizeň může být někdy problematická. Ovoce by mělo být rychle a pečlivě sklizeno než se začne kazit. Roční sklizeň višní vychází na cca 1 150 000 tun ovoce (rok 2012), přičemž nejvíce se vypěstuje v Turecku, Rusku, Polsku, Ukrajině, Íránu a dalších.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>