Slunečnice roční - Helianthus annuus

Český botanický název: Slunečnice roční (slunečnice letní, obecná)
Běžný název: Slunečnice, slunečný květ indiánský veliký, slunečník jednoroční, slnečník, slnečnica, slnečnica ročná, common sunflower, sunflower, Aceite de Girasol, sunflower seed, Marigold of Peru, Fleurs de Soleil, Corona Solis, suncokret, Adityabhakta, almindelig, Sonnenblume
Latinský název: Helianthus annuus
Rozšíření: Afrika, Asie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Slunečnice roční - Helianthus annuus

Slunečnice je oblíbená nejen kvůli své kráse, ale podívejme se i na její léčebné účinky!

Botanický popis rostliny

Jednoletá bylina rostoucí do výšky až 9 metrů (světový rekord), obvykle však 1-3 metry. Lodyha rostliny je přímá, světle zelená, většinou nevětvená, v horním oddělení chlupatá. Listy jsou 10-40 cm široké, 15-45 cm dlouhé, se zubatými (pilovitými) okraji, drsné, na vrcholu zašpičatělé, na bázi srdčité a střídavé.

Co bývá nazýváno květem, je vhodnější nazývat květenstvím, tzv. pseudanthiem. Úbor je mohutný, někdy až 60 cm v průměru. Jazykovité květy jsou žluté, před rozkvětem černé, jednotlivé nebo trubkovité. Právě trubkovité květy, uvnitř květenství, se přetvářejí na "slunečnicová semínka", která jsou uložena v tvrdém pouzdru. Trubkovité světy jsou v květenství uspořádány spirálovitě a každý sousední kvítek leží od původního v úhlu zhruba 137,5°, přičemž vzniká systém pravotočivých a levotočivých propojených spirálek, kde jejich počet jsou po sobě jdoucí Fibonacciho čísla (obvyklý vzor je 34 a 55 spirál, u větších bývá vzor 89 a 144). Plodem je zploštělá nažka.

O květu slunečnice se pojí další zajímavý jev. Heliotropismus, neboli otáčení se za sluncem, se vyskytuje u poupat, kdy se slunečnice natáčí na východ při východu slunce a společně s ním putují po obloze až na západ. Tento pohyb zajišťují speciální motorické buňky, které se vyskytují ve stonku pod květenstvím - po rozkvětu stonek ztuhne a rostlina tak většinou zůstává nakloněna (většinou) na východní stranu.

Původ a rozšíření

Slunečnice je původně z Severní Ameriky a Mexika, přičemž někteří botanikové zaznamenávají navíc oblast Peru. Nejnovější archeologické záznamy zmiňují nejstarší naleziště pěstování slunečnice jihovýchodní oblast USA a v době 5000 před naším letopočtem, v Mexiku se pěstování datuje od 2600 před naším letopočtem. Mnoho indiánských kmenů (včetně Aztéků a Májů) spojovalo slunečnice se slunečním božstvem. Španělé se se slunečnicí setkali v 16tém století a v roce 1510 přivezli do Evropy její semínka.

Dnes se pěstuje takřka po celém světě od Ameriky (Severní až po Argentinu), Evropu, Austrálii, jižní Afriku, jižní a střední Asii. V české odborné literatuře se poprvé objevuje až v roce 1872, nicméně jiný literární zdroj (Adam Huber z Riesenpachu, osobní lékař císaře Rudolfa II.) popisuje v roce 1596 výskyt slunečného květu indiánského velikého v českých zahradách.

Využití

Nejenže byla v historii slunečnice považována za spojení se slunečním božstvem, dodnes je rostlina velice oblíbená a je např. státní rostlinou státu Kansas v USA, rostlinou města Kitakyushu (Japonsko), je národní květinou Ukrajiny. Slunečnice se stala symbolem Společnosti pro vegany, estetismu, moderního spiritualismu, Slunečnicového hnutí na Tajwanu (protesty z roku 2014) a je navěky proslavená v malbě Slunečnice od Van Gogha.

Výhoda slunečnicových semínek tkví v tom, že mohou být připravovány mnoha způsoby. Přidávají se do studených cereálií ve snídani samostatně či s jogurtem, mohou se přidávat do pomazánek, salátů, do těsta celozrnného pečiva nebo chlebu pita při tepelné úpravě. Mohou se přidávat k masu, těstovinám, ale i k sušenému ovoci či k oříškům. K lepšímu trávení a chuti se doporučuje nechat slunečnicová semínka po určitou dobu vyklíčit či pouze odstát ve vodě. Semínka vydrží i po několik let skladování aniž by se zkazila, nicméně suchá semínka mohou být těžší k trávení.

Nejvíce studií se zabývá potenciálem obsahových látek slunečnicových semínek na snížení celkového a LDL cholesterolu u pacientů s vysokým plasmatickým cholesterolem a také u pacientů, kteří mohou trpět na periferní vaskulární choroby včetně atherosklerózy. Některé studie navrhují potenciál obsahových látek slunečnicových semínek ke snížení krevního tlaku u pacientů s hypertenzí (některé studie však popisují nutnost kombinace s farmakoterapií).

Prvotní klinické práce se zabývají také využitím obsahových látek slunečnicových semínek v různých fázích a potížích (symptomů) s arthritickým syndromem, u revmatoidní arthritidy a zácpy v akutních dávkách až po chronické pravidelné dávkování s pozitivními výsledky. Semínka se už od historie pojídala jako adstringentní přípravek s diuretickými a expektoračními účinky.

