Šípek - Rosa canina

Český botanický název: Růže šípková
Běžný název: Šípek, růže, dog-rose
Latinský název: Rosa canina
Rozšíření: Afrika, Asie, Evropa, Jižní Amerika, Severní Amerika

Šípek - Rosa canina

Tradiční evropská bylina s mnohým využitím a nádhernou vůní.

Botanický popis rostliny

Jedná se o opadavý keř, který může dorůst až 3 metrů, zpravidla však kolem 1-2,5 metrů výšky nebo liánu, která se může vyšplhat do vyšších výšek než dosahují průměrné stromy. Kmen je pokrytý malými, ostrými (někdy spíše hákovitými) ostny, které jí pomáhají ve šplhu jako dlouhé výhony. Větve jsou trnité, mírně převislé nebo vzpřímené. Listy růže jsou střídavé, řapíkaté, lichozpeřené, kopinaté tvořeny z pěti až sedmi menších listenů. Lístky jsou eliptické nebo vejčité, mírně zašpičatělé, pilovité, dlouhé 2-4 cm a široké 1-2,5 cm.

Květy mívají v průměru 4-6 cm, obvykle světle růžové, mohou se však pohybovat mezi bílou až temně růžovou s pěti okvětními lístky. Kvete v květnu a červnu a květy zrají do 1,5-2 centimetrového červenooranžového plodu, šípku. Ten dozrává v srpnu až září do červeného, tvarem různorodého útvaru. Semena uvnitř šípku jsou obalena ostrými chloupky. Šípky jsou mrazuvzdorné.

Původ a rozšíření

Růže šípková je rozšířena prakticky po celé Evropě kromě severských zemích, z této části světa totiž pochází. Rozšířena je také po severní Africe a k Evropě bližší západní Asii. Roste na slunných mezích, stráních, okrajích lesů od nížin po horské oblasti do maximální výšky 1200 m.n.m. Upřednostňuje vápenatou, spíše hlubší půdu, jelikož její kořeny sahají celkem hluboko.

Využití

V historii se růže šípková používala jako přísada do vody k omývání rukou a v gastronomii. Existoval pokrm rosée, ve které byla růže přidávána spolu s rybou, aby jí dodala příjemnou chuť. Dnes se v gastronomii používá také jako aromatická přísada. Šípky růže šípkové jsou jedlé, dá se z nich vařit čaj, připravovat sirup, zavařenina, kompot, domácí víno nebo likér.

Po dobu 2. světové války byla po celé Americe růže vysázena jako znak vítězství a dodnes ji lze na těchto místech nalézt. V Bulharsku, kde růže šípková mohutně zplaněla, je používána k výrobě domácího vína k podpoře imunity a v rakouském lidovém léčitelství je čaj ze šípku doporučován k léčení virových systémových infekcí a zánětů močových cest.

Šípky růže obsahují vysokou koncentraci vitaminu C, proto se z nich doporučuje připravovat čaj na posílení organismu. Čaj ze šípků působí zejména preventivně proti nachlazení a infekcím bakteriálního i virového původu, zpevňuje cévní stěnu, takže předchází vzniku edémů a dalších symptomů zánětů a vzniku křečových žil u namáhavého zaměstnání. Díky vysokému obsahu vitaminu C jako silného antioxidantu lze hovořit o růži šípkové jako silné antioxidační bylině. V rámci těchto schopností je také doporučována k podpoře celkového imunitního systému nejen díky zkušenostem ze zdrojů tradiční lidové medicíny, ale také ze statistik a zpracovaných dat některých laboratorních výzkumů.

Růže šípková a odvar z ní působí mírně močopudně, je proto doporučováno navíc vypít alespoň 1 litr vody. Snižuje mírně krevní tlak a pomáhá snižovat mírné otoky. Odvodňuje nečistoty a pomáhá profiltrovat ledviny a pročistit vylučovací aparát. Existují studie, které se soustřeďují na popisování obsahových látek růže šípkové na zhodnocení zánětů ledvin a močových cest, prozatím s pozitivními výsledky. Podobné výsledky se rýsují vůči vlivu obsahových látek růže šípkové na podporu respiračních funkcí a vitálních hodnot dýchacího systému.

Růže šípková uklidňuje, pomáhá proti jarní únavě, zlepšuje koncentraci a prodlužuje dobu psychického soustředění. Obsahové látky, zvláště vysoký obsah vitaminu C a flavonoidů, zapříčiňují mírný stahující efekt, který by měl ve správné koncentraci pomáhat při podpoře funkce trávicího traktu, preventivně proti zažívacím potížím a poté k úlevě při potížích jako nadýmání nebo průjem. Stejně látky podporují tvorbu protrombinu, a proto jsou vhodnými látkami při podpoře zastavení krvácení a hojení povrchových ran.

Obsahové látky růže šípkové snižují plasmatickou koncentraci cholesterolu a volných mastných kyselin, stejně tak snižují ukládání cévních aterosklerotických plátů. Snižují lámavost kapilár a snižují riziko vzniku edémů a dalších otoků. V lidovém léčitelství se navíc používá  při zlomeninách k podpoře hojení, při avitaminózách k suplementaci nejdůležitějších vitaminů, při cukrovce, černém kašli, únavě, úplavici, při silné a bolestivé menstruaci, těžkostech při močení, při hemoroidech a podobných potížích souvisejících se žilními chorobami, vykašlávání krve a při slzení očí.

Účinné látky

Rostlinná droga obsahuje 0,2-1% obsahu vitaminu C v sušině (sušením dochází k 45-90%  poklesu koncentrace), karotenoidy, vitamíny B1, B2, K, flavonoidy, organické kyseliny společně s kyselinou citrónovou, jablečnou, nikotinovou, cukry, slizy, pektin a minerály.

Tradiční dávkování

Čaj se připravuje ze sušených a drcených nebo nedrcených plodů, ze kterých se nadávkuje asi 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Na posílení se popíjí šípkový likér, který se připravuje z 1 kg šípků, 0,5 kg cukru a 3 litrů destilátu a popíjí se 1 sklenka denně před jídlem. Sirup se připraví z 200 gramů květů, 3 kilogramů cukru a 2,2 litrů vody a poté se po smíchání přidá 150 gramů lihu 60%.



Pěstování

V České republice se růži šípkové daří velmi dobře, spíše je někdy chápána jako plevelná rostlina. Růži se většinou vede dobře, ale může se stát, že pokud jsou podmínky jako těžká jílovitá půda, vysoká vlhkost půdy nebo převládající stín, nebude růže dostatečně růst. Může se rozmnožovat kořenovými řízky, odkopky nebo částmi kořene, které se ponechají v půdě, z nichž brzy raší nové větve kdykoliv během vegetačního období. Půda může být obyčejná zemina a stanoviště je preferované spíše slunné.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>