Penízovka sametonohá - Flammulina velutipes

Český botanický název: Penízovka sametonohá
Běžný název: Penízovka, Enokidake, Enoki, golden needle mushroom, lily mushroom, seafood mushroom, winter mushroom, winter fungus, velvet food, velvet shank, velvet stem, jinzhengu, jingu, paengi beoseot, kim cham, tram vang
Latinský název: Flammulina velutipes
Rozšíření: Asie, Severní Amerika

Penízovka sametonohá - Flammulina velutipes

Japonská houba s imunomodulačním účinkem.

Botanický popis rostliny

Klobouk penízovky je zabarvený do světle hnědé (medové) až oranžové barvy, je 1-7 cm široký, lepkavý (v čerstvé podobě), holý, konvexní nebo plochý a má bělavé, tenké, husté lupeny. Barva s věkem bledne. Mycelium je bílé, podélné, světle hnědé, se zlatavými skvrnami, které se s věkem rozšiřují. Houba produkuje bílé až nažloutlé spóry. Noha je sametová, tmavě hnědá (starší plodnice jsou ještě tmavší), 2-11 cm dlouhá, asi 3-10 mm široká a stejná nebo širší při bázi. Při zmrznutí neroste, ale po zvýšení okolní teploty opět pokračuje v růstu. Podobně roste i hlíva ústřičná a jidášovo ucho (v našem herbáři také k nalezení). Jedná se o saprofytickou houbu. Vůně a chuť je takřka bez charakteristiky.

Původ a rozšíření

Penízovka je rozšířena v mírném pásmu severní polokoule. Nejvíce je však oblíbena v Asii a Severní Americe (kde se i pěstuje), ale také překvapivě v Austrálii, kam byla dovezena. Výskyt je popsán na těchto taxonomických jednotkách (javor, habr, hloh, buk, jabloň, trnovník, lípa, jilm, jírovec maďal, olše, svída, jasan, svitel, topol, vrba, bez, morušovník, ořešák, dub a rybíz). Cíleně se pěstuje nejčastěji na stromech zmíněných výše.

Využití

Obsahová látka penízovky sametonohé, ergothionein, je pravidelně zkoumán mnoha pracovišti ohledně jeho antioxidační aktivity u zvířat. Příznivě také dopadla další obsahová látka, proflamin, která zřejmě prodloužila zvířecím jedincům život o asi 85% díky jejich inhibiční aktivitě vůči rakovinnému bujení. Na zvířecích modelech se některé obsahové látky enoki prokázaly jako účinný prostředek proti růstu a rozšíření rakovinných buněk určitých druhů sarkomů.

Ergothionein je zajímavý tím, že byl testován v mnoha studiích. Většina badatelů se shodne v tvrzení, že je to látka s vcelku vysokým antioxidačním potenciálem, a tedy podporuje imunitní systém. Některé badatelské týmy z Japonska prezentují myšlenku vytvoření protirakovinné vakcíny založené na megadávce zmíněných obsahových látek (navíc je zmíněný polysacharid flammulin). Epidemiolog Wang et al. předkládá možné spojení pravidelné konzumace penízovky sametonohé (enokitake) s nízkou prevalencí rakoviny u japonské populace v okolí Nagana, kde se enokitake – penízovka sametonohá tradičně pěstuje a konzumuje (může však souviset s celkovým zdravým životním stylem a zdravou výživou.

Další výzkumná skupina ze Singapuru zabývající se penízovkou napsala studii (první od roku 2005) popisující velké množství obsažených proteinů s názvem "five". Tato "pětka" reguluje imunitní systém a stimuluje jej vůči infekčním nákazám.

Komplex obsahových látek zahrnuje také lektin a beta-D-glukan. Lectin jako takový se popisuje jako imunomodulační protein, který zvyšuje produkci antioxidantů. Navíc s obsahem beta-glukanu se zmíněná směs dvou látek podílí na zlepšení rovnováhy imunitního systému a udržení zdravých jater (podle výzkumné skupiny dr. Wicherse). Některé práce - vycházející ze složení - hodnotí účinek houby jako antibiotický (proti zlatému staphylokokovi!) a antivirový.

V Japonsku se penízovka preventivně doporučuje na degenerativní onemocnění centrální nervové soustavy (demence, Alzheimer,...), podává se pro využití jeho protizánětlivého účinku a také jej léčitelé a někteří odborníci předepisují a doporučují k detoxikaci a k ochraně kardiovaskulárního systému. Starší čínské a japonské studie (1987 a 1973,...) využily Flammulina velutipes preventivně vůči gastroenterickým vředům, vznikům povrchových lézí v žaludku a jaterním chorobám.

Neexistují žádné záznamy o toxickém účinku ani případy otravy, kuchaři a gurmáni doporučují odpařit houbu ve 100°C alespoň po dobu 20 minut, aby se zinaktivoval účinek kardiotoxického proteinu flammulotoxinu.

Účinné látky

Jedna z nejvýznamnějších látek je ve vodě rozpustný polysacharid flamulin, poté ergothionein, beta-D-glukan a lectin. Penízovka sametonohá obsahuje velké množství aminokyselin, obzvláště lysinu (uklidnění centrální nervové soustavy, deprese,...). Další látky jsou D-arabinitol, ergosta-5,7,22-trien-3beta-ol, epidioxy-ergosta-6,22-dien-3beta-ol, trihydroxyergosta-7,22-dien-6-on, hydroxymethyl-2-(1-methylethenyl)-1-cycklohexanol, hemisceramid, 1,3-dilinolein, olejová kyselina a linoleová kyselina.

Tradiční dávkování

Většina vědeckých publikací pracovala s množstvím 500-750 mg extraktu. Některé zdroje doporučují 625 mg extraktu. Proto se u dospělých doporučuje několik gramů hub/den. Rozmezí se pohybuje podle potřeby a věku.



Pěstování

V Japonsku je penízovka jedna z nejoblíbenějších konzumovaných hub. Japonci jsou také ti, kteří houbu nejvíce propagují. Obvykle se pěstuje v chladnějších místnostech v malých uskupeních a dlouhá mycélia se vytvoří zvýšením koncentrace oxidu uhličitého a snížením světelného záření v prostoru. Neobvyklý tvar houby velice pomáhá s její sklizní. Doporučené médium k optimálnímu růstu se doporučuje agar z bramborové dextrózy, sladokvasnicového agaru, vločkového agaru nebo agaru z psího žrádla. Substrátem pro růst jsou dřeviny (dub, olše, vrba, bříza, buk, atd). Ph substrátu by se měla pohybovat kolem 5 až 6. Roste od března do prosince.

Copyright © 2008 - 2024 Obchod Salvia Paradise
?>