Obsažený hořčík a vápník dokáže v lidském těle napomáhat k optimální aktivitě nervové soustavy (jako fyziologický elektrolyt). Ve slunečnicových semínkách je také obsažena aminokyselina tryptofan, která ve správném množství a na správném místě v lidském mozku dokáže podporovat produkci serotoninu, čímž dokáže zlepšit náladu a celkový pocit pohody.

Uvolnění serotoninu v určitých mozkových strukturách vede k uvolnění od napětí, úzkosti a nervozity a navozuje určitý klid a spokojenost (většina antidepresiv se snaží co nejvíce pracovat s hladinou serotoninu v mozku). Některé animální práce popisují, že polysacharidy, které jsou také obsažené v slunečnicových semínkách, pomáhají aminokyselinám v přechodu přes hematoencefalickou bariéru, čímž by se měl zlepšovat absorpční profil látek a jejich možný účinek na lidské tělo (zde je však potřeba čekat na více informací).

Antioxidačně působící vitaminy C a E zabraňují aktivitě radikálů a mohly by tak oddálit proces aterosklerózy, z ní hrozící ucpání tepen a společně s tím spojená přídatná kardiovaskulární onemocnění ohrožující bezprostředně život pacienta nebo omezující kvalitu jeho života. Selen, obsažený v semínkách slunečnice, může být prospěšný v prevenci růstu a v likvidaci již přítomných rakovinotvorných buněk. Selen je navíc obsažený v tělu přirozeném antioxidantu, glutathion peroxidázy, u které je in vitro a in vivo v animálních modelech prokázán protirakovinný potenciál.

V klinickém měřítku se zdá, že má jistý potenciál v léčbě diabetu. Hořčík, obsažený v semínkách slunečnice, může prospívat při negativních reakcích u vysokého krevního tlaku, může zmírnit svalové křeče, bolestivost u migrény a celkově zlepšovat stav u křečí dýchacích cest (např. asthma), uvolnit při napětí, podrážděnosti a únavě.

Mnoho dalších obsahových látek semínek ze slunečnice přispívají k optimální stavbě kostí, při tvorbě hormonů štítné žlázy , v metabolismu mastných kyselin, bílkovin i polysacharidů, při jejich nedostatku může hrozit ztráta vlasového pigmentu, závratě, ztráta sluchu, vyrážky a problémy s reprodukcí.

Tradiční medicína

Dlouho se v tradiční medicíně slunečnicová semínka podávala při plicních chorobách, při revmatoidních arthritidách a obecně při bolesti. Moderní léčitelé i někteří lékaři doporučují slunečnicová semínka (nebo jakkoliv - jejich obsahové látky) při bronchiálních, laryngeálních a plicních chorobách, při různých druzích kašle a nachlazení.

Jiné části rostliny se jako vývary podávaly při horečkách, malárii nebo při žloutence. Semínka se pak běžně podávala k prevenci horečnatého vzplanutí, jako vysoce bohatá nutriční součást potravy a k podpoře trávení.

Tinktury z různých částí slunečnice byly od 19tého století oblíbené v Rusku, kde se podávaly při horečnatých onemocněních a při infekcích dýchací soustavy. I v jiných krajinách jako je Persie nebo Turecko jsou používány různé přípravky nebo domácí recepty připravované ze slunečnicových semen při potížích s horečnatými chorobami nebo bolestivými záněty.

Účinné látky

100 gramů slunečnicových semínek vykazuje asi 584 kcal energetické zásoby. Zhruba polovina hmotnosti spadá na podíl tuků (převaha polynenasycených a mononenasycených mastných kyselin vůči nasyceným), asi 20% hmotnosti zaujímají sacharidy a bílkoviny. Semínka dále obsahují velké množství draslíku, poté sodík, vápník, železo, hořčík, vitamin A, C (velice malé množství), B6, D, E, B1 a B12, selen, mangan, fosfor

Tradiční dávkování

I když není stanovena přesná dávka slunečnicových semínek, na některá onemocnění se dá přepočítat ve vztahu ke slunečnicovému oleji. Dávkové rozmezí je v řádech gramů slunečnicových semínek 1-3x denně. Jinak dle chuti a možností.



Pěstování

Slunečnicová semínka se konzumují syrová nebo pražená na plotně. Bývají často součástí stravy ptactva. Slunečnicový olej se používá k vaření a výrobě bionafty a čištěný slunečnicový olej se běžně aplikuje malým dětem na kůži při různých potížích. K optimálnímu růstu vyžaduje slunečnice plné slunce, úrodnou, vlhkou půdu s dobrým odtokem.

Některé zdroje popisují, že pro slunečnice je vhodné mulčování. Při komerčním pěstování se semínka slunečnice dávají asi 45 cm od sebe a asi 2,5 cm hluboko do zeminy. V Německu je velice oblíbený Sonnenblumenkernbrot neboli chléb s celými slunečnicovými semínky. Několik severoamerických kmenů tradičně pěstovaly slunečnici jako "čtvrtou sestru" ke kukuřici, fazoli a tykvi. Slunečnice se také využívá jako "detoxifikační" přípravek ke zbavení se atomů s nestabilním jádrem a vysázeny byly po nehodě v Černobylu a po jaderném neštěstí ve Fukušimě.

Rané sázení může začít už počátkem jara zasetím několika semínek do květináče ve skleníku s použitím celkem bohatého kompostu. S pravidelnou zálivkou a hnojením by nemělo dojít k nedostatku nutrientů. Tyto sazeničky se poté mohou vysázet venku v pozdním jaru nebo na začátku léta.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